Αναδρομή στο παρελθόν στα θέματα Υγείας με αφορμή τη σύσκεψη στο Πάρκο Ξυστρή
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”135331″ img_size=”full”][vc_column_text]
Του Σπύρου Λαμπρινού
Σύσκεψη Ιατρικού Συλλόγου Πύργου στο Παρκο Ξ ΥΣΤΡΉ για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Πύργου. ΘΕΤΙΚΗ πρωτοβουλία, αν και καθυστερημένη, συμφωνώ με τα αιτήματα, λυπάμαι γιά τις απουσίες, γιατί πέραν της πανηλειακής συμμετοχής , θα δινόταν η ευκαιρία να συζητηθεί το σύνολον της νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ηλεία. και σε αυτή την συζήτηση θέλω να συμβάλω κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν.
Το 1995 επί νομαρχίας Ράλλη[ ανεξάρτητος, υπερκομματικός συνδυασμός] έγινε σοβαρή προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα υγείας στο νομό. Υπερβαίνοντας τους έντονους τοπικισμούς το Νομαρχιακό Συμβούλιο σχεδόν ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισε και χωροθέτησε ΝΟΝΑΡΧΙΑΚΟ Νοσοκομείο στο Μεσολογγάκι. Η πρόταση αυτή είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, συνοδευόταν από την μεταφορά των κρεββατιών των άλλων νοσοκομείων στο Νομαρχιακό, την μετατροπή των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και ευνόητα την προκήρυξη των θέσεων διευθυντών του νέου Νοσοκομείου Γίνεται καθαρό ότι με την πρόταση αυτή , ξεπερνούσαμε τους τοπικισμούς, λύναμε το πρόβλημα Νομαρχιακό Νοσοκομείο, με τις προκηρύξεις αναβαθμιζόντουσαν ποιοτικά οι ιατρικές υπηρεσίες και με τα Αστικά Κέντρα Υγείας δομούσαμε την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στους δήμους , που ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει.
Η πρόταση αυτή όμως περιέργως υπονομεύτηκε, Για κομματικούς,τοπικιστικούς αλλά και προσωπικούς λόγους ΥΠΟΝΟΜΕΎΘΗΚΕ, και μου κάνει εντύπωση που κάποιοι που τότε πρωτοστάτησαν στην υπονόμευση σήμερα διαμαρτύρονται χωρίς να ζητήσουν στοιχειωδώς ΣΥΓΝΩΜΗ. Με πολυ παρασκήνιο και με νομικιστικά τερτίπια, ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ η πρόταση κεντρικά απορρίφθηκε και νομοθετήθηκε η δημιουργία του Νοσοκομείου του Πυργου σαν αντικατάσταση του Μανωλοπούλειου[ με λιγότερα κρεββάτια] η διατήρηση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, και Κρεστένων η ονομασία γιά όλα ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΌ, η εφεύρεση των συμπληρωματικών, και το κυριώτερο γιά εμένα η διατήρηση των παλιών διευθυντών.
Η πρόταση αυτή ικανοποιούσε τους τοπικιστες και τους διευθυντές των κλινικών ηταν όμως καταστροφική γιά το σύνολον των υπηρεσιών υγείας στο νομό. Καταρχήν στερούσε στους κατοίκους των δήμων Πύργου και Αμαλιάδας την πρωτοβάθμια δομή [Αστικά Κέντρα Υγείας], τις υπηρεσίες της οποίας ανέλαβαν τα νοσοκομεία σε βάρος της υποχρέωσης τους γιά δευτεροβάθμια περίθαλψη. Δεύτερο η μη προκήρυξη διευθυντικών θέσεων, αφαίρεσε από τα νοσοκομεία την ποιοτική αναβάθμιση τους και την ιατρική εκπαίδευση[ ένας από τους κυριώτερους λόγους που ένας γιατρός επιλέγει νοσοκομείο είναι η ιατρική μετεκπαίδευση του] και σήμερα μιλάμε γιά κίνητρα Τρίτον γιά να έχει η πρόταση επιτυχία απαιτουσε την συνεργασία των νοσοκομείων και την επαρκή στελέχωση τους.
Η ίδια όμως η πρόταση είχε μέσα της την αντίφαση Η μεν Αμαλιάδα από μειονεκτική θέση προσπαθούσε να αναβαθμιστεί, και με ενέργειες των τοπικών παραγόντων το πετύχαινε, Ο δε Πύργος από πλεονεκτική θέση διαρκώς επιζητούσε την απόσπαση ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΎ από τις άλλες δομές λανσάροντας την θεωρία της μίας δομής και αδιαφορώντας γιά τις υπόλοιπες Και δυστυχώς το πέτυχε.
Αποδυνάμωσε τα Κέντρα Υγείας με την απόσπαση ιατρικού προσωπικού, έκλεισε την παθολογική Αμαλιάδας και σε συνέχεια την χειρουργική, με την μεταφορά ιατρικού προσωπικου, το οποίο με τις άσχημες συνθήκες λειτουργίας και διοίκησης του ΕΔΙΩΞΕ και σήμερα, και αφού έχει πετύχει τον στόχο της μιάς δομής., έντρομος διαπιστώνει ότι ΔΕΝ έχει γιατρούς[ 1 ΕΝΑΣ παθολόγος λέει σε οργανική θέση και αυτός της Αμαλιάδας
Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά .? Θέλω να δείξω ότι η πραγματικότητα είναι σκληρή. Αν μιά απάντηση δεν δοθεί στον κατάλληλο χρόνο 1995 δημιουργεί καταστάσεις που δεν λύνονται αργότερα, το 2021 με μπαλώματα και κάποιοι ευθύνονται και κυρίως να αιτιολογήσω το ότι συντασσόμενος με τα αιτήματα της σύσκεψης γιά στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου ΔΕΝ θεωρώ ότι λύνουμε τα προβλήματα υγείας στο νομό, αν διατηρήσουμε υποστελεχωμένες και αποδιοργανωμένες τις υπόλοιπες δομές του νομού, ειδικότερα αν οι προτάσεις σήμερα συνδυάζονται με τις πρωθυπουργικές ρήσεις γιά μείωση του κοινωνικού κράτους και κλείσιμο νοσοκομείων με κριτήριο την απόσταση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]