Ακύρωση της περικοπής των συντάξεων: Ένας οφειλόμενος επίλογος
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”77580″ img_size=”full”][vc_column_text]Αυτό που στις αρχές του 2018 λογιζόταν ότι βρίσκεται στη σφαίρα του φανταστικού σήμερα πήρε τον δρόμο για ψήφιση…
Η κυβέρνηση, που κατόρθωσε να πείσει τους Ευρωπαίους ότι δεν χρειάζεται η περικοπή των συντάξεων που είχε υποχρεωθεί να θεσμοθετήσει το 2017, κατέθεσε το νομοσχέδιο με το οποίο διασώζονται οι προσωπικές διαφορές στις συντάξεις.
Με την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης (υπολογίζεται να γίνει στις 11 Δεκεμβρίου), 1,4 εκατ. συνταξιούχοι έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν αφού δεν θα περικοπούν οι συντάξιμες αποδοχές τους.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά όχι μόνο τις κύριες αλλά και τις επικουρικές συντάξεις, ενώ στην ίδια ομπρέλα περιέχονται και τα οικογενειακά επιδόματα που επίσης διασώζονται.
Μάλιστα, ρητώς διευκρινίζεται ότι και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο του 2016 (όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου) έως και το τέλος του 2018 δεν θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται.
Αναλυτικότερα, προβλεπόταν ότι εφόσον η σύνταξη όσων συνταξιοδοτήθηκαν από 13.05.2016 έως 31.12.2016 υπολείπεται κατά 20% και πλέον σε σχέση με τη σύνταξη που θα έπαιρναν με βάση το παλαιό καθεστώς, δικαιούνται από 1.1.2019 το 50% αυτής της διαφοράς. Αντίστοιχα, όσοι αποχώρησαν το 2017 δικαιούνταν το 33,3% ς της διαφοράς, ενώ όσοι έφυγαν φέτος θα λάμβαναν μόνο το 25%. Με τη ρύθμιση που εισάγεται προς ψήφιση διατηρείται ολόκληρο το ποσό.
Καθίσταται προφανές ότι η συγκεκριμένη επιτυχία αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Πράγματι, τόσο η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου όσο και ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος, από τις αρχές του 2018, πάλεψαν με νύχια και με δόντια προκειμένου να απεγκλωβίσουν τις συντάξεις από τη μέγγενη των δημοσιονομικών και ως εκ τούτου να πειστούν οι δανειστές ότι δεν κινδυνεύει ο κρατικός κορβανάς σε περίπτωση που δεν περικοπούν οι συντάξεις.
Βέβαια, στο επίτευγμα αυτό, που δίνει ανάσα όχι μόνο στους συνταξιούχους αλλά και στην πραγματική οικονομία (καθότι είναι γνωστό ότι το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών κατευθύνεται σε αγορές βασικών ειδών), συντέλεσαν τόσο η αύξηση των θέσεων απασχόλησης που έφερε έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα όσο και το νοικοκύρεμα του ΕΦΚΑ, ο οποίος, εκεί που προϋπολογιζόταν με έλλειμμα, βρέθηκε με μεγάλο πλεόνασμα…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]