FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 2/5/2020

Ημερομηνία: 01-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πόντιος Πιλάτος

Νίπτει τας χείρας του εδώ και μερικές ημέρες ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και πρώην τομεάρχης της ΝΟΔΕ Αχαΐας, Γιάννης Καρβέλης, σχετικά με την Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου. Ενώ βλέπει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών της Ηλείας, δεν έχει αρθρώσει μια κουβέντα ούτε έχει δώσει κάποια λύση. Στα τηλέφωνα δεν απαντάει ή όταν απαντάει, επικαλείται συσκέψεις ή παραπέμπει στο υπουργείο Υγείας για ενημέρωση και μετά προβαίνει σε επιλεκτικές δηλώσεις και διαρροές, πάντα σε «ασφαλές» και φιλικό περιβάλλον, για να μη δεχθεί καμιά δύσκολη ερώτηση και δυσκολευτεί στην απάντηση. Όταν βρίσκει χρόνο, στέλνει ντιρεκτίβες στους διοικητές των νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ να μην κάνουν δηλώσεις προτού πάρουν ειδική άδεια από αυτόν. Σε πατρινό site διάβασα ότι διατηρεί ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με τον Βρούτση. Έτσι εξηγείται γιατί μέχρι στιγμής διαπρέπει στο πόστο του.

Εκλογοσενάρια

Όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα σενάρια –πριν από το Πάσχα– για πρόωρες εκλογές,  ο Τσίπρας έκανε ένα «δώρο» στον Μητσοτάκη λέγοντας ότι είναι ανευθυνότητα να συζητάμε για κάλπες, δήλωση που έδειξε ολίγον φόβο. Στην ίδια γραμμή και η Φώφη, χαρακτήρισε τυχοδιωκτική τη συζήτηση για εκλογές. Άλλο που δεν ήθελε ο Μητσοτάκης μετά από τέτοιες ηττοπαθείς δηλώσεις να το σηκώσει το θέμα ψηλότερα. Πλέον, κανένας από την κυβέρνηση δεν το διαψεύδει με θέρμη, παρά μόνο ψελλίζει ότι δεν κάνει καλό μια τέτοια συζήτηση. Μετά το Πάσχα, όμως ο Τσίπρας αποφάσισε να αλλάξει τακτική και να σηκώσει το γάντι. Τόνισε ότι η ύφεση φέρνει εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε αναπόφευκτες. Πλέον η μπάλα είναι στον Μητσοτάκη, ο οποίος θα πρέπει να δείξει αν μπλοφάρει ή όντως θα εφαρμόσει σχέδιο διπλής κάλπης, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι. Τα μεγάλα συμφέροντα αυτού του τόπου πιέζουν για «οικουμενική» κυβέρνηση, κάτι που ούτε ο ένας ούτε ο άλλος θέλουν. Ο Μητσοτάκης ζητά ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, ο Τσίπρας προτείνει «προοδευτική κυβέρνηση», δηλαδή συγκυβέρνηση με Φώφη και με Βαρουφάκη (αν ξεκαβαλήσει το καλάμι…). Κατά συνέπεια, στην πιο δύσκολη θέση είναι η Φώφη, που πρέπει προεκλογικά να πει τι θα κάνει και αν θα συγκυβερνήσει με κάποιον, γνωρίζοντας ότι επαναληπτικές εκλογές δεν την ευνοούν.

Εχθρός του Πύργου

Το επικείμενο λουκέτο στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Βασίλη Κικίλια. Δική του ήταν η επιλογή να ανοίξει την «κερκόπορτα», ώστε να φύγουν οι γιατροί και να διαλύσει την πιο ζωτική κλινική του ιδρύματος με τους περισσότερους ασθενείς στην Ηλεία. Δική του ήταν η επιλογή να μην κάνει τίποτα εν μέσω κορονοϊού για την ενίσχυση του νοσοκομείου με γιατρού. Το προφίλ του υπερ-επιτυχημένου οφείλεται πρώτον στο ότι έβαλε πλάτη ο Μητσοτάκης και δεύτερον στο ότι βγήκαν μπροστά ο Τσιόδρας και ο Κοντοζομάνης και τον έσωσαν.

Δηκτικός

Δηκτικός ήταν ο πρώην διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, σχετικά με τις εξελίξεις στον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας, τονίζοντας ότι η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα. «Παίζοντας με τη φωτιά… ή αλλιώς επικίνδυνοι πειραματισμοί σε συνθήκες υγειονομικού πολέμου. Από τις 8 Απρίλη είχαμε προειδοποιήσει… Επιπόλαιες κινήσεις σε περίοδο αυξημένης επιδημιολογικής και επιχειρησιακής επαγρύπνησης, νερό .. στο μύλο του τοπικισμού και της μικροπολιτικής!», έγραψε, ενώ από κάτω δέχθηκε αρκετά σχόλια.

Πένθος

Δύσκολες ώρες βιώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, καθώς έφυγε από τη ζωή του ο πατέρας του, Νίκος την περασμένη Τετάρτη. Ο Βασίλης τον αποχαιρέτισε με μια συγκινητική ανάρτηση, γράφοντας ότι «έφυγε από την ζωή ο άνθρωπος που με έμαθε να ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο και να προσπαθώ για αυτό. Ο άνθρωπος που με δίδαξε την Αξία της Προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Ο άνθρωπος που μου εντρύφησε τα Δημοκρατικά Ιδεώδη. Ο άνθρωπος που μου έμαθε την Ανιδιοτέλεια.
Άνθρωπος Λεβέντης, Κιμπάρης, με καρδιά Μικρού Παιδιού. Ο Κολλητός μου, ο Πατέρας μου. Καλό ταξίδι Αϊβαλάκο μου! Σε αγαπώ πολύ!
Μου λείπεις!!!».

Αιχμηρός

Αιχμηρός προς τον πρωθυπουργό ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι ο Μητσοτάκης δεν είδε καθόλου τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Μπορώ, όποτε θέλει, να του εξηγήσω γιατί ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων θα σήμαινε πολύ μικρότερη ανάγκη για αναστολές και δεν σημαίνει ότι θα ξοδευτούν και τα 14 δισ. σε έναν μήνα. Είναι προφανές αυτό, από τη στιγμή που οι μισθοί, για παράδειγμα, θα καταβάλλονταν στο σύνολό  τους, Μπορώ να του εξηγήσω γιατί είναι ζωτικής σημασίας η επόμενη μέρα να μην βρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα σε ένα βουνό χρέους», τόνισε μεταξύ άλλων και εξέφρασε την απορία αν αυτά τα  καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός ή αν δεν τον ενημερώνει κανένας από το επιτελείο του για το τι προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ξεχωριστός τόνος

Ξεχωριστό τόνο έδωσε στην χθεσινή Πρωτομαγιά ο δήμος Πύργου, καθώς το μεσημέρι βγήκε πομπή οχημάτων με παρόντα τον δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο, αντιδημάρχους και συνεργάτες του, το  οποίο έκανε τον γύρο της πόλης με πρωτομαγιάτικες μουσικές από μεγάφωνα και πετώντας γαρύφαλλα στους πολίτες, που περιμένουν καρτερικά τη λήξη της καραντίνας για να μπορέσουν να βγουν δειλά δειλά έξω. «Αφήνουμε πίσω το φόβο και προχωράμε μπροστά όλοι μαζί με αισιοδοξία για ένα άλλο ζωντανό και χαρούμενο Πύργο», ανέφερε μεταξύ άλλων το σχετικό μήνυμα του δήμου.

Για να πέσουν… οι μάσκες

Υποχρεωτική, λοιπόν, η χρήση μάσκας. Ωραία. Άκουσα και τις επιστημονικές εξηγήσεις, δεν πείστηκα αλλά δεν πειράζει, ό,τι πουν αυτοί. Γιατί όμως δεν αναλαμβάνει το κράτος την αγορά τους σε χονδρική (και λογική) τιμή και να τις χορηγεί δωρεάν στους πολίτες; Τρόποι υπάρχουν. Το κόστος, άλλωστε, μπορεί να καλυφθεί και από προβλεπόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δύο δις. ευρώ σε υγειονομικές δράσεις δίνει ο ESM στην Ελλάδα, χωρίς να ζητάει κάποιου είδους μνημόνιο. Γιατί δεν ετοιμάζει ένα τέτοιο πλάνο η κυβέρνηση; Δεν είναι λίγες άλλωστε οι ευρωπαϊκές χώρες που δείχνουν τον δρόμο στέλνοντας  ταχυδρομικώς μάσκες κατ’ οίκον σε όλους τους πολίτες τους. Εναλλακτικά μπορεί να τις εντάξει στο κόστος του ΕΦΚΑ και κάθε πολίτης  θα παίρνει μάσκα με ασφαλιστική κάλυψη. Λύσεις υπάρχουν ένα σωρό, βούληση όμως; Μόνο έτσι θα σταματήσει το… πανηγύρι που γίνεται με την τιμή της και δεν θα επιβαρυνθούν οι ήδη ταλαιπωρημένοι (και οικονομικά) πολίτες από νέα έξοδα. Άλλωστε, κι ο libertarian Άδωνις Γεωργιάδης λέει διαρκώς ότι δεν υφίσταται ελεύθερη αγορά σε μη κανονικές συνθήκες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος