Άλυτος ο γόρδιος δεσμός για τους δασικούς χάρτες
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131978″ img_size=”full”][vc_column_text]Παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών πρόκειται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα θα μειώσει το τέλος υποβολής αντιρρήσεων κατά 50%, ενώ για όσους έχουν ήδη υποβάλει αντίρρηση η διαφορά θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, πάντως, δεν πρόκειται να κατατεθούν προτού εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για την αναθεώρηση των δασικών χαρτών.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, αποφασίστηκε να δοθεί οριζόντια παράταση έξι μηνών (οι περισσότερες προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων λήγουν στις αρχές του καλοκαιριού, επομένως η προθεσμία μετατίθεται για το τέλος του έτους).
«Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης οριζόντιων νομοθετικών ρυθμίσεων για σειρά ζητημάτων, όπως οι δασωμένοι αγροί, οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, η ισχύς του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου κ.ά. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις αυτές δεν πρόκειται να κατατεθούν πριν το ανώτατο δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του επί των τριών προσφυγών κατά της αναθεώρησης των δασικών χαρτών. Με δεδομένη την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ (και την ακύρωση ρυθμίσεων όπως οι οικιστικές πυκνώσεις, η εξαγορά καταπατημένων δασικών εκτάσεων κ.ά.), οι πιθανότητες για μια αρνητική για το υπουργείο απόφαση δεν είναι αμελητέες.
Το θέμα του ασπάλαθου
Στο μεταξύ, μεθαύριο συνεδριάζει για τρίτη φορά το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Περιβάλλοντος) για το θέμα του ασπάλαθου. Το είδος αυτό θεωρείται σήμερα, με βάση τον ν. 998/79, ότι ανήκει στη δασική βλάστηση, ωστόσο πρόθεση του υπουργείου είναι να το «μεταφέρει» στη χορτολιβαδική. Με την «αναβάπτιση» του ασπάλαθου, το σύνολο των δασικών χαρτών στο Αιγαίο θα πρέπει να αποσυρθεί και να επανακαταρτιστεί, διαδικασία που θα επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ δεν αποκλείεται με τη σειρά της να προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ.
Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]