Αλήθειες και Μύθοι για το τμήμα Μουσειολογίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”88037″ img_size=”full”][vc_column_text]
Γράφουν οι: Νικηφόρος Ψυχογιάννης και Δημήτρης Παπαδόπουλος, νυν και πρώην πρόεδρος Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ Πύργου *
Προ ημερών, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου “Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις” του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, υπερψηφίστηκε η ίδρυση Τμήματος Μουσειολογίας, με έδρα τον Πύργο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Πατρών. Αίτημα διαχρονικό και πάγιο για την κοινωνία του Πύργου, των φοιτητών και αποφοίτων, που από τώρα έχουν την επιλογή να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους, αποφεύγοντας τη λήψη ενός τίτλου με ακαθόριστο γνωστικό αντικείμενο.
Ποιοί όμως επεδίωξαν και κατάφεραν να υλοποιηθεί η δημιουργία του Τμήματος;
Από το 2016 o τότε Πρόεδρος των σπουδαστών και διωκόμενος από τη Διοίκηση του Τμήματος ΔΟΕΠΤΜ,δήλωνε δημόσια ότι: «Ο Πύργος πρέπει να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή κανονικότητα της προ του Σχεδίου Αθηνά εποχής». Να προχωρήσει δηλαδή στην επανίδρυση του πρώτου προπτυχιακού Τμήματος Μουσειολογίας στην Ελλάδα.
Πρωτοβουλία Μάκη Μπαλαούρα
Υπήρξε όμως και η εμβληματική πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στήριξε το εγχείρημα και με δημόσιες τοποθετήσεις, ήδη από το 2017, διεκδίκησε την ένταξη του Τμήματος στο μηχανογραφικό δελτίο του ίδιου έτους.
Το επιστέγασμα ήταν η πρωτοβουλία του βουλευτή για την πραγματοποίηση συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στις 5 Φεβρουαρίου του 2018, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Δυτικής Ελλάδας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν Αυτοδιοικητοί Φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, και οι απόφοιτοι του Τμήματος Μουσειολογίας.Οι απόφοιτοι του Τμήματος παρέδωσαν τότε στον Υπουργό ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας για το Τμήμα Μουσειολογίας. Ο Υπουργός αποδέχτηκε το αίτημά και η επανίδρυση του Τμήματος ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του.
Ας σημειωθεί ότι ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας συνέχισε με επιμονή να στηρίζει μαχητικά το θέμα της ίδρυσης του Τμήματος Μουσειολογίας, μέχρι τη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Εμείς, ως απόφοιτοι και φοιτητές,
διεκδικούμε την εδραίωση του κλάδου των Μουσειολόγων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, την κοιτίδα του Ολυμπιακού ιδεώδους, των κηρυγμένων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων και θα σταθούμε απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να βάλει εμπόδια στο Τμήμα Μουσειολογίας.
ΥΓ 1:Όσον αφορά αυτό που ακούστηκε στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου,ότι«τι σχέση έχει η Μουσειολογία με τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες;», απαντούμε ότι η Μουσειολογία αποτελεί ένα διεπιστημονικό πεδίο σπουδών, καθώς ηδημιουργία ενός Μουσείου προϋποθέτει τη συνέργεια πολλών κλάδων. Εξάλλου, η Μουσειολογία εξετάζει τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και τους τρόπους διαχείρισης και προβολής στα Μουσεία. Η Μουσειολογία ως πεδίο σπουδών από την εμφάνισή της εντάσσεται στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες και τα τελευταία χρόνια έχουμε την ανεξαρτητοποίηση των Πολιτισμικών Σπουδών.
ΥΓ 2:Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που ήρε τις αδικίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καλούμε συνεπώς όλους εκείνους που προσπάθησαν να αποτρέψουν τη λειτουργία του τμήματος Μουσειολογίας, να μην οικειοποιούνται την προσπάθεια άλλων. Όσο για τα κροκοδείλια δάκρυά τους, … όψιμο το ενδιαφέρον τους!
*Νικηφόρος Ψυχογιάννης Πρόεδρος Συλλόγου Σπουδαστών Τμήματος ΔΟΕΠΤΜ και Δημήτρης Παπαδόπουλος πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ Πύργου (2016-17), τέως Αντιπρόεδρος Επιστημονικού Συλλόγου Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Πολιτιστικού Τουρισμού (2016-2019)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]