FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 15/01/2021

Ημερομηνία: 14-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Προτεραιότητα η ανάκαμψη

Ο σχεδιασμός για την οικονομία στη μετά-covid εποχή είναι η βασική προτεραιότητα του Νεκτάριου Φαρμάκη, για αυτό και ξεκίνησε άμεσα τις επαφές με κυβερνητικά στελέχη , προκειμένου να αναπτυχθεί συνεργασία και να υπάρχει ετοιμότητα στην απορρόφηση κονδυλίων. Αρχικά ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας συναντήθηκε με τον συντοπίτη του και νέο ΥΠΑΑΤ Σπήλιο Λιβανό, με τον οποίο συζήτησαν όλα τα μείζονα θέματα του πρωτογενούς τομέα, όπως η αναβάθμιση των ΟΕΒ, η πορεία προϊόντων όπως το ελαιόλαδο και η σταφίδα, κ.ά. Ακολούθησε συνάντηση με τον Αναπλ. υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάση, όπου εκεί συζητήθηκε η δύσκολη κατάσταση στο εμπόριο, καθώς και έργα και δράσεις που μπορούν να αλλάξουν την τροχιά ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα, ενισχύοντας καθοριστικά το παραγωγικό και επενδυτικό «προφίλ» της περιοχής, βάσει και της ιδανικής γεωγραφικής της θέσης, ως «πύλη» προς την Δυτική Ευρώπη.

Τριπλή κριτική

Σφοδρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ζητήματα  των εμβολίων, της οικονομίας και των ελληνοτουρκικών , άσκησε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, στην ομιλία του στη Βουλή, στηλιτεύοντας την ανεπαρκή προετοιμασία και την ελλιπή στελέχωση του ΕΣΥ ενόψει του δεύτερου κύματος αλλά και τους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολίων. Παράλληλα, Χαρακτήρισε ανέφικτο τον στόχο για ανάπτυξη 4,8% αφού ,όπως είπε, η κυβέρνηση αδυνατεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, καταλόγισε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η υποχωρητικότητα και η αμφίσημη στάση στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ανατροφοδοτεί την αντίστοιχη στάση της Ε.Ε.

Έδωσε λύση

Λύση στο πρόβλημα των αδειών στη λαϊκή αγορά της Αμαλιάδας έδωσε ο αντιδήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Νικολόπουλος, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Όπως ανέφερε, η αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών λόγω Covid-19 δεν επέτρεψε στους κατόχους επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, για αυτό και πρότεινε τη λήψη απόφασης για παράταση της προθεσμίας θεώρησης των επαγγελματικών άδειων λαϊκών αγορών, ως τις 15 Μαρτίου του 2021 για να μη χάσουν τις άδειές τους και επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομική τους κατάσταση.

Ενστάσεις

Τις ενστάσεις του για τον νέο νόμο σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο και το ΑΣΕΠ εξέφρασε ο υπεύθυνος του ΚΔΑΠ Ζαχάρως, Γιάννης Μπιτζούνης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων για προσθήκη στο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ πρόβλεψης για ισχυρή μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας. Όπως ανέφερε, συμβασιούχοι εργαζόμενοι με 10, 15 ακόμα και 20 χρόνια αδιάκοπης εργασίας στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ με διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου εδώ και δύο δεκαετίες, θα κληθούν, σε περίπτωση προκήρυξης μόνιμων θέσεων, να εξετασθούν σε έναν στιγμιαίο γραπτό διαγωνισμό για να κριθεί εκεί η επάρκειά τους και το αν είναι άξιοι να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους που υπηρετούν εδώ και τόσα χρόνια με ζήλο, αγάπη, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.

Στις τράπεζες η Ηλεία αναστενάζει

Απάντηση από την Τράπεζα Πειραιώς έλαβε χθες η Πρωινή για την φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδό μας και στην σελ 4 με συγκεντρωμένο κόσμο έξω από το κατάστημα της Πειραιώς στην πλατεία Αυγερινού, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Η αναμονή των πελατών εκτός καταστήματος επιβάλλεται λόγω των ισχυόντων μέτρων, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, που επιτρέπουν την είσοδο συγκεκριμένου αριθμού πελατών ανά υποκατάστημα. Την ημέρα, που τραβήχτηκε η φωτογραφία και συγκεκριμένα την περίοδο των Χριστουγέννων, η ισχυρή βροχόπτωση που είχε πλήξει την περιοχή οδήγησε στον συνωστισμό εκτός του καταστήματος, παρά τις προσπάθειες των υπαλλήλων της Τράπεζας που προέτρεπαν τον κόσμο να τηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα Πειραιώς συστήνει στους πελάτες της να χρησιμοποιούν την υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής (winbank) ή να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους από τα ATM της Τράπεζας.”

Η απάντηση της Πρωινής

Δεκτά τα όσα αναφέρονται στην απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς, ωστόσο, το θέμα είναι να μην βλέπουμε το… δέντρο και χάνουμε το δάσος!  Γιατί οι εικόνες συνωστισμού έξω από τις τράπεζες- όλες τις τράπεζες και όχι μόνο της Πειραιώς-  και τα ΑΤΜ στον Πύργο, δεν διαφέρουν από εκείνες που βλέπουμε καθημερινά σε όλη την Ελλάδα και είναι σχεδόν φαινόμενο καθημερινό τις ώρες αιχμής αλλά και τις ημέρες όπου γίνονται πληρωμές. Κατά την άποψή μας και όπως διατυπώθηκε και στο ρεπορτάζ μας, οι εικόνες αυτές οφείλονται κυρίως στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων των τραπεζών και την κατάργηση περιφερειακών ΑΤΜ που υπήρχαν σε διάφορα σημεία. Και όταν υπάρχει ένα μόνο κατάστημα για να εξυπηρετήσει ολόκληρη πόλη, είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε τέτοιες εικόνες! Βεβαίως, είναι κι ευθύνη των πολιτών να τηρούν αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Πρωινές Αιχμές

*Τις τελευταίες ημέρες μού λύθηκε η απορία για το αν οι ψήφοι της παράταξης Αριστειδόπουλου προσμετρώνται στην πλειοψηφία ή στη μειοψηφία. Το θέμα είναι τι θα κάνει το 2023…

*Την αλλαγή του εκλογικού νόμου προαννήγγειλε χθες ο Βορίδης σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Ν. Παπαστεργίου. Λογικά είτε επιστρέφουμε στο πλειοψηφικό είτε θα πάμε προς την ενισχυμένη αναλογική, οι πρόεδροι των κοινοτήτων θα ξαναμπούν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και παίζεται ακόμα αν θα έχουμε αντιπερ/ρχη με σταυρό.

*Μια και θυμήθηκα τον Βορίδη, αξίζει να σημειώσω ότι ούτε αυτός έλυσε το πρόβλημα με την παραχώρηση των εκτάσεων στις αποξηραμένες λίμνες. Βασικά δεν το ακούμπησε και το άφησε για τον επόμενο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος