FOLLOW US: facebook twitter

Ίδιες τιμές και ελαφρά αυξημένες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι

Ημερομηνία: 08-03-2024 | Συντάκτης:

Η Ο.Π Αμαλιάδας υπέγραψε τα συμβόλαια με τον ΚΥΚΝΟ για την βιομηχανική τομάτα – Αγωνία των παραγωγών οι καιρικές συνθήκες

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με καλές προοπτικές  αλλά με την αγωνία να είναι σύμμαχος της καλλιέργειας ο καιρός χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, ανοίγει η φετινή καλλιεργητική περίοδος για την βιομηχανική τομάτα στην Ηλεία, καθώς  η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας υπέγραψε τα συμβόλαια  για την φετινή σεζόν 2024  με τους εκπροσώπους της  κονσερβοποιίας ΚΥΚΝΟΣ στα Σαβάλια.  Βεβαίως το βασικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι ότι κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περσινά σε ότι αφορά τις τιμές, με μια μικρή αύξηση  μόνο στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και στις ποσότητες που θα παραδοθούν,. Η διαπραγμάτευση φαίνεται ότι ήταν σκληρή  εκ μέρους της Ο.Π Αμαλιάδας με το εργοστάσιο  σε ότι αφορά τις τιμές που διατηρήθηκαν σταθερές χωρίς αύξηση σε σχέση με το 2023,  είναι όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον το προϊόν πάει καλά, να υπάρξει το καλοκαίρι μια δεύτερη επαναδιαπραγμάτευση,.

Έτσι με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών, ο ΚΥΚΝΟΣ έδωσε τιμή 132, 10  ευρώ τον τόνο όπου μαζί με το μπόνους φτάνει το 141,3 ευρώ και αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραδώσει 30.429 τόνους βιομηχανικής τομάτας έναντι 29.818 τόνων το 2023. Επίσης πέρα από τις ποσότητες έχουμε και μια μικρή αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αφού το 2023 καλλιεργήθηκαν 3.151,30  στρέμματα και φέτος βάση των συμβολαίων 3.351 στρέμματα. Μέχρι τις 30 Ιουλίου 2024 θα πρέπει να έχει παραδοθεί η πρώτη παρτίδα 6.800 τόνων, η δεύτερη 21.166 τόνων που είναι και η μεγαλύτερη θα παραδοθεί από 1/8/2024 – 31/8/2024 και η τελευταία 2.463 τόνων από 1/9/2024- 25/9/2024.

Ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Εύφορη Γη) κ. Χρήστος Βαλιανάτος σχολιάζοντας την υπογραφή των συμβολαίων με τον ΚΥΚΝΟ, δήλωσε μιλώντας στην «Πρωινή»:

«Ολοκληρώσαμε την πρώτη συμφωνία με τον ΚΥΚΝΟ, την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψουμε και με την ΜΙΝΕΡΒΑ και αισιοδοξούμε να πάει καλά η φετινή καλλιεργητική χρονιά. Η συμφωνία είναι σχεδόν ίδια με την περσινή, με μικρή αύξηση των ποσοτήτων του προϊόντος και σταθερή τιμή, ευελπιστούμε όμως στην πορεία μέσα στο καλοκαίρι εφόσον η καλλιέργεια εξελιχθεί καλά να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια λίγο ακόμα καλύτερη τιμή. Το μεγάλο μας άγχος όπως καταλαβαίνετε είναι οι καιρικές συνθήκες που ελπίζουμε να μην μας επιφυλάσσει ο καιρός δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να πλήξουν το προϊόν και να επιφέρουν σοβαρή οικονομική ζημιά στους παραγωγούς. Οι φυτεύσεις θα αρχίσουν καλώς εχόντων των πραγμάτων τέλη Μάρτη με αρχές Απρίλη, οι τοματοπαραγωγοί είναι ήδη σε συνεργασία με την γεωπονική μας υπηρεσία που λειτουργεί υποστηρικτικά και να ευχηθούμε καλή καλλιεργητική σεζόν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος