FOLLOW US: facebook twitter

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: Η Ελλάδα δεν είναι state of mind, είναι state of being!

Ημερομηνία: 10-06-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”113344″ img_size=”full”][vc_column_text]Θα ξεκινήσω γράφοντας το προφανές: η τουριστική σεζόν του 2020 θα χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια όλων να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Θα έχουμε άλλωστε λίγους επισκέπτες, με λιγότερα χρήματα, που συνολικά θα μείνουν λιγότερο και, κατ επέκταση, θα φέρουν λιγότερα έσοδα στη χώρα.

Δεν ωφελεί και δεν θα ήταν δίκαιο να επιμεριστούν ευθύνες δεξιά και αριστερά, λες και είχαμε όπλα στη φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτοφανή κρίση.

Θα πρέπει όμως με ρεαλισμό να στηρίξουμε τον συντάκτη μιας νέας συμφωνίας μεταξύ κράτους επιχειρήσεων και εργαζομένων, που όχι απλά θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση, αλλά στα κείμενα και τον λόγο του οποίου, θα χτίσουμε μία Ελλάδα απαλλαγμένη από τις παθογένειες δεκαετιών, τα κατά συνθήκη ψεύδη και τις αυταπάτες. Άνθρωπο θαρραλέο και δημιουργικό, ρεαλιστή αλλά και αρκούντως παρεμβατικό. Κι αν και ομολογείται γενικά ότι έχουμε ηγεσία που έλειπε από τη χώρα, ο χρόνος και ο κορονοϊός δεν επιτρέπουν ακόμη να γίνουν όλες οι τομές που είναι απαραίτητες.

Αναμένοντας τα επόμενα βήματα, και ευελπιστώντας ότι η Ευρώπη θα είναι αρκούντως ενωτική, οφείλουμε να συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε στην κρίση του κοροναϊού. Ένας άλλος Έλληνας αναδείχθηκε, μία άλλη κουλτούρα ταξιδεύει σε όλα τα μήκη του κόσμου, και μία ελπίδα ότι χτίζεται κάτι διαφορετικό υπάρχει. Αλλά δεν έχουμε βγει ακόμα στο ξέφωτο. Και αυτό γιατί και στις καλύτερες ορχήστρες υπάρχουν όργανα που φαλτσάρουν και απαιτούνται και πολλές πρόβες.

Ειδικά για τον τομέα της φιλοξενίας και τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού φαντάζει δύσκολο να ανακτήσει τον έλεγχο το κράτος όταν επί δεκαετίες τον άφηνε στα χέρια κάποιων που παράλληλα με τις λαμπρές στιγμές έκαναν και μεγάλα εγκλήματα. Αναπτύχθηκε ο τουρισμός, αλλά όχι με σχέδιο, όχι με διαχωρισμό ζωνών και περιοχών ανάλογα με τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα τους και σίγουρα όχι με τις ανάλογες υποδομές για να στηρίξουν την ανάπτυξη που ακολούθησε. Φτάσαμε στο σήμερα που ο τουρισμός κατατάσσεται σε ηγέτιδα δραστηριότητα της χώρας και κατηγορείται από κάποιους για αυτό, όταν η πραγματική διάσταση του θέματος είναι ότι οι υπόλοιποι κλάδοι δεν αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό παρά την στήριξη που είχαν σε αρκετές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας. Ξεκαθαρίζω ότι, εάν η Ελλάδα θέλει να γίνει σύγχρονη οικονομία, μπορεί. Αλλά επισημαίνω, ότι δεν είμαι βέβαιος ότι θέλει.[/vc_column_text][vc_single_image image=”22039″ img_size=”full”][vc_column_text]Η φετινή σεζόν δεν καταδεικνύει την μεγάλη εξάρτηση της εθνικής οικονομίας από την φιλοξενία. Αλλά το πώς η οικονομία είναι δομημένη γύρω από τη φιλοξενία. Δεν είναι το ίδιο. Το πρώτο εμπεριέχει αναίτια κριτική και κακία. Το δεύτερο επιδεικνύει ρεαλισμό και πιθανώς να οδηγεί σε ασφαλέστερα μονοπάτια. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και τα media της χώρας ασχολούνται νυχθημερόν με τον τουρισμό ίσως για πρώτη φορά. Μένει να ξεκαθαρίσει ποιες φωνές προσφέρουν και καθοδηγούν σωστά. Γιατί είναι πολλές αυτές που απλά κάνουν θόρυβο.

Θα φύγει ο κορωνοϊός και τότε θα ξέρουμε τι πληγές άφησε στην Εθνική οικονομία. Η φιλοξενία, συμβάλλει στο ΑΕΠ με τα τελευταία δημοσιεύματα κάπου μεταξύ 15 και 28%. Μη γελάτε με την κλίμακα. Ο καθένας τοποθετεί τη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ όπου τον βολεύει. Αλλά όταν η τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύσει τα στοιχεία θα ξέρουμε ακριβώς ποιοι είμαστε τι υπηρετούμε και ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας. Η σεζόν χάνεται. Όπως άλλωστε λέει και το σποτ της marketing greece “απολαύστε την Ελλάδα όπου κι αν είστε”….. Ρεαλισμός; Ηττοπάθεια; Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες; Μέχρι να δω το σποτ ήμουν πεπεισμένος ότι κάτι θα καταφέρουμε. Όταν το είδα με κυρίευσε μία μικρή απαισιοδοξία. Ταπεινή μου άποψη, η Ελλάδα δεν είναι state of mind. Είναι state of being! Όσοι μένουμε, δημιουργούμε και λειτουργούμε σε αυτή τη χώρα, έχουμε την απαίτηση οι θυσίες που θα γίνουν αυτό το διάστημα να κλείσουν κεφάλαια δεκαετιών που προσβάλλουν την κοινή λογική και το δημόσιο αίσθημα.

Τα παραμύθια τελειώνουν όχι όταν το αγόρι φιλήσει το κορίτσι, αλλά όταν γεράσουν μαζί και κάθονται γύρω από το τζάκι με τους απογόνους τους.

(Άρθρο του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου στο Passenger.gr)

* Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts, μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στην Ελλάδα. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia