FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο εξόδου: Λαβωμένοι από τον… κορονοϊανό!!

Ημερομηνία: 20-09-2020 | Συντάκτης:
Φωτογραφία Κατάκολο, Νικόλαος Γκανταίφης

Με τα στοιχειά της φύσης ενώθηκε το περασμένο τριήμερο ο κορονοϊός και μας προέκυψε ο… κορονοΪανός! Πολύ γκαντέμα αυτή η κυβέρνηση τελικά!  Ο Ιανός που με τις καταστροφές που προκάλεσε σε πολλές περιοχές, ήρθε να αποτελειώσει το “έργο” του κορονοϊού και να γκρεμίσει συθέμελα ότι είχε απομείνει όρθιο από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία. Οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις κυρίως στα νησιά του Ιονίου,  Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, μαζί και στο δικό μου νησάκι, την πολύπαθη Ιθάκη που είχε να γνωρίσει τέτοια καταστροφή από τους σεισμούς του 1953, αφανίστηκαν από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα κι εκεί που μέσα σε ένα μήνα προσπάθησαν να “ισοφαρίσουν” – τρόπος του λέγειν να ισοφαρίσουν- την οικονομική ζημιά του κορονοϊού, το τέλος της σεζόν συνοδεύτηκε με το τέλος των επιχειρήσεών τους! Και όσο για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, επειδή παρόμοια έχουμε κι εμείς εδώ ακούσει πολλά από τα δικά μας πάθη και τελικά το “καλάθι” ήταν μισοάδειο, πραγματικά εύχομαι να λειτουργήσουν γρήγορα κι αποτελεσματικά!

Το ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρξαν θύματα όπως για παράδειγμα στην Καρδίτσα, αλλά μετά την πρώτη ανακούφιση “είμαστε καλά και έχουμε την υγειά μας”, για μια ακόμα φορά η επόμενη μέρα οδηγεί στην σκληρή πραγματικότητα και οι άνθρωποι καλούνται να μαζέψουν τα συντρίμμια και να σταθούν και πάλι όρθιοι. Στην Ηλεία, το πέρασμα του κυκλώνα ήταν … ξώφαλτσο, οι ζημιές ήταν σποραδικές και μικρές μπροστά στον γενικό χαμό και ευτυχώς δηλαδή γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις ότι είμαστε σε “ετοιμότητα”δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στο καταστροφικό πέρασμα του Ιανού,όταν ακόμα και την τελευταία στιγμή εν μέσω καταιγίδας γινόταν παρεμβάσεις σε κανάλια και αντιπλημμυρικά στο… και πέντε! Έτσι λοιπόν δεν μας έσωσε η γενική κινητοποίηση των τοπικών φορέων, αλλά για πρώτη φορά, η… καλή μας τύχη! Γιατί αν η Ηλεία για μια ακόμα φορά γινόταν σμπαράλια, δεν θα είχαμε πλέον ζωή! Πόσα να αντέξει τούτος ο τόπος!

Και τώρα που πέρασε ο Ιανός, μας έμεινε σταθερά ο κορονοϊός που συνεχίζει να στέκεται πάνω από τα κεφάλια μας απειλητικά και ειδικά τώρα που άνοιξαν τα σχολεία, όλη η προσοχή μας είναι στραμμένη στα παιδιά μας. Κι όπως αποδείχθηκε με τίποτα δεν μπορείς να ποντάρεις στα κυβερνητικά μέτρα αφού η προχειρότητα και η μια “αστοχία” φέρνει την άλλη. Εδώ στην περίπτωση του  πιθανού κρούσματα κορονοϊού σε μαθητή του Πύργου,  αν τελικά το παιδί έστω και ασυμπτωματικό είχε κορονοϊό αφού το δεύτερο τεστ ήταν αρνητικό και μπορεί να ήταν απλώς μια ακόμα “αστοχία” αυτή τη φορά του ΕΟΔΥ,  προ τετελεσμένου γεγονότος οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς βάση της εγκυκλίου, δεν είχαν λόγω ΦΕΚ την αρμοδιότητα να αναστείλουν τη λειτουργία του τμήματος! Δηλαδή πρώτα η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία θεωρώντας ότι με ένα παγουρίνο και μια μάσκα… αλεξίπτωτο οι μαθητές ήταν… προστατευμένοι – κι άς ήταν και 25 παιδιά σε μια τάξη- και μετά φρόντισαν να δημοσιεύσουν στην Εφημερίδα της κυβέρνησης  τις εγκυκλίους για την λήψη μέτρων στα σχολεία!

Τρεις μήνες δηλαδή συζητούσανε  το θέμα και ψάχνανε πώς θα λειτουργήσουν με μια υποτυπώδη ασφάλεια τα σχολεία και δεν σκέφτηκαν ότι μπορεί από την πρώτη μέρα να προκύψει κρούσμα κορονοϊού που θα έπρεπε την ίδια στιγμή να γίνει η διαχείρισή του! Γιατή η κανονική και λογική σειρά, είναι πρώτα νομοθετούμε και μετά ανοίγουμε τα σχολεία! Κια πιάστηκαν… αδιάβαστοι! Και εν τω μεταξύ τα κρούσματα γενικότερα πληθαίνουν, στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική συνεχίζει να γίνεται ο κακός χαμός, στις κοινωνικές και στις προσφυγικές δομές το ίδιο  και ακόμα συζητάμε… ποιου τύπου μάσκα προστατεύει τους πολίτες!!  Μάλλον αυτή που μοίρασαν στα σχολεία! ΤΙ να πω! Αν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση 9 μήνες μετά την πανδημία, τώρα που όπως φαίνεται έρχεται το δεύτερο κύμα, έχουμε ξοδέψει του κόσμου τα λεφτά σε μάσκες διαφόρων ειδών,  αφήστε τα αντισηπτικά, τα απολυμαντικά κ.λ.π κι ακόμα ψάχνουμε… τι μάσκα να φορέσουμε κι όχι ποιες αποστάσεις πρέπει να τηρούμε μεταξύ μας!

Κι ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι επιστήμονες που εκφράζουν τις θέσεις τους χωρίς να φοβούνται την κόντρα με τα κυβερνητικά επιτελεία και τους τα… “χώνουν”! Όπως ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος που τους στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα: “Όταν μετά από 9 μήνες πανδημίας δημόσια πρόσωπα δεν αντιλαμβάνονται ποιες συμπεριφορές είναι συμβατές με την προστασία της δημόσιας υγείας να μην έχουμε την απαίτηση να το κάνουν αυτό απλοί πολίτες. Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια. Και αυτό αφορά και χώρους, και θεσμούς και πολίτες… Να σκεφθούμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα αντιμετωπίσουν μόνο προβλήματα υγείας αν δεν ελεγχθεί η πανδημία. Θα αντιμετωπίσουν και σημαντικά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης”!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος