FOLLOW US: facebook twitter

Παράκαμψη του αρ.16

Ημερομηνία: 09-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
keramews-niki

«Καμπανάκι» χτύπησε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για τη διάταξη που προβλέπει (με δίδακτρα) ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών (ΞΠΣ) για αλλοδαπούς εντός και εκτός ΕΕ.

Η Επιστημονική Υπηρεσία τονίζει αφενός ότι η διάταξη αποκλείει -χωρίς να διευκρινίζεται στην Αιτιολογική Έκθεση ο λόγος- πέραν των Ελλήνων πολιτών, αλλοδαπούς πολίτες οι οποίοι είναι απόφοιτοι Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου με φυσική έδρα στην Ελλάδα, και οι οποίοι, ιδίως μάλιστα αν το πρόγραμμα του Λυκείου στηρίζεται στη γλώσσα στην οποία παρέχεται Ξ.Π.Σ., τελούν σε όμοια κατάσταση με τους αποφοίτους Λυκείων με έδρα στο εξωτερικό.

Το ζήτημα εμπλέκει πτυχές και του δικαίου της ΕΕ, όπως, π.χ., στην περίπτωση κατά την οποία τα εν λόγω πρόσωπα φοιτούν στην Ελλάδα λόγω της άσκησης από τους γονείς τους ελευθερίας που κατοχυρώνει το δίκαιο της ΕΕ (εργασία ή εγκατάσταση στην ημεδαπή).

Με λίγα λόγια, δεν μπορείς να επιτρέπεις σε όλους τους Ευρωπαίους να σπουδάζουν, αλλά οχι στους Έλληνες. Εκτός αν αυτός είναι ο στόχος, δηλαδή η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με de facto παράκαμψη του άρθρου 16.

Να θυμίσω ότι και ο νόμος Γαβρόγλου προέβλεπε την ίδρυση ΞΠΣ, αλλά αποκλειστικά για αλλοδαπούς σπουδαστές εκτός ΕΕ, για να μην έχουμε τέτοια μπλεξίματα.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλα τα Αιχμηρά και Ευθύβολα 9/6/2020


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος