Αλλαγή ΦΠΑ και ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις ζητούν οι πτηνοτρόφοι
Η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές ζωοτροφών σε σχέση με τις πωλήσεις κρέατος τους βγάζει πιστωτικούς!
Μεγάλο πρόβλημα έλλειψης οικονομικής ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι, καθώς η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές ζωοτροφών σε σχέση με τις πωλήσεις κρέατος που κάνουν τους βγάζει χρεωστικούς.
Για το πρόβλημα η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία τόνιζε την μεγάλη ανησυχία των μελών της λόγω του προβλήματος της διαφοράς ΦΠΑ αγορών – πωλήσεων.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η Π.Ε.Ο.Π.Π. παρόλη την βοήθεια της κυβέρνησης με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της έχει περιέλθει σε δυσχερέστατη οικονομική θέση. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά το μέτρο που πάρθηκε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας, για αλλαγή του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.
Το μέτρο μπορεί να είναι σωστό για τους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας αλλά όχι για τον δικό μας κλάδο της εντατικής πτηνοτροφίας. Τα πτηνοτροφεία παραλαμβάνουν από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις τους νεοσσούς την 1η ημέρα της ζωής τους μαζί με τις ζωοτροφές όλης της εκτροφής. Στο τέλος του κύκλου εκτροφής είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν τα ζωντανά ορνίθια στην εταιρεία που συνεργαζόμαστε προς σφαγή, σε προσυμφωνημένες τιμές. Το πρόβλημα προκύπτει από τη διαφορα ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών (6%) και των ζωντανών πουλιών (13%).
Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ. Επειδή όμως η πληρωμή των τιμολογίων από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμη. Επίσης πολλοί πτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα ποσά για την αντιμετώπιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αποδώσουν τον ΦΠΑ.
Πρόταση της Π.Ε.Ο.Π.Π. είναι η εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων στο 6% με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ρύθμιση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί σε 100 μηνιαίες δόσεις για να ανασάνει η πρωτογενής παραγωγή. Η πρόταση αυτή πρέπει να νομοθετηθεί πριν την διάλυση της παρούσας βουλής. γιατί όσο περνάει ο καιρός τα χρέη αυξάνουν για τους πτηνοτρόφους. Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα από αυτή την κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στον κλάδο με ότι αυτό συνεπάγεται στην εγχώρια παραγωγή κρέατος κοτόπουλου.