Αναγκαιότητα η ίση μεταχείριση των ελαιοτριβείων
-Κυριάρχησε το ζήτημα της ενεργειακής επιδότησής τους στη χθεσινή σύσκεψη στο ΕΒΕ Ηλείας
-Δίκαιη αντιμετώπιση του κλάδου ζήτησε με δηλώσεις του στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Βασιλακόπουλος
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Η ίση μεταχείριση και η δίκαιη αντιμετώπιση των ελαιοτριβείων από την πολιτεία στο ζήτημα της ενεργειακής επιδότησης ήταν το κύριο αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης των ελαιοτριβέων της Ηλείας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας στον Πύργο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι της φετινής ελαιοσυγκομιδής και της ελαιοπαραγωγής στην Ηλεία, για την οποία οι πρώτες εκτιμήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, και επισημάνθηκε η ανάγκη να εξισωθεί η επιδότηση ρεύματος των ελαιοτριβείων τουλάχιστον με εκείνη των αρτοποιείων και της βιομηχανίας και βιοτεχνίας άρτου, για να μετριαστεί η υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων, γεγονός που έχει οδηγήσει στην εκτίναξη του κόστους ανά τόνο παραγόμενου, συμπαρασύροντας εύλογα και την μέση αμοιβή.
Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιοτριβέων Ηλείας, Νίκος Βασιλακόπουλος, το μείζον πρόβλημα είναι το ενεργειακό κόστος που συμπιέζει τα έσοδα και αυξάνει το συνολικό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
«Ανέκαθεν υπήρχαν προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία των ελαιοτριβείων, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το θέμα της ΔΕΗ που προέχει των πάντων. Βέβαια οι τιμές –όπως πάνε- παρουσιάζονται καλές. Όμως και εμείς, σύμφωνα με τις τιμές, πρέπει να αμειφθούμε. Εμείς ζητάμε ίση και δίκαιη αντιμετώπιση, όχι όλη την πίτα άκοπη και τον σκύλο χορτάτο. Όλα δικά τους και εμείς οι φτωχοί συγγενείς; Και εμείς προσπαθούμε να δώσουμε τον αγώνα μας. Συμπλέουμε με τους παραγωγούς, αλλά πρέπει να ξέρει και ο παραγωγός ότι το κόστος στα λιπάσματα πήρε επάνω, στο πετρέλαιο το ίδιο, στη ΔΕΗ επίσης. Το ελαιοτριβείο δεν πρέπει να πάρει ένα αντίστοιχο ποσοστό; Όχι θεόρατο, αλλά κάτι αντίστοιχο, 2-3% παραπάνω από ό,τι έπαιρνε ο καθένας μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν ευσταθεί η κριτική ότι οι ελαιοτριβείς τα θέλουν όλα δικά τους.
«Δεν είναι έτσι. Εμείς μιλάμε με όλους τους υπεύθυνους κατ΄ιδίαν, μας λένε εντάξει αλλά στο διά ταύτα τίποτα. Περάσαμε covid, το μαγαζί το δικό μου έμεινε κλειστό 20 μέρες επάνω στη σεζόν. Άλλα ελαιοτριβεία επίσης. Άλλοι έπαθαν μεγάλη συμφορά με την πυρκαγιά. Τι νομίζουν, ότι οι ελαιοτριβείς είναι τόσο πολύ δα extralarge που τα λεφτά τρέχουν από τα μπατζάκια τους; Στο κάτω κάτω, γιατί να μη συμβαίνει αυτό εφόσον έχουν επενδύσει εκατομμύρια σε ένα ελαιοτριβείο; Δεν έχουν δικαίωμα και απαίτηση να στηιρχθούν από την Πολιτεία; Μόνο να προσφέρουμε δηλαδή στο κράτος με ΙΚΑ, φαγητά, τρακτέρ, πετρέλαια, ΔΕΗ; Δεν πρέπει να σκύψει σε μας η πολιτεία να βοηθηθούμε και εμείς;», εξήγησε.
«Να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία»
Όσον αφορά την εκτίμησή του για τη φετινή ελαιοπαραγωγή, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε πως η κατάσταση ποικίλλει ανά περιοχή, αλλά η γενική εικόνα είναι θετική.
«Μερικές περιοχές έχουν υπερπαραγωγή, μερικές όχι. Είναι ένα ανάμεικτο σχήμα, που προς το παρόν δεν μπορούμε να διατυπώσουμε ασφαλή άποψη. Η “κλινική” εικόνα λέει ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει παραγωγή», ανέφερε.
Στο ερώτημα της «Πρωινής» για τις δυσκολίες στη συγκομιδή ένεκα έλλειψης εργατικών χεριών, υπογράμμισε ότι οι ελαιοτριβείς έχουν εξειδικευμένο προσωπικό εδώ και αρκετά χρόνια και δεν είναι παραπάνω από δύο ή τρεις οι αλλοδαποί εργάτες που ενδεχομένως χρειαστεί ένα ελαιοτριβείο.
Όσον αφορά όμως τους παραγωγούς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιοτριβέων εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την εφαρμοζόμενη πολιτική, σημειώνοντας ότι έχει οδηγήσει σε «γκρίζες» καταστάσεις που δεν εξυπηρετούν την ομαλή και νόμιμη οικονομική δραστηριότητα.
«Είναι απαραίτητο να λυθεί το ζήτημα των εργατών γης για τους παραγωγούς, διότι υπάρχει μια κατάσταση –διευκρινίζω ότι δεν με ενδιαφέρει να κάνω πολιτική- η οποία επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία, οπότε δεν υπάρχει κίνητρο για τον κόσμο να πάει να δουλέψει. Στο χωριό μου δεν πάει κανένας, γιατί έχουν τα επιδόματα. Κι αν θέλουν να δουλέψουν, μας ζητάνε “μαύρα”, παρότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τους κολλήσουν εργόσημα για να έχουν κι αυτοί τα έξοδά τους. Κι αν στη συγκομιδή έρθει η Επιθεώρηση Εργασίας; Κι αν κάποιος είναι ανασφάλιστος και σπάσει το πόδι του στο ελαιοτριβείο, τι θα γίνει;» σχολίασε χαρακτηριστικά.