FOLLOW US: facebook twitter

Αλλαγή εδρών και… δεδομένων στον ΦΟΔΣΑ

Ημερομηνία: 16-01-2024 | Συντάκτης:

-Κερδισμένοι οι δήμοι Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού, χαμένοι Αμαλιάδα και Κρέστενα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας (ΦΟΔΣΑ), καθώς η απογραφή του 2021 οδηγεί σε ανακατανομή των δεκαεπτά εδρών.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο δήμος Πύργου έχει πέντε έδρες (4+1 αντιπολίτευση), ο δήμος Ήλιδας τέσσερις (3+1), οι δήμοι Πηνειού, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων από δύο και οι δήμοι Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας από μία.

Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, ο Πύργος διατηρεί και τις πέντε έδρες, ενώ στη μία έδρα παραμένουν η Ολυμπία και η Ζαχάρω. Κάπου εδώ αρχίζουν οι μεταβολές: Ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων χάνει τη μία έδρα λόγω της μείωσης του πληθυσμού, ενώ ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κερδίζει μία και πάει στις τρεις λόγω πληθυσμιακής αύξησης με βάση την απογραφή.

Όσον αφορά τον δήμο Ήλιδας και τον δήμο Πηνειού, τα οριακά υπόλοιπα στον υπολογισμό των διαιρέσεων αφήνουν ανοιχτή την οριστική κατανομή. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ο δήμος Ήλιδας να χάσει μία και να περιοριστεί στις τέσσερις (3+1) και ο δήμος Πηνειού να κερδίσει μία και να πάει στις τρεις (2+1). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή συνεδρίαση του δήμου Ήλιδας για την εκλογή εκπροσώπων στον ΦΟΔΣΑ έχει προγραμματιστεί ο αριθμός των τριών εδρών.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (3463/2006), όποιος δήμος έχει περισσότερες από δύο έδρες, στη μία υποχρεωτικά εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η νέα κατανομή εδρών έχει ως εξής:

Δήμος Πύργου: 5 (4+1)

Δήμος Ήλιδας: 3 (3+1)

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: 3 (2+1)

Δήμος Πηνειού: 3 (2+1)

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: 1

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: 1

Δήμος Ζαχάρως: 1

Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της προεδρίας, τη δεδομένη στιγμή φαίνεται ότι διεκδικητές θα είναι ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος φέρεται να έχει τη στήριξη του Αλέξη Καστρινού και του Σάκη Μπαλιούκου, και ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, ο οποίος φέρεται να έχει τη στήριξη του Στάθη Καννή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται από τη νέα ανακατανομή εδρών να προκύψουν κι άλλες υποψηφιότητες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος