FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 13/08/2021

Ημερομηνία: 13-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Φουλ επίθεση από τη Φώφη 

Αιχμηρή στην κριτική της προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά, που ως γνωστόν σήμερα επισκέπτεται το νομό, τονίζοντας ότι αν ο πρωθυπουργός πιστεύει πράγματι στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, δεν έχει παρά να αποδεχθεί προτάσεις της και να γίνει συζήτηση μεταξύ αρχηγών στην Βουλή, στις κοινοβουλευτικές επιτροπές των σχεδίων ανασυγκρότησης και μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής τους. «Για τη ΝΔ, πάντα φταίνε  άλλοι. Το 2007 ο στρατηγός άνεμος και τώρα που δεν υπήρχε, φταίει η κλιματική κρίση. Η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά. Μην επαναληφθούν όσα έγιναν με το Ταμείο Μολυβιάτη. Όσον αφορά την κλιματική κρίση , η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και  πρόταση μας για κλιματικό νόμο είναι στο τραπέζι. Ιδού η Ρόδος…» ανέφερε. Όσον αφορά το σημερινό πρόγραμμά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα ξεκινήσει από τη Βύλιζα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο δημαρχείο Αρχ. Ολυμπίας, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο, με επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων

livanos-spilios1

Αναβολή

Χθες το πρωί, αιρετά στελέχη της ΠΕ Ηλείας ενημερώθηκαν ότι σήμερα θα έρθει στην Ηλεία ο Λιβανός, πιθανότατα μαζί με τον Σκυλακάκη, για να μεταβούν στις πυρόπληκτες περιοχές και να ανακοινώσουν μέτρα οικονομικής στήριξης στον πρωτογενή τομέα. Κατά το μεσημέρι, όμως, διαπιστώθηκε από το επιτελείο τους ότι ακόμα καίνε φωτιές στα ορεινά και ότι ακόμα δεν έχουν διαμορφώσει ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς στην αγροτική οικονομία. Για αυτό και αποφασίστηκε η μετάθεση της επίσκεψης για το επόμενο δεκαήμερο – ίσως και λίγο νωρίτερα.

Επιστολή

Επιστολή στον Φαρμάκη έστειλε ο περ/κός σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Παπακων/νου, για τις πυρκαγιές και για τις σχετικά δαπάνες, στεκόμενος σε «δύο απαρέγκλιτες αρχές». Η πρώτη είναι ότι για να αποτραπούν λάθη του παρελθόντος με αποτυχημένες ή άσκοπες δράσεις και κατασπατάληση πολύτιμων πόρων πρέπει να αξιοποιηθεί η οικολογία των μεσογειακών οικοσυστημάτων και η δεύτερη αρχή προϋποθέτει  ευρεία διαφάνεια και συναίνεση στην τελική επιλογή δαπανών με τη σύσταση διαπαραταξιακής, διακομματικής και διεπιστημονικής επιτροπής που θα έχει πλήρη εικόνα των συγκεντρωμένων πόρων και των απαραίτητων δράσεων, για να μην επαναληφθούν οι αστοχίες στη διαχείριση του  «Ταμείου Μολυβιάτη.

Μονόδρομος

Ως υπουργός δεν έκανε μόνο χρηστή διοίκηση. Τόλμησε τομές που έως σήμερα λειτουργούν υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Εχει βραβευθεί γι’ αυτές τις τομές με διεθνές βραβείο. Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί καριέρας αποφεύγουν τις τομές, γιατί, αν δεν τους βγουν, μπορεί να τεθούν εκτός παιχνιδιού. Περιορίζονται στη διαχείριση και πολλάκις στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Ως δήμαρχος Καλαμάτας, την ανασυγκρότησε υποδειγματικά μετά τους σεισμούς. Υπήρξε ΤΟ θετικό παράδειγμα στην Τ.Α. Επίσης, είναι γνωστός για το ήθος και την ηθική του. Είναι προφανές ότι, μετά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, της χρειαζόταν ένας τέτοιος άνθρωπος. Όχι τόσο για την αξιοσύνη του,  που είναι αναμφισβήτητη, αλλά για τη φήμη του. Εξάλλου, είναι αδύνατον να επισκεφτεί την Εύβοια ένας κομματικός, για να την ανασυγκροτήσει. Δεν θα γινόταν αποδεκτός.

Ο δημογραφικός φόβος 

Ο χειρότερος φόβος του Γ. Γεωργιόπουλου, είναι η δημογραφική ερήμωση στα ορεινά μετά την πυρκαγιά.  Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας ανέφερε στον Τσίπρα ότι τη Ζαχάρω την εγκατέλειψε το 42% των μόνιμων κατοίκων το 2007, προσθέτοντας ότι μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη είναι πιθανή και τώρα. Για αυτό και επέμεινε αρκετές φορές στη θέσπιση εγγυημένου εισοδήματος στους πληγέντες μέχρι να επανέλθει η αγροτική οικονομία ή έστω να λειτουργήσει ένας μηχανισμός προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.

Επιτροπή πυρoπλήκτων στο Χελιδόνι 

Επιτροπή πυροπλήκτων συγκροτήθηκε στο Χελιδόνι με πρωτοβουλία της ΟΑΣΗ, προκειμένου να διεκδικήσουν πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, πάγιες εγκαταστάσεις σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, να δοθούν ζωοτροφές σε όσους έχουν πληγεί από τη φωτιά, να δοθεί πλήρης αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση, καθώς και έκτακτο βοήθημα στους πληγέντες. Επίσης, η επιτροπή ζητά την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και να «παγώσουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΟΥ, ασφαλιστικά Ταμεία τράπεζες κλπ. Την επιτροπή απαρτίζουν οι: Βουρλούμης Κων/νος αγρότης (6982663799), Μιχαλόπουλος Μαρίνος αγρότης (6986613163), Παπαγεωργίου Διονύσης αγρότης (6936506400)

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Πρωινές Αιχμές

*Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι αντίστοιχος «Μπένος» δεν θα υπάρξει για την Ηλεία. Αν όμως υπάρξει, ο ρόλος αυτός μπορεί να ανατεθεί σε έμπειρο Ηλείο πολιτικό, κεντρώων καταβολών (με ένα κλικ προς τα δεξιά) που έχει φορέσει και τα πράσινα και τα μπλε στο παρελθόν.

*Ένα μακάβριο αλλά εύστοχο σχόλιο έκανε ο επαγγελματίας και έμπειρο επιμελητηριακό στέλεχος, Κ. Διαμαντόπουλος, στον Τσίπρα, λέγοντάς του ότι στον Πύργο έχουν δουλειά μόνο τα… μαγαζιά με λουκέτα και τα γραφεία τελετών!

*Παρών στη Βαρβάσαινα ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καράμπελας, ο οποίος ανέλυσε τη σκέψη του στον Τσίπρα για την κατάρτιση ειδικού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής για την επόμενη μέρα.

*Ισχυρή ήταν αυτή τη φορά η κοινοβουλευτική «φρουρά» του Αλ. Τσίπρα, αφού εκτός από τον Διονύση Καλαματιανό, τον συνόδευαν ο –ηλειακής καταγωγής- Σωκράτης Φάμελλος και ο Χρήστος Σπίρτζης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος