Αν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά…
Από τις καιρικές συνθήκες της άνοιξης θα εξαρτηθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος
-Περίπου 6-7 μέτρα χαμηλότερη φέτος η στάθμη στο φράγμα Πηνειού, επισημαίνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Παν. Παρασκευόπουλος
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Λυτρωτική ήταν η βροχή των προηγούμενων ημερών για το αρδευτικό δίκτυο και την αγροτική παραγωγή της Ηλείας, καθώς οι ταμιευτήρες στα φράγματα Αλφειού και Πηνειού πήραν μικρή «ανάσα» και απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο πρόωρης έναρξης της φετινής καλλιεργητικής περιόδου.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, η τριήμερη βροχόπτωση βοήθησε στο να αυξηθούν τα υδάτινα αποθέματα, αλλά τόνισε ότι ακόμα είμαστε μακριά από το φτάσουμε τα περσινά επίπεδα.
«Πήραμε μια “ανάσα” με τη βροχή, αλλά δεν αρκεί, διότι τα αποθέματα νερού είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ειδικά στο φράγμα του Πηνειού η στάθμη είναι περίπου έξι με επτά μέτρα χαμηλότερα από πέρυσι. Αυτό αν το υπολογίσουμε σε όλη τη λίμνη, μιλάμε για εκατομμύρια κυβικά λιγότερα», εξήγησε και πρόσθεσε ότι η έναρξη της φετινής αρδευτικής περιόδου θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες του Μαρτίου.
«Αν ο Μάρτιος συνεχίσει ηλιοφάνεια και ζέστη, θα δυσκολευτούμε και μπορεί να ξεκινήσουμε από την Πρωταπριλιά. Αν έχουμε βροχές, ίσως καταφέρουμε να ξεκινήσουμε στα μέσα Απριλίου και να κερδίσουμε ένα δεκαπενθήμερο. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε χιόνια στα ορεινά, ενώ φέτος δεν έχουμε. Επίσης, το 2023 είχαμε βροχές μέχρι και τον Ιούνιο, οπότε δεν υπήρχε ζήτηση από τους παραγωγούς για πότισμα», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέροντας ότι ήδη σε κάποιες καλλιέργειες έχει ζητηθεί πότισμα μέσα στον μήνα.
«Στο πρώιμο υπαίθριο καρπούζι και στην πατάτα ίσως χρειαστεί νερό μέσα στον μήνα για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι καλλιεργητές. Ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού θα δούμε πώς θα πάει η φετινή αρδευτική περίοδο. Όμως η γενικότερη εικόνα τα τελευταία χρόνια είναι πως αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες των παραγωγών και ταυτόχρονα μειώνονται τα αποθέματα νερού, διότι διαπιστώνεται πολύμηνη ανομβρία έως και τα μέσα φθινοπώρου», επισήμανε.