Μηχανισμός ενθάρρυνσης των απολύσεων –και όχι «Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης», όπως τιτλοφορείται στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας– αποδεικνύεται η ελληνική εκδοχή επιχορήγησης των επιχειρήσεων με τη δανειοδοτική γραμμή SURE, αρχικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Πουθενά στην τροπολογία-προσθήκη, δεν προβλέπεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που δεν θα τεθούν κάτω από την «ομπρέλα» του μηχανισμού.
Βραχυπρόθεσμη προστασία (μέχρι 15.10.20) προβλέπεται μόνο για τους εργαζόμενους που θα δεχτούν να μειώσουν τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές τους, κάτω από το συγκεκριμένο καθεστώς του Μηχανισμού.
Σε αυτήν την περίπτωση υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, το είδος της σύμβασης και τους ονομαστικούς μισθούς για όσο χρόνο διαρκεί ο Μηχανισμός.
Ακόμη πιο ανίσχυροι καθίστανται οι εργαζόμενοι με σύμβαση μερικής απασχόλησης, καθώς γι’ αυτούς ούτε προβλέπεται η ένταξή τους στον Μηχανισμό ενίσχυσης ούτε απαγορεύεται η περαιτέρω μείωση του χρόνου εργασίας και κατ’ επέκταση του μισθού τους.
Επομένως, μέχρι αυτήν την ώρα και εκτός απρόοπτης εξέλιξης, η παρέμβαση SURE, αναδεικνύεται –κατά την εκδοχή «αλά GRECIA»– σε ταχύτατο μέτρο αναδιάρθρωσης του προσωπικού των επιχειρήσεων.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλα τα Αιχμηρά και Ευθύβολα 1/6/2020