FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 9/6/2020

Ημερομηνία: 09-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Άμεση αντίδραση

Το σχόλιό μας την περασμένη Παρασκευή, καθώς και το δημοσίευμα της ΕΡΑ Πύργου, φαίνεται ότι «ξύπνησαν» τα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Βέβαια, ακόμα και τώρα ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν πότε θα επαναλειτουργήσει η γραμμή, αφού η ανακοίνωση αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν «σταδιακά». Οι υπάλληλοι στα τηλεφωνικά εκδοτήρια δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πότε θα αρχίσουν να ξανακόβουν εισιτήρια και γενικώς πορευόμαστε στο μαύρο σκοτάδι. Θα έπρεπε κάποιος να τους πει ότι το τρένο δεν αφορά αποκλειστικά την κρουαζιέρα, αλλά εξυπηρετεί καθημερινά ανθρώπους που κάνουν τις δουλειές τους χρησιμοποιώντας το. Επομένως, έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει έστω μία γραμμή ή να ξέρουν οι κάτοικοι πότε ακριβώς θα αρχίσουν τα δρομολόγια. Όχι «σταδιακά». Το ενθαρρυντικό ήταν  η άμεση κινητοποίηση και συνεννόηση μεταξύ του αντιπερ/ρχη Ηλείας, Β. Γιαννόπουλου, και των δύο δημάρχων Τάκη Αντωνακόπουλου και Γιώργου Γεωργιόπουλου, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η αιχμηρή κοινή επιστολή. Παλιότερα, για να υπογράψουν παραπάνω από δυο, μας έπαιρνε κάνα δυο μέρες «διαβούλευσης».

keramews-niki

Παράκαμψη του αρ.16

«Καμπανάκι» χτύπησε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για τη διάταξη που προβλέπει (με δίδακτρα) ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών (ΞΠΣ) για αλλοδαπούς εντός και εκτός ΕΕ. Η Επιστημονική Υπηρεσία τονίζει αφενός ότι η διάταξη αποκλείει -χωρίς να διευκρινίζεται στην Αιτιολογική Έκθεση ο λόγος- πέραν των Ελλήνων πολιτών, αλλοδαπούς πολίτες οι οποίοι είναι απόφοιτοι Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου με φυσική έδρα στην Ελλάδα, και οι οποίοι, ιδίως μάλιστα αν το πρόγραμμα του Λυκείου στηρίζεται στη γλώσσα στην οποία παρέχεται Ξ.Π.Σ., τελούν σε όμοια κατάσταση με τους αποφοίτους Λυκείων με έδρα στο εξωτερικό. Το ζήτημα εμπλέκει πτυχές και του δικαίου της ΕΕ, όπως, π.χ., στην περίπτωση κατά την οποία τα εν λόγω πρόσωπα φοιτούν στην Ελλάδα λόγω της άσκησης από τους γονείς τους ελευθερίας που κατοχυρώνει το δίκαιο της ΕΕ (εργασία ή εγκατάσταση στην ημεδαπή). Με λίγα λόγια, δεν μπορείς να επιτρέπεις σε όλους τους Ευρωπαίους να σπουδάζουν, αλλά οχι στους Έλληνες. Εκτός αν αυτός είναι ο στόχος, δηλαδή η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με de facto παράκαμψη του άρθρου 16. Να θυμίσω ότι και ο νόμος Γαβρόγλου προέβλεπε την ίδρυση ΞΠΣ, αλλά αποκλειστικά για αλλοδαπούς σπουδαστές εκτός ΕΕ, για να μην έχουμε τέτοια μπλεξίματα.

Στήριξη στους μικρομεσαίους

Την άποψη ότι η ύφεση δεν είναι νομοτέλεια επανέλαβε ο Διονύσης Καλαματιανός, τονίζοντας ότι η αδράνεια της κυβέρνησης και η μη χρηματοδότηση της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του πρωτογενούς τομέα και των εργαζομένων  παραπέμπουν σε συνταγές της περιόδου 2012-14, που οδήγησαν σε λουκέτα, μεγάλη ανεργία και μείωση μισθών- συντάξεων. Ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η μη επιστρεπτέα καταβολή και οι χρηματοδοτήσεις των μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων χωρίς τις ασφυκτικές τραπεζικές προϋποθέσεις θα μπορέσουν να δώσουν «ανάσα» για την εκκίνηση και την επιβίωση της μικρής & μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ψηλά το εργασιακό

Ιδιαίτερη αναφορά στο εργασιακό έκανε ο Μιχάλης Κατρίνης σε τηλεοπτική συζήτηση, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης με απολύσεις, μειωμένη δουλειά και μισούς μισθούς και ότι επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια στον κόσμο της εργασίας για τους μειωμένους μισθούς, την ευέλικτη εργασία και τις απολύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να βάλει «πλάτη» και να τους στηρίξει με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Δυσαρέσκεια

Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Πύργου, Γιάννης Παπαδημητρίου, για το γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες εναποθέτουν κάθε είδους άχρηστα αντικείμενα σε χώρους που είναι αποκλειστικά για εναπόθεση αστικών απορριμμάτων. Ο κ.Παπαδημητρίου τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη υπηρεσία που παραλαμβάνει αυτά τα αντικείμενα, σημειώνοντας ότι με τις ενέργειες αυτές υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής της πόλης και σαμποτάρεται το σοβαρό έργο της υπηρεσίας Καθαριότητας. «Η καθαριότητα είναι πολιτισμός και δείγμα παιδείας», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο facebook.

Στη Βουλή τα πλαστικά απόβλητα

Αναφορά για τα πλαστικά απόβλητα γεωργικής χρήσης κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, έπειτα από επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΤΚ Μυρσίνης, κ. Ανδρέα Αποστολόπουλ. Η κα Αυγερινοπούλου τόνισε ότι υποβαθμίζεται ποιότητα του περιβάλλοντος αν δεν γίνεται ορθή διαχείριση και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η χρηματοδότηση και η ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού τα γεωργικά απόβλητα ξεπερνούν το 30% του συνόλου των στερεών αποβλήτων της χώρας.

Αιχμηρή ερώτηση για τη Νέδα

Eρώτηση για το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι της Νέδας κατέθεσε στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ –με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Φιγαλείας– Φωτεινή Πιπιλή. Το κείμενο της ερώτησης είναι ιδιαίτερα αιχμηρό, καθώς η Φωτεινή Πιπιλή ζητά από την υπουργό «να απαλλάξει το γεφύρι από τους επιπόλαιους και ανάγωγους “τζιπάτους” τουρίστες ή ντόπιους αγρότες, που εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως οδική πάροδο! Λόγω της διαχρονικής δημοσιογραφικής και συγγραφικής μου δραστηριότητας για τον υδάτινο πλούτο της χώρας έχω δημοσίως πολλαπλώς επισημάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης του ιστορικού γεφυριού, εξαιτίας της χρήσης του από μηχανοκίνητα. Κάνω ύστατη έκκληση σε σας».

Στα Penguin Classics o Kαρκαβίτσας

Η λογοτεχνική αξία του Λεχαινίτη Ανδρέα Καρκαβίτσα παραμένει διαχρονική, όπως αποδεικνύειη η απόφαση βρετανικού εκδοτικού οίκου Penguin Books να μεταφράσει το μυθιστόρημα «Ο Αρχαιολόγος» στα αγγλικά και να το εντάξει στη διεθνούς φήμης αγγλόφωνη σειρά Penguin Classics, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής. Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας γίνεται έτσι ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας, έργο του οποίου εισάγεται στη συγκεκριμένη σειρά. Σας θυμίζω ότι τον περασμένο Ιανουάριο «Ο ζητιάνος» του Καρκαβίτσα μεταφέρθηκε σε κόμιξ και παρουσιάστηκε από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Σινέ Άστρον στα Λεχαινά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος