FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 21/9/2020

Ημερομηνία: 21-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Τίμησαν τη Διεθνή Ημέρα  Ειρήνης

Παρά την πανδημία και τον Ιανό,  πραγματοποιήθηκε η  προγραμματισμένη από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) εκδήλωση- στρογγυλό τραπέζι στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας με θέμα τις Απειλές για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και εθνική στρατηγική της Ελλάδας, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης. Η συζήτηση κυρίως είχε χαρακτήρα ανταλλαγής πολιτικών απόψεων για τις συνεχιζόμενες απειλές από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή ιδιαίτερα εύφλεκτη και με κίνδυνο ακόμη και από τα πυρηνικά τα οποία φυλάσσονται ή διακινούνται στην περιοχή. Τονίστηκε η ανάγκη μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής και διατυπώθηκε η άποψη ότι για πολλούς λόγους παρά τις εχθρικές πράξεις της σημερινής ηγεσίας της Τουρκίας δε θα ήταν φρόνιμο να κλείσουμε την πόρτα της Ευρώπης στον τουρκικό λαό. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι σύμφωνα με την αντιπυρηνική ιστορία του δήμου και τη σχέση της Ολυμπιακής φλόγας με τη Χιροσίμα ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας αποφάσισε ότι υποστηρίζει την Συμφωνία Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών όπλων, η οποία έχοντας ήδη συγκεντρώσει στον ΟΗΕ 88 υπογραφές και 44 από τις 50 απαιτούμενες επικυρώσεις σύντομα αναμένεται να γίνει Διεθνής νόμος, σεβαστός από όλους.

Μαζεύτηκαν

«Μαχαίρι» κόπηκαν ο δηλώσεις και οι διαρροές ότι θα κλείσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών. Εφόσον ο ίδιος ο Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο νόμο επ’ αυτού, το Πανεπιστήμιο θα περιμένει τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε, θα τις παραδώσει στην ΑΔΙΠ και θα «φύγει» από πάνω του η ευθύνη. Το υπουργείο Παιδείας είναι αυτό που θα κληθεί να νομοθετήσει, όμως έχουν μεγάλη σημασία και οι εισηγήσεις από το ίδρυμα. Για αρχή, θα περιμένουμε την κατανομή των θέσεων των μόνιμων καθηγητών, για δούμε πού θα καταλήξει το  πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής.

Κόντρα με Σπίρτζη

Με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζη, κοντραρίστηκε τηλεοπτικά ο Μιχ. Κατρίνης, με αφορμή τη συζήτηση για την Πατρών-Πύργου. Ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, ασκώντας κριτική στον Καραμανλή για τη μεγάλη καθυστέρηση στο έργο, υπενθύμισε στον κ.Σπίρτζη και τις δικές του ευθύνες. Κι όταν ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στον αποκλεισμό των βουλευτών της αντιπολίτευσης από τον νυν υπουργό κα συμφώνησε ο Σπίρτζης, τότε ο Ηλείος βουλευτής του επισήμανε ότι το ίδιο ακριβώς έκανε κι αυτός ως υπουργός!

Άμεσες ενέργειες

Επιπλέον προσωπικό για τη συστηματική απολύμανση όλων των επιφανειών σδο σχολείο θα ζητήσει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Πύργου, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η πρόεδρος Ζωή Τσόκου. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα εξετάσει το θέμα του, ενώ είναι σε επαφή με τον δήμο Πύργου, προκειμένου να βρεθεί τρόπος για να γίνεται θερμομέτρηση στα παιδιά προτού μπουν στις αίθουσες

Φεύγει

Αποχωρεί από το Παν/μιακό νοσοκομείο του Ρίου  για την Αθήνα ο λοιμωξιολόγος Χαρ. Γώγος, είδηση που προκάλεσε αίσθηση στην Αχαΐα αλλά και στην Ηλεία. Το κενό που αφήνει ο ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθηγητή παθολογίας – λοιμωξιολογίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα τώρα θα πρέπει άμεσα να καλυφθεί. Όπως αντιλαμβάνεστε, εδώ φεύγουν γιατροί από την Πάτρα, μετά περιμένετε εσείς να έρθουν γιατροί στον Πύργο;

Αναρτήθηκε η προδημοσίευση

Δεν χάνει χρόνο η Περιφέρεια, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Παρασκευή ανακοίνωσε την πρόσκληση για τις επιχειρήσεις ο Φαρμάκης, το Σαββατοκύριακο αναρτήθηκε η προδημοσίευση, προκειμένου να δουν οι ενδιαφερόμενοι αναλυτικά τα ποσά και τα κριτήρια και να ετοιμάσουν τις αιτήσεις. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει τις επιχειρήσεις του τόπου , που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. «Κανένας μόνος του στην κρίση!» σχολίασε.

Μνημόνευσε τον Μανώλη

Τον Μανώλη Αγιομυργιαννάκη μνημόνευσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το RescEU στο ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μιλώντας για τα θύματα του κορονοϊού, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως οι 140.000 νεκροί δεν είναι ένας απλός αριθμός, αλλά φίλοι, γείτονες και συμπατριώτες. «Για μένα ο καλός μου φίλος Μανώλης», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη τους, είναι να διασφαλίσουμε πως την επόμενη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πιο προετοιμασμένη για να υπερασπιστεί την ανθρώπινη ζωή.

Δελφίνοι και διαδοχή

Αν κρίνω από τα αχαϊκά δημοσιεύματα, έχει αρχίσει να συζητιέται το παρόν και το μέλλον της παράταξης Κατσιφάρα. Αν δηλαδή θα είναι ο ίδιος ξανά επικεφαλής ή αν προτίθεται να μη διεκδικήσει ξανά το αξίωμα του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και να ασχοληθεί είτε με την κεντρική πολιτική σκηνή είτε με άλλο βαθμό αυτοδιοίκησης. Έχω διαβάσει για κόντρες μεταξύ Αγγελόπουλου και Καρπέτα για διαδοχή, με τον Δριβήλα να τους νουθετεί να σταματήσουν αυτή τη συζήτηση, έχω ακούσει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλουν να κατεβάσουν τον Θάνο Μωραΐτη, έχω ακούσει και για άλλα ονόματα από Αχαΐα (υποψήφιοι βουλευτές στο παρελθόν) αλλά όλα στη σφαίρα της συζήτησης, της πρόβλεψης και της εκτίμησης. Στην Ηλεία, πάντως, αυτή η συζήτηση δεν είναι έντονη. Κάποια στιγμή φαντάζομαι, πχ μέσα στο 2021, ότι ο ίδιος Κατσιφάρας θα δώσει ένα στίγμα των μελλοντικών του προθέσεων. Προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος και –ως έμπειρος πολιτικός- περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν τα πολιτικά δεδομένα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος