Αλλαγές στις απολύσεις: Ο εργαζόμενος πρέπει να αποδεικνύει το άδικο της απόλυσης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94638″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Αχτσιόγλου: Αίτημα του ΣΕΒ η κατάργηση των διατάξεων για την προστασία των εργαζομένων
«Βόμβα» στα εργασιακά έβαλε η απόφαση του Γιάννη Βρούτση να καταργήσει το άρθρο 48 του Ν. 4611/2019 αναφορικά με τον βάσιμο λόγο απόλυσης, σύμφωνα με τον οποίο μία απόλυση, εθεωρείτο έγκυρη μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο σύμφωνα με τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (άρθρο 24), τον οποίο επικαλείται ο εργοδότης και οφείλει να τον αποδεικνύει.
Πλέον, οι εργαζόμενοι επιφορτίζονται με το βάρος της απόδειξης της αναίτιας- άδικης απόλυσης, ενώ ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να δικαιολογήσει την απόφασή του. Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, εργαζόμενοι με την προηγούμενη διάταξη της Αχτσιόγλου είχαν απολυθεί και προσέφυγαν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε βάσιμος λόγος και περίμεναν την απόφαση της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας. Αν λοιπόν η τροπολογία έχει αναδρομική ισχύ, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν αγωγή.
Άρα αν ένας εργαζόμενος ο οποίος έχει απολυθεί και έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας για να ζητήσει επαναπρόσληψη, αυτή τη στιγμή -αν έχει αναδρομική εφαρμογή ο νόμος- χάνει το δικαίωμα του να απευθυνθεί στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας).
Σε σχέση με το ουσιαστικό του δικαίωμα, δηλαδή κατά πόσο προστατεύεται ή όχι ο εργαζόμενος, ο κ. Καρούζος διευκρινίζει ότι ούτως ή άλλως στην Ελλάδα κάθε απόλυση του εργοδότη κρίνεται ως καταχρηστική ανά πάσα στιγμή. Όμως, ενώ η διάταξη Αχτσιόγλου έδινε το βάρος απόδειξης στον εργοδότη να προσκομίσει στοιχεία που να δικαιολογούν ότι καλώς απέλυσε έναν εργαζόμενο, τώρα με τη διάταξη που καταργείται από τον Γιάννη Βρούτση, επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε στην χώρα μας από το 1920 και θα πρέπει ο εργαζόμενος να υποστηρίξει ότι κακώς απολύθηκε και ο εργοδότης θα κληθεί για να εκθέσει τα επιχειρήματά του.
Το βάρος απόδειξης ότι κακώς απολύθηκε το έχει πλέον ο εργαζόμενος, ο οποίος μπορεί και πάλι να πάει στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει τρίμηνη προθεσμία για να προσφύγει και δικαστικά – δεν αναστέλλεται το δικαίωμά του αυτό. Θα πρέπει όμως να προσέξει αν προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας να μην χάσει το τρίμηνο από τη δικαστική άσκηση του δικαιώματός του, γιατί σε αντίθετη περίπτωση χάνει τα πάντα. Μιλώντας στο ethnos.gr ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διάταξη πάσχει αντισυνταγματικότητας, αφού παραβιάζει τον βασικό κανόνα της ασφάλειας του δικαίου.
ΓΣΕΕ: Καταργούνται προστατευτικές για τους εργαζόμενους διατάξεις
«Η αιτιολόγηση των απολύσεων είναι πάγιο αίτημα της εργατικής πλευράς», αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
«Εν μέσω θέρους και με τη μορφή τροπολογίας καταργούνται προστατευτικές για τους εργαζόμενους διατάξεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, σχετικά με τη χθεσινή τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που φορά στον «βάσιμο λόγο απόλυσης» και την ευθύνη του υπεργολάβου.
Ακόμη, όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ, «η αιτιολόγηση των απολύσεων είναι πάγιο αίτημα της εργατικής πλευράς, διότι με τον τρόπο αυτό, χωρίς να είναι ο μόνος αναγκαίος, αποκαθίσταται σε ένα μέρος η προστασία των εργαζομένων από αυθαίρετες και εκδικητικές απολύσεις εργοδοτών», ενώ προσθέτει ότι «η διάταξη αυτή δεν ήταν μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά αποτελούσε την απαιτούμενη συμμόρφωση της χώρας στις δεσμεύσεις διεθνών εργατικών κανόνων».
Βρούτσης: «Δεν θα γίνουν απολύσεις»
«Θέλω να εξηγήσω το τι έγινε σημαντικό χθες στη Βουλή. Κεντρική μας γραμμή είναι η μείωση της ανεργίας, η τάξη, η κοινωνική δικαιοσύνη. Να νοικοκυρευτεί ο τόπος» είπε αρχικά ο υπουργός Εργασίας κι εν συνεχεία επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Με την τροπολογία ισχυροποιείται όλο το εργατικό Δίκαιο κι επανέρχεται στην αρχική του μορφή.. Επαναφέρουμε την προστατευτική «ασπίδα» του εργαζόμενου», ισχυρίστηκε ο υπουργός.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]