Αμερικανοί δασολόγοι στα καμένα της Ηλείας-Αυτοψίες μαζί με τον δασάρχη Πύργου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”150032″ img_size=”full”][vc_column_text]
Αυτοψίες μαζί με τον δασάρχη Πύργου σε πολλές περιοχές της πυρόπληκτης περιοχής
– Θα προχωρήσουν στην εκπόνηση μιας συνολικής μελέτης που φέρει τον τίτλο «USAID & Burned Area Emergency Response» για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών της Ηλείας, της Εύβοιας και της Πάρνηθας
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Στην Ηλεία με συμβουλευτικό ρόλο, βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο και για ένα τετραήμερο, εφτά Αμερικανοί δασολόγοι από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πύργου, περιοδεύουν στα καμένα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με στόχο να δουν από κοντά και να εξετάσουν το πώς μπορεί να γίνει με τον πιο κατάλληλο τρόπο, η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.
Η ομάδα των Αμερικανών δασολόγων που έχει μεγάλη εμπειρία από δασικές πυρκαγιές, μαζί με τον δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα ξεκίνησαν ήδη τις επισκέψεις στις πυρόπληκτες περιοχές κάνοντας επιτόπιες αυτοψίες και στην πυρόπληκτη ζώνη του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στου Πύργου, έτσι ώστε να ανταλλάξουν απόψεις με τον δασάρχη και να δώσουν από την πλευρά τους συμβουλές σχετικά με τα έργα που θεωρούν απαραίτητα για την αποκατάσταση.
Όπως ανέφερε ο κ. Λάττας μιλώντας στην Πρωινή, Η συνεργασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ενδιαφέρουσας μελέτης που φέρει το όνομα USAID & Burned Area Emergency Response και που θα εκπονήσουν οι Αμερικανοί δασολόγοι για τρεις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας, για την Πάρνηθα, την Εύβοια και την Ηλεία και την αποκατάστασής τους.
Στόχος είναι σε πρώτη φάση να ανταλλάξουν απόψεις πρωτίστως για τον τρόπο λειτουργίας μετά τις φωτιές, καθώς οι Αμερικανοί ακολουθούν σε κάποιες περιπτώσεις διαφορετικές πρακτικές χρησιμοποιώντας κυρίως το άχυρο ως συστατικό για την συγκράτηση των εδαφών ενώ εμείς χρησιμοποιούμε το ξύλο.
« Οι Αμερικανοί- αναφέρει ο δασάρχης- επιλέγουν να κάνουν διασπορά του άχυρου είτε με ελικόπτερο είτε με επίγεια μέσα και με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουν την αντιδιαβρωτική και παρασιτική δύναμη του νερού. Η εμπειρία τους αφορά περιοχές της Αμερικής που έχουν παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες με την χώρα μας όπως το Κολαράντο, το New Mexico και την Αριζόνα και μάλιστα έχουν την ίδια βλάστηση και πεύκα όπως κι εμείς εδώ. Αυτό που πραγματικά με έχει εντυπωσιάσει από την συνεργασία μας, είναι ότι είναι πλήρως ενημερωμένοι και καταρτισμένοι, φορούν τις στολές τους, έχουν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, όχι βεβαίως ότι εμείς εδώ υστερούμε ούτε σε μέσα ούτε σε γνώσεις. Η συνεργασία μαζί τους είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική εικόνα για την αποκατάσταση. Πήγαμε μαζί σε πολλές περιοχές της πυρόπληκτης ζώνης, στην Νεμούτα και στους καταρράκτες όπου χρήζουν ειδικής αποκατάστασης, αλλά και σε άλλες περιοχές στα καμένα του δήμου Ολυμπίας όπως και στον Πύργο, σε Λαμπέτι και Κολίρι. Μάλιστα στην περιοχή του Κολιρίου διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια αρκετά μεγάλη διάβρωση των εδαφών όπου χρειάζονται συγκεκριμένα έργα για την αποκατάστασή τους.»
Η αυτοψία των Αμερικανών δασολόγων στα καμένα της Ηλείας ολοκληρώνεται σήμερα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”150033″ img_size=”full”][vc_single_image image=”150034″ img_size=”full”][vc_single_image image=”150035″ img_size=”full”][vc_single_image image=”150035″ img_size=”full”][vc_single_image image=”150036″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]