FOLLOW US: facebook twitter

Αναδιάταξη του Υγειονομικού χάρτη της Ηλείας

Ημερομηνία: 12-01-2022 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”135331″ img_size=”full”][vc_column_text]Γράφει ο Σπύρος Λαμπρινός


Αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη. Η είδηση λέει ότι η υπουργός Υγείας Κ. Γκάγκα θα επισκεφθεί το νομό μας. Το θεωρώ φυσιολογικό, συνήθως οι “δολοφόνοι “ επιστρέφουν στο τόπο του εγκλήματος, αλλά και αναγκαίο γιατί κάποιος από την σημερινή κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί γιατί επί των ημερών της και σε καιρό πανδημίας, έχουμε κάποιες δεκάδες λιγότερους νοσοκομειακούς γιατρούς, και για να υπολειτουργήσει το νοσοκομείο του Πύργου, έχουν αχρηστεύσει το νοσοκομείο Αμαλιάδας, έχουν κλείσει 89 κλίνες και έχουν σε υπολειτουργία τις δομές υγείας του νομού. Η επίσκεψη, όμως μας τρομοκρατεί γιατί κατά της διάρκεια της θα συζητηθεί λέει η επαναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη. Εχοντας υπόψιν τα έργα της κυβέρνησης, τις απόψεις και ρήσεις του πρωθυπουργού για το δημόσιο σύστημα υγείας και τις χιλιομετρικές αποστάσεις και τις μειωμένες δαπάνες για την υγεία του φετινού προϋπολογισμού με καταλαμβάνει φόβος για την επίσκεψη.

Εδώ όμως είναι η Ήλιδα και η Ολυμπία δηλαδή τα σύμβολα της ανακωχής της ειρηνικής άμιλλας και συνύπαρξης. Θα την δεχθούμε και θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε.

ΟΜΩΣ ΤΙ;

Τα στοιχεία που κάθε χρόνο δημοσιεύει το υπουργείο υγείας και κανονικά πρέπει να γνωρίζει κάθε υπουργός υγείας δείχνουν ξεκάθαρα τα προβλήματα καθώς και τις λύσεις. Επειδή θεωρώ ότι οι υπουργοί δεν τα γνωρίζουν ή τα παραβλέπουν σκοπίμως θα προσπαθήσω να τα υπενθυμίσω στη κ. υπουργό σαν συμβολή στη υποτιθέμενη συζήτηση που έρχεται να κάνει.

Ο νομός Ηλείας 10ος σε πληθυσμό στη χώρα, [193.288 κάτοικοι] έχει αναπτυγμένες με στοιχεία 2020 , 320 κλίνες κατανεμημένες σε 3 νοσοκομειακές μονάδες- Πύργος 216, Αμαλιάδα 89, και Κρέστενα 15-δηλαδή η αναλογία είναι 1 κλίνη για 600 περίπου κατοίκους. Αν ληφθεί υπόψιν ότι τα Κρέστενα λειτουργούν σαν Κέντρο Υγείας-242 νοσηλευθέντες, 242 ημέρες νοσηλείας η αναλογία χειροτερεύει, και το χειρότερο ο νομός είναι από τους έχοντες χαμηλό ΑΕΠ και ΔΕΝ προσφέρεται για ιδιωτικές επενδύσεις στην υγεία. Με τα στοιχεία του υπουργείου το 2020 στη χώρα είχαν αναπτυχθεί στο ΕΣΥ 36. 441 νοσοκομειακές κλίνες, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή αναλογία μία κλίνη ανά 300 περίπου κατοίκους. Τεράστια διαφορά που μεγαλώνει περισσότερο εάν αναλογιστεί κανεις ότι χιλιάδες κρεβάτια των ιδιωτικών νοσοκομείων- κλινικών είναι αναπτυγμένα στα κέντρα.

Έτσι η Αχαΐα με τις 570 νοσοκομειακές κλίνες και τις 711 πανεπιστημιακές έχει αναλογία 1 προς 250 και με την προσθήκη του Ολύμπειον κάτω του 200.

Εάν στον υπολογισμό η πρόσθεση δευτεροβάθμιας και δευτεροβάθμιας πιθανόν να μπερδεύει η εικόνα στους διπλανούς νομούς χωρίς τριτοβάθμια είναι ξεκάθαρη. Στη διπλανή Μεσσηνία με λιγότερο πληθυσμό υπάρχουν ανεπτυγμένες 450 κλίνες αναλογία 1 κλίνη ανα 310 κατοίκους και στη πολύ μικρότερη Αρκαδία285 κλίνες αναλογία 1 προς 360 περίπου και στην μισή , πληθυσμιακά σε σχέση με εμάς Αργολίδα 289, αναλογία 1 προς 350. Η ίδια και χειρότερη κατάσταση ισχύει σε σχέση με όλους τους νομούς με ιδιο πληθυσμό με εμάς[ Μαγνησία, Κοζάνη, Ιωάννινα κτλ.

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, λοιπόν από τα στοιχεία είναι ότι ο νομός μας υστερεί κατά πολύ σε ανεπτυγμένες νοσοκομειακές κλίνες και από το πανελλαδικό μέσο και από τους όμορους νομούς και ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ είναι ότι χρειάζεται επαναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη στη κατεύθυνση της διόρθωσης δηλαδή της ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΚΛΙΝΩΝ.

Από τα ίδια στοιχεία του υπουργείου φαίνεται ότι το 2020 το ΓΝ Καλαμάτας [λιγότερος πληθυσμός] είχε νοσηλεύσει28.906 με73.688 ημέρες νοσηλείας και το Παναρκαδικό [πολύ λιγότερος πληθυσμός] 15.297αρρώστους με76.413 ημέρες νοσηλείας ΕΝΩ το Γ.Ν. Πύργου για το ίδιο διάστημα είχε νοσηλεύσει 8. 035 με 36.666 ημέρες νοσηλείας. Μιά πολύ τεράστια διαφορά που η υπουργός πρέπει να μάθει ότι δεν οφείλεται στο ότι εμείς έχουμε λιγότερη νοσηρότητα σε σχέση με τους δίπλα, αλλά στο γεγονός ότι με στοιχεία του υπουργείου περισσότεροι από τους μισούς Ηλείους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη καταφεύγουν ή μεταφέρονται με ασθενοφόρα, από επικίνδυνο δρόμο, στη Πάτρα. Και τον λόγο τον γνωρίζει η υπουργος , όπως και εμείς.

Στην Ηλεία εκτός από δομές μας λείπουν πρώτα και κύρια ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ αυτοί δεν έρχονται γιατί υπο αυτές τις συνθήκες η εργασία τους εδώ γίνεται δύσκολη και επικίνδυνη .

Θεωρώ λοιπόν, ότι κατόπιν αυτών, η επαναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη είναι αναγκαία αλλά προς της αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινείται η κυβέρνηση ΔΗΛΑΔΗ όχι μειώσεις, συμπτύξεις και αφαιρέσεις ΑΛΛΑ ΒΕΛΤΙΏΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΉΣΕΙΣ,ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ καθόσον η πανδημία έδειξε ΝΕΕΣ ανάγκες .

Το ένα, δύο ή τρία νοσοκομεία καταντά ψευτοδίλημμα εάν δεν εκπληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις . Οι προσδοκίες μου λίγες, όχι μόνο γιατί η κυβερνητική πολιτική δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά γιατί στο νομό μας έχει ριζώσει το σκεπτικό του ανεκδιήγητου Ηλείου βουλευτή- υπουργού του ΠΑΣΟΚ , ο οποίος στη σύσκεψη στο υπουργείο υγείας , για την τύχη του νομαρχιακού νοσοκομείου , είχε πει το αμίμητο” δεν με ενδιαφέρει άμεσα, έτσι και αλλιώς εμείς της Βουπρασίας πάμε Πάτρα’.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot