FOLLOW US: facebook twitter

Άλυτο ακόμα το πρόβλημα με τους εργάτες γης

Ημερομηνία: 19-01-2023 | Συντάκτης:

Εν αναμονή της ψήφισης εντός του µήνα συµφωνίας µεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την αποστολή 5.000 εργατών από τη χώρα του Νείλου

Στην Ηλεία παρατάθηκε αναγκαστικά το λιομάζωμα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών ενώ  ίδια κατάσταση μεταφέρεται τώρα στη φράουλα

Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου

Στο µεγαλύτερο πρόβληµα της ελληνικής γεωργίας τείνει να αναδειχθεί η επίµονη και διαρκώς εντεινόµενη έλλειψη εργατικών χεριών σε χωράφια, ελαιώνες, οπωρώνες και θερµοκήπια, καθώς παραμένει άλυτο ακόμα το πρόβλημα με τους εργάτες γης, γεγονός που δημιουργεί πολλά προβλήματα και στους Ηλείους παραγωγούς.

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης σε ό,τι αφορά στους εργάτες γης, είναι ότι η συγκοµιδή της ελιάς, δεδοµένης και της φετινής βεντέµας, έχει µείνει αρκετά πίσω. Ήδη εκφράζονται ανησυχίες  για µια πιθανή υποβάθµιση της ποιότητας, καθότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους και διάφορες ασθένειες στον καρπό – όπως δάκος και γλοιοσπόριο κυρίως στην περιοχή Κρεστένων και Μακρισίων- με κινδυνο επίσης να χάσουν  σημαντικό μέρος της σοδειάς τους.  Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών έχουν χαρακτηρίσει ως μείζον για την Ηλεία και ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Ηλείας κ. Θανάσης Βομπίρης και ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος κατά την διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου.

Ταυτόχρονα, η συγκοµιδή συµπίπτει µε άλλες παραγωγές ( φράουλες και εσπεριδοειδή στην Ηλεία, Αχαία, Μεσσηνία και Λακωνία) καθιστώντας την υπόθεση του µαζέµατος ακόµα πιο δύσκολη. Στην Πελοπόννησο ειδικά, υπάρχουν περιοχές που από τους 10 εργάτες γης, που δραστηριοποιούνταν προ κορονοϊού οι επτά έχουν φύγει, µε αποτέλεσµα να µην υπάρχουν εργατικά χέρια.. Μάλιστα προ ημερών  σε πρόσφατη επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς 75 φορείς παραγωγής φράουλας από την Ηλεία και την Αχαία τονίζουν ότι η ανάγκη σε εργατικό δυναμικό της περιοχής είναι  πενταπλάσια από αυτήν που προβλέπει η νομοθεσία.

Το πρόβλημα είναι ποσοτικό αλλά και ποιοτικό

Εν τω μεταξύ όπως επισημαίνει το agronews, η απουσία εργατικών χεριών, υπερτονίζεται και από την έλλειψη εξειδίκευσης στο αγροτικό προφίλ της Ελλάδας, όσων εργατών τελικά καταφέρνουν να προσεγγίσουν οι παραγωγοί. Και αυτό γιατί τα ειδικά γραφεία εξεύρεσης εργασίας που λειτουργούν σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχουν εξοικειωθεί ακόµα µε τις ανάγκες των ντόπιων αγροτών, αφού µόλις πρόσφατα έγιναν οι επαφές από θεσµικούς φορείς εκπροσώπησης (ΕΘΕΑΣ) ή το ίδιο το κράτος.

Με άλλα λόγια, το κενό εκτός από ποσοτικό, είναι και ποιοτικό. Λόγος γίνεται για τους Αλβανούς εργάτες γης, αλλά και τους Βούλγαρους, οι οποίοι έχουν στραφεί προς τα χωράφια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Την τριάδα των προβληµάτων, ειδικά για την τρέχουσα περίοδο, έρχεται να συµπληρώσει η παρατεταµένη ανοµβρία και ο ζεστός χειµώνας αλλά και τα αυξηµένα επιτόκια.

Τα πρώτα στοιχεία για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, δείχνουν ελλείψεις της τάξης του 70% σε ορισµένες περιοχές, που προφανώς έχουν οδηγήσει ακόµα και σε διπλασιασµό των προσφερόµενων αµοιβών. Ήδη από τον περασµένο Σεπτέµβριο, σε πολλές περιοχές, ακούγοντας µεροκάµατα της τάξης των 55 και 60 ευρώ.

Το ζήτηµα δείχνει αρκετά σύνθετο ώστε να λυθεί µε διακρατικές συµφωνίες, όπως αυτή που συζητείται τις τελευταίες ηµέρες στη Βουλή. Εν προκειµένω, αναµένεται ότι θα ψηφιστεί εντός του µήνα η συµφωνία µεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την αποστολή 5.000 εργατών από τη χώρα του Νείλου. Στα θετικά, ότι πρόκειται για εργάτες που φαίνεται να «ξέρουν τη δουλειά», ενώ η εγγύτητα της χώρας καθιστά πρακτικά πιο εύκολη τη µμετάκληση τους. Υπενθυµίζεται πάντως ότι αντίστοιχη συµφωνία υπεγράφη το περασµένο καλοκαίρι και µε το Μπαγκλαντές, η οποία λειτούργησε ελάχιστα, αφού το νοµοθετικό πλαίσιο µμετάκλησης εργατών, παρά τις τροποποιήσεις που γίνονται διαρκώς την τελευταία τριετία παραµένει σύνθετο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia