FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο εξόδου: Το ελληνικό καλοκαίρι είναι…state of mind!

Ημερομηνία: 08-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

Γράφει η πρώην «έγκλειστη»

Θετικά φαίνεται ότι λειτούργησε στην επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος,  το πρώτο επί της ουσίας τριήμερο εκτός καραντίνας αφού  η «εγχείρηση» πέτυχε και ο ασθενής ευτυχώς δεν… απέθανε! Βέβαια αυτό σε λίγες μέρες θα αποδειχθεί όταν θα μιλήσουν οι «αριθμοί» των κρουσμάτων που ευχόμαστε να μην έχουν ανοδική πορεία, γιατί αν αυτό συμβεί πριν ακόμα ανοίξουν στους ξένους τα σύνορα, κυριολεκτικά την έχουμε «βάψει»!

Οι ορδές των πρώην ελλήνων «έγκλειστων», ετεροδημοτών  και εσωτερικών τουριστών, ξεχύθηκαν για μίνι αποδράσεις και διακοπές εντός των τειχών, κατακλύζοντας τα νησιά και την περιφέρεια, με ξέφρενα ολονύχτια γλέντια σε μπαρ,  κέντρα διασκέδασης και παραλίες, όπου ο συνωστισμός έδινε κι έπαιρνε και που φυσικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας πήγαν…  περίπατο μαζί με τα… πασέτα! Πολύ απλά γιατί η ψυχολογία του πρώην «φυλακισμένου» που ήθελε διακαώς να ζήσει την ελευθερία του, νίκησε τον φόβο και τον πανικό κι ας μην ήταν αυτό και τόσο συνετό!  Μπροστά σε αυτό το χαμό, δεν θα πρέπει όμως να παραβλέψουμε και το  θετικό του πράγματος, που ήταν η πρώτη μικρή ένεση ρευστότητας στην οικονομία που αργοπεθαίνει!

Ωστόσο, αποδείχθηκε στην πράξη πόσο δύσκολο είναι να τηρηθούν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβλήθηκαν για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, αφού είναι μη ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα ίσως και στην πλειοψηφία τους και μάλιστα ας σημειωθεί ότι πολλά ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης δεν άνοιξαν καθόλου ακριβώς γιατί δεν είχαν την δυνατότητα να τα εφαρμόσουν. Οι εικόνες της απόδρασης του τριημέρου που είδαμε, είναι σαφώς προάγγελος του τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα όταν στους πρώην «έγκλειστους» έλληνες θα προστεθούν και οι πρώην,  ακόμα και νυν «έγκλειστοι» ξένοι τουρίστες!

Όπως είπε και ο γνωστός Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, το  «άνοιγμα του τουρισμού είναι μια κίνηση με υψηλό ρίσκο»! Η χώρας μας πρέπει όμως να το πάρει, μήπως και καταφέρει τελικά να επιβιώσει γιατί ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι απλά δύσκολος, θα είναι τραγικός ! Γι αυτό και είναι απαραίτητο να αντέξουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού, για να εξασφαλιστούν και όσο πιο πολλές θέσεις εργασίας γίνεται! Η ανάγκη για επιβίωση, παλεύει πλέον με το φόβο και ρισκάρει αναγκαστικά!

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ανοίγοντας τις επόμενες μέρες διάπλατα τις πύλες της χώρας μας στους ξένους επισκέπτες, χωρίς σχεδόν κανένα σχέδιο, θα πρέπει και να μας καθησυχάζει ότι «όλα θα πάνε καλά»!  Γιατί εδώ μπαίνει το ερώτημα πόσο έτοιμοι είμαστε όμως και πόσες πιθανότητες έχει η χώρα να κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού με ασφάλεια και να αντιμετωπίσει τον άμεσο κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων, την ώρα που ακόμα και οι απλές θερμομετρήσεις και τα τεστ έχουν μείνει στα χαρτιά, ενώ κυρίως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν ούτε καν στοιχειώδεις μονάδες υποδοχής ασθενών με covid19.  Και ο ασφαλής τουρισμός πάει χέρι- χέρι με το υψηλό επίπεδο του συστήματος δημόσιας υγείας που οφείλουμε να έχουμε και αυτό θα πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα!

Γιατί αν περιμένουμε το  «φτωχό» και χωρίς έμπνευση κατά την άποψή μου σποτάκι των 40 δευτερολέπτων –σίγουρα έχουμε δει και πολύ καλύτερες παραγωγές από τον  ίδιο τον ΕΟΤ- να σηκώσει στις «πλάτες» του όλη την φετινή καλοκαιρινή καμπάνια της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού «Restart Tourism» σωθήκαμε! Είναι δυνατόν ένα  διαφημιστικό σποτ με ένα πλάνο από drone της όμορφης κατά τα’ άλλα παραλίας από το Μαρμάρι της Εύβοιας με μια αράδα λέξεις που τάχα στοχεύουν στην ψυχή και στο συναίσθημα, να περικλείει την φιλοσοφία που θέλουμε να περάσουμε διεθνώς για να διαφημίσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας;

Και λίγο εν τέλει με ενδιαφέρει αν το σποτ όπως λέγεται ήταν κλεμμένο από καλλυντικά, σερβιέτες ή… πατατάκια, αλλά η όλη ιστορία εγείρει σίγουρα διάφορα ερωτήματα! Το ελληνικό καλοκαίρι είναι.. «state of mind» όπως τουλάχιστον μας πληροφόρησε έναντι μόλις 32 εκατομμυρίων ευρώ  η Marketing Greece! Και έκτοτε η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μας πείσει ότι, αφού… κατατρόπωσε τον κορονοϊό και την πανδημία πλέον οδεύουμε κι εμείς, και σύσσωμος ο πλανήτης, στον ειδυλλιακό τουριστικό παράδεισο της «ασφαλούς Ελλάδας». Η πτήση από την Ντόχα με τους 12 επιβάτες – φορείς του κορονοϊού έδειξε όμως τον άμεσο κίνδυνο των εισαγόμενων κρουσμάτων και του επικίνδυνου πειράματος του ελληνικού τουρισμού, που πλέει χωρίς σχέδιο!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος