FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 1/6/2020

Ημερομηνία: 01-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

SURE «α λα GRECIA»

Μηχανισμός ενθάρρυνσης των απολύσεων –και όχι «Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης», όπως τιτλοφορείται στην τροπολογία που κατέθεσε  ο υπουργός Εργασίας– αποδεικνύεται η ελληνική εκδοχή επιχορήγησης των επιχειρήσεων με τη δανειοδοτική γραμμή SURE, αρχικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Πουθενά στην τροπολογία-προσθήκη, δεν προβλέπεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που δεν θα τεθούν κάτω από την «ομπρέλα» του μηχανισμού. Βραχυπρόθεσμη προστασία (μέχρι 15.10.20) προβλέπεται μόνο για τους εργαζόμενους που θα δεχτούν να μειώσουν τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές τους, κάτω από το συγκεκριμένο καθεστώς του Μηχανισμού. Σε αυτήν την περίπτωση υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, το είδος της σύμβασης και τους ονομαστικούς μισθούς για όσο χρόνο διαρκεί ο Μηχανισμός. Ακόμη πιο ανίσχυροι καθίστανται οι εργαζόμενοι με σύμβαση μερικής απασχόλησης, καθώς γι’ αυτούς ούτε προβλέπεται η ένταξή τους στον Μηχανισμό ενίσχυσης ούτε απαγορεύεται η περαιτέρω μείωση του χρόνου εργασίας και κατ’ επέκταση του μισθού τους. Επομένως, μέχρι αυτήν την ώρα και εκτός απρόοπτης εξέλιξης, η παρέμβαση SURE, αναδεικνύεται –κατά την εκδοχή «αλά GRECIA»– σε ταχύτατο μέτρο αναδιάρθρωσης του προσωπικού των επιχειρήσεων.

Πακέτο αντί εκλογών

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν ήταν μπλόφα αλλά μάλλον «όπλο» πολιτικής πιέσης (η λέξη εκβιασμός είναι βαριά και δεν τη χρησιμοποιώ) προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ή αποφασίζετε ένα γενναίο πακέτο στήριξης της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια ή πάω σε διπλές εκλογές για να «νομιμοποιήσω» αντιδημοφιλή μέτρα και να μην την πατήσω όπως ο Παπανδρέου το 2010. Κάπως έτσι θα παρουσιάστηκε η εικόνα προς τους εταίρους, οι οποίοι εξέφραζαν δυσφορία με τη φημολογία περί εκλογών. Εντέλει, έγινε αντιληπτό ότι η ευρωπαϊκή οικονομία κλυδωνίζεται, οπότε αποφασίστηκε μια γενναία χρηματοδότηση με τη μορφή επιχορηγήσεων κατά κύριο λόγο. Πλέον η κυβέρνηση έχει μόνο ένα εξάμηνο δύσκολο να διαχειριστεί (ας είναι καλά το «μαξιλάρι»…) και να σχεδιάσει την οικονομία της επόμενης δεκαετίας.  Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να βγει από τη στασιμότητα και να μπει σε τροχιά δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν τα «φαγοπότια» του παρελθόντος και ότι δεν θα έχουμε ανάπτυξη με διαλυμένους μισθούς και δικαιώματα. Οι πρόωρες εκλογές, πάντως, παραμένουν στο τραπέζι και απλά μεταφέρονται για αργότερα.

Συνδυασμός επενδύσεων

Σειρά επαφών και επισκέψεων ετοιμάζει ο Βασίλης Γιαννόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον Σκυλακάκη, προκειμένου να διαπιστώσει τα περιθώρια σχεδιασμού και άμεσης υλοποίησης επενδύσεων με τη μορφή ΣΔΙΤ. Στόχος του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας είναι η οικονομική ανάταξη του νομού με συνδυασμό δημοσίων έργων -είτε με πόρους της Περιφέρειας είτε με εθνικούς- και ιδιωτικών επενδύσεων σε στοχευμένους κλάδους όπως ο τουρισμός, το περιβάλλον και η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας και (το πιο δύσκολο αλλά και πιο αποδοτικό) η μεταποίηση. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, ο Ιανουάριος του 2021 πρέπει να μας βρει έτοιμους να απορροφήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους.

Καθαρές κουβέντες

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα ζήτησε ο αντιδήμαρχος Πύργου, Νίκος Κοτσώνης, μετά τη μομφή που διατυπώθηκε δημοσίως εναντίον του για ιδιοτελή οικονομικά κίνητρα σε αποφάσεις του. Από ό,τι πληροφορήθηκε, αυτός που του καταλόγισε κάτι τέτοιο, ανακάλεσε και του ζήτησε συγγνώμη και έτσι έληξε το θέμα. Όπως τόνισε σε συνεργάτες του και δημότες του Πύργου, είναι άλλο πράγμα η πολιτική κριτική για τα πεπραγμένα του, στην οποία είναι απόλυτα δεκτικός, και άλλο πράγμα οι ανυπόστατες κατηγορίες που θίγουν την υπόληψή του.

Παραιτείται

Την παραίτησή του από το Σωματείο Παραπληγικών της Ηλείας προανήγγειλε ο Γιώργος Παπανικολόπουλος σε ανάρτησή του στο facebook. Οι λόγοι που επικαλείται είναι προσωπικοί και εξέφρασε τις ευχαριστίες του. «Θεωρώ ότι έκανα ότι μπορούσα για να αλλάξει κάτι σέ αυτόν τον τόπο, και θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που μέ στηριξατε σε αυτή μού την προσπάθεια», έγραψε χαρακτηριστικά.

Εύσημα

Δεκάδες τηλέφωνα δέχθηκε ο Διονύσης Καλαματιανός μετά τη συζήτηση με τον Στουρνάρα στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «παγίδευσε» με τις ευγενικές αλλά στοχευμένες ερωτήσεις του τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποσπώντας του τη δήλωση ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η προσφυγή στον ESM για δανεισμό, με συνέπεια να προκληθεί δυσαρέσκεια στο περιβάλλον του ΥΠΟΙΚ Σταϊκούρα, ο οποίος εδώ και καιρό απορρίπτει κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Η ικανοποίηση στο «στρατὀπεδο» της αξιωματικής αντιπολίτευση ήταν διάχυτη, για αυτό αποδόθηκαν τα εύσημα στον Καλαματιανό. Η αντιπολιτευτική ρητορική δεν χρειάζεται να είναι θορυβώδης για να ειναι αποτελεσματική…

Αποδίδουν οι πιέσεις

Άρτια προετοιμασμένος φάνηκε ο Σκυλακάκης στη συζήτηση με τον Γιαννόπουλο για τα πυροδάνεια. Ο υφυπουργός Οικονομικών εδώ και αρκετούς μήνες δέχεται διακριτκό αλλά… στενό «πρέσινγκ» από τον Ανδρέα Νικολακόπουλο για να δώσει λύση στο πρόβλημα. Από ό,τι φαίνεται οι παρεμβάσεις του Ηλείου βουλευτή της ΝΔ έχουν πιάσει τόπο, αφού ο Σκυλακάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για διευθέτηση των οφειλών, τόσο των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ με μακροχρόνιες δόσεις, όσο και αυτών που οι τράπεζες αρνούνται να ρυθμίσουν λόγω της εγγύησης.

Βραβευμένος «Αστρίτης»!

Σημαντική διάκριση για τον Ηλείο λογοτέχνη Δημήτρη Κανελλόπουλο, καθώς του  απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας 2019 για τις εκδόσεις του 2018 για το έργο του Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες, από τις εκδόσεις Κίχλη, (εξ ημισείας με τη Δήμητρα Κολλιάκου), όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Πολιτισμού. Ο ίδιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του και αφιέρωσε το βραβείο στους γονείς του και στη γενέτειρά του. «Ευχαριστίες στην Γιώτα Κριτσέλη, για την συμβολή της στην Έκδοση του βιβλίου μου Ο Θάνατος του Αστρίτη και άλλες ιστορίες… Ευχαριστώ το Υπουργείο Πολιτισμού και την Επιτροπή των Βραβείων Λογοτεχνίας για την τιμή που μου έκαναν… Αφιερώνω το Βραβείο στην αγαπημένη μου μάνα και στον καλό μου πατέρα που μ’ έμαθαν να μιλώ και να αγαπώ τη γλώσσα μου, καθώς και στον γενέθλιο τόπο μου τη Νεμούτα», έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος