FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτος σε επισκεψιμότητα μετά την Ολυμπία ο Επικούριος Απόλλωνας!

Ημερομηνία: 19-01-2023 | Συντάκτης:

Σημαντικά συμπεράσματα από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την επισκεψιμότητα των μνημείων της Ηλείας- πέραν την Ολυμπίας-  το εννιάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2022

  • Χαμηλές «πτήσεις» για την Αρχαία Ήλιδα με μόλις 2.604 επισκέπτες την περσινή σεζόν
  • Ανεβασμένο το Κάστρο Χλεμούτσι, χαμηλά τα ποσοστά για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Ενδιαφέροντα είναι τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφουν την επισκεψιμότητα στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας για το οχτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2022 που συμπεριλαμβάνουν σχεδόν όλη την περσινή τουριστική σεζόν  και αφορούν πέρα από την Αρχαία Ολυμπία τα οποία πολλές φορές έχουμε αναφέρει, την κίνηση στα υπόλοιπα μνημεία του νομού.  Στατιστικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν καθώς καταγράφουν κυρίως τις αδυναμίες μας στο τεράστιο κεφάλαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού μας.

Γιατί ο αρχαιολογικός πλούτος της Ηλείας δεν εξαντλείται μόνο στην Αρχαία Ολυμπία που μπορεί βεβαίως να αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τουριστών και ο ιερός τόπος που προσελκύει το μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε και την επισκεψιμότητα των άλλων σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Ηλείας που δεν υστερούν ούτε σε αρχαιολογική και πολιτιστική αξία, ούτε σε ιστορική. Της Αρχαίας Ήλιδας, του Επικούρειου Απόλλωνα, του Κάστρου Χλεμούτσι αλλά και του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πύργου και τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και από τους τοπικούς φορείς καθώς και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Υπουργείο Πολιτισμού  έτσι ώστε να τύχουν και της ανάλογης υποστήριξης και τουριστικής προβολής τους.

Σύμφωνα λοιπόν πάντα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 -και σήμερα δεν θα αναφερθούμε καθόλου στην Αρχαία Ολυμπία για την οποία έχουμε κάνει αντίστοιχα ρεπορτάζ- στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας κατατάσσονται ακόμα το Κάστρο Χλεμούτσι και ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ενώ η Ήλιδα κατατάσσεται από την ΕΛΣΤΑΤ στον χάρτη των Μουσείων.

‘Ετσι, μετά την Αρχαία Ολυμπία, ο περικαλλής Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο δεύτερος Παρθενώνας στις Βάσσες Φιγαλείας,  κρατά τα πρωτεία με μια εντυπωσιακή επισκεψιμότητα –παρά το γεγονός της απομακρυσμένης θέσης του και της πρόσβασης που δεν είναι εύκολη- με 22.595 επισκέπτες! Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο «πικ» της τουριστικής σεζόν είχε τον μεν Ιούλιο 2022, 3099 επισκέπτες, τον Αύγουστο του 2022 τους διπλάσιους, 6.030 επισκέπτες και τον Σεπτέμβριο 3.031. Αντίστοιχα το Κάστρο Χλεμούτσι του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, είχε συνολικά 11.585  επισκέπτες , τους περισσότερους βεβαίως το μήνα Αύγουστο 2783 επισκέπτες και τον Σεπτέμβριο 2.004.

Σε ό,τι αφορά τα Μουσεία της Ηλείας, στην λίστα της ΕΛΣΤΑΤ πέρα από το Αρχαιολογικό  Μουσείο της Ολυμπίας και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, συγκαταλέγεται το Μουσείο Αρχαίας Ήλιδας και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου. Και στα δύο δυστυχώς, η επισκεψιμότητα είναι απογοητευτική!

Ανάγκη στήριξης της Αρχαίας Ήλιδας

Ειδικά για την Αρχαία Ήλιδα, πρωτεύουσα του κράτους των Ηλείων και  μόνιμη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων για περισσότερο από χίλια χρόνια, με τεράστια ιστορία, μοναδικό αρχαιολογικό χώρο και ένα σύγχρονο «πράσινο» Μουσείο, τα στοιχεία της ΕΣΛΣΤΑΤ καταγράφουν μια επισκεψιμότητα στην Μουσειακή Συλλογή της Ήλιδας μόνο 2.604 επισκεπτών όλο το εννιάμηνο του 2022! Μάλιστα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2022 είχε μόνο 325 επισκέπτες και τον Ιούλιο του 2022 άλλους 187!

Ένας τέτοιος ανεκτίμητος αρχαιολογικός θησαυρός στην Ηλεία- άγνωστο για ποιους λόγους- παραμένει σχεδόν στην αφάνεια και  όπως φαίνεται δεν επισκέπτονται το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο ούτε καν τα σχολεία! Και φυσικά δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία της χαμηλής επισκεψιμότητας της Ηλιδας η θέση της, αν λάβουμε υπόψη ότι ο Επικούριος που βρίσκεται σε μια αρκετά απομακρυσμένη περιοχή στις Βάσσες, έχει σχεδόν δεκαπλάσια επισκεψιμότητα που αγγίζει τους 20.000 επισκέπτες την περσινή σεζόν, έχοντας ωστόσο το αιτιολογικό ότι είναι προσβάσιμος από τρεις νομούς, Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. 

Πιθανόν θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην τουριστική προβολή της  Αρχαίας  Ήλιδας, γιατί είναι πράγματι κρίμα ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ηλείας και του αρχαιολογικού μας πλούτου να μην είναι ευρέως γνωστό και επισκέψιμο όσο θα του έπρεπε, την στιγμή μάλιστα που ο δήμος Ήλιδας διοργανώνει ένα από τα κορυφαία θεατρικά φεστιβάλ και παραστάσεις πραγματοποιούνται όπως πέρυσι και στο αρχαίο θέατρο. Αλλά το πρόβλημα της μικρής επισκεψιμότητας της Ήλιδας είναι διαχρονικό και κάπως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σχέδιο και συλλογικό τρόπο.

Χαμηλή επισκεψιμότητα παρουσιάζει και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου με 1.440 επισκέπτες το εννάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2022, το οποίο όμως τελευταία γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί με την κρουαζιέρα και να έχει επισκέπτες τουρίστες από το Κατάκολο και ως ένα βαθμό αρχίζει να κινείται με τα κόκκινα λεωφορεία.

Θεωρούμε ότι είναι απολύτως λογικό, τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και το μερίδιο του λέοντος να το έχει η Αρχαία Ολυμπία ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός με την παγκόσμια ακτινοβολία, όμως ο αρχαιολογικός πλούτος της Ηλείας δεν είναι μόνο η Ολυμπία. Κι αν εμείς οι Ηλείοι το συνειδητοποιήσουμε αυτό, σίγουρα με κάποιες ξεχωριστές καμπάνιες θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και όλα τα υπόλοιπα μνημεία μας για να προβάλλουμε συνολικά την πολιτιστική κληρονομιά της Ηλείας που είναι τεράστια…  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος