Αναδρομικά: Ούτε ευρώ στον προϋπολογισμό 2020 για πιθανή δικαίωση από ΣτΕ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”81444″ img_size=”full”][vc_column_text]
Ακόμα κι αν το ΣτΕ ανάψει το «πράσινο φως» η αγωνία των συνταξιούχων παρατείνεται
Απουσία συγκεκριμένης κυβερνητικής πρότασης για το εάν, πότε και πώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στους συνταξιούχους και πρόσθετη αβεβαιότητα που προκαλείται από τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 4η έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Μπορεί εκατομμύρια συνταξιούχοι να έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους για να πάρουν τα αναδρομικά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ωστόσο, ακόμα κι αν η εισήγηση είναι θετική, το… ταμείον είναι μείον. Στον προϋπολογισμό του 2020 που κατατέθηκε την Πέμπτη (21/11) στη Βουλή, δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για αναδρομικά συνταξιούχων.
Κάτι που σημαίνει ότι αν κι εφόσον το ΣτΕ κρίνει υπέρ των συνταξιούχων, θα πρέπει να… ανακαλυφθεί άλλο κονδύλι για να αποπληρωθούν τα χρωστούμενα τα οποία θα πρέπει να καταβάλει το υπουργείο Εργασίας. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου έλεγε ότι για να βρεθεί κονδύλι θα πρέπει να νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας. Οι δικαστές της Ολομέλειας καλούνται να αποφασίσουν για όλες τις λεπτομέρειες της επίμαχης υπόθεσης και για όλα τα χρονικά διαστήματα για τα οποία διεκδικούνται αναδρομικά.
Στην κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα βρεθεί προκειμένου να κριθεί οριστικά το ζήτημα των περικοπών κύριων και επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων με βάση το Μνημόνιο 2 του 2012, δηλαδή «τις περικοπές στις συντάξεις των ν. 4051/2012 και 4093/2012 και για την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας».
«Οι αρχές επεξεργάζονται προτάσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πτυχών της αντισυνταγματικότητας κι έχουν δεσμευτεί να βρουν λύσεις που θα συνυπολογίζουν το κόστος των απαραίτητων τροποποιήσεων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας για το 2020, παρότι θα είναι δύσκολο» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Σε αυτό το στάδιο, καθώς απουσιάζει συγκεκριμένη πρόταση, είναι πολύ νωρίς να αξιολογήσουμε αν θα συμβεί» συμπεραίνουν. Επαναλαμβάνουν δε ότι στις αντισυνταγματικές, κατά το ΣτΕ, ρυθμίσεις περιλαμβάνονται το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, οι περικοπές για τις συντάξεις που αθροιστικά -για κύρια και επικουρική- υπερβαίνουν το ποσό των 1.300 ευρώ, καθώς και τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους με πολλά έτη προϋπηρεσίας.
Επίσης, «πρόσθετη αβεβαιότητα» σε σχέση με τα αναδρομικά προκύπτει, κατά την έκθεση, και από την απόφαση του δεύτερου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και από την παραπομπή της οριστικής απόφασης στην Ολομέλεια του δικαστηρίου. «Σε περίπτωση που η Ολομέλεια (του Ελεγκτικού Συνεδρίου) καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με το τμήμα και αποφασίσει ότι ο νόμος περί μεταρρύθμισης των συντάξεων είναι αντισυνταγματικός, το θέμα θα υποβληθεί ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σύμφωνα με το άρθρο 100 του ελληνικού Συντάγματος έτσι ώστε να επιλυθεί η σύγκρουση» των δύο δικαστηρίων (Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου).
Υπενθυμίζεται ότι το Β’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτήρισε αντισυνταγματική την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, τα ποσοστά αναπλήρωσης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2016 και την ένταξη των δημόσιων υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα στον ΕΦΚΑ.
Πάντως, μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει αποφανθεί οριστικά και δημοσίως για το εάν οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ στοιχειοθετούν την καταβολή αναδρομικών, αλλά η έκθεση της Ε.Ε. εκτιμά ότι «οι πτυχές της μεταρρύθμισης που κρίθηκαν αντισυνταγματικές δεν επιτρέπουν το δικαίωμα αναδρομικής χρηματικής αντιστάθμισης».
Τίτλοι τέλους για το ΕΚΑΣ
Για τελευταία φορά θα δοθεί το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) στο τέλος Νοεμβρίου σε περίπου 420.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους η περικοπή του εν λόγω επιδόματος έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το διάστημα 2015-2019 για τους συνταξιούχους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]