FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 12/6/2020

Ημερομηνία: 11-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Δύσκολο αλλά εφικτό

Ο δρόμος Ολυμπία-Θάλασσα ήταν εξαρχής δύσκολο εγχείρημα, και τεχνικά και οικονομικά. Όμως είναι ανταγωνιστικό έργο διότι αλλάξει την οικονομική ζωή όλης της νότιας Ηλείας και θα οδηγεί τον επισκέπτη από την Ολυμπία στον Καϊάφα (ή όποια παραλία θέλετε, απλά εμένα είναι η αγαπημένη μου αυτή) γρήγορα και με ασφάλεια. Επειδή όμως στο υπουργείο δεν έχουν πλήρη εικόνα της Ηλείας και των αναγκών των πολιτών της, τόσο ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος όσο και ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος υποστήριξαν με επιχειρήματα την ανάγκη να προτιμηθεί η πιο ρεαλιστική –και πιο οικονομική- χάραξη. Αυτή που ξεκινά από τη διασταύρωση Πλατάνου και φτάνει στο Καλλίκωμο, είναι η καταλληλότερη και θα κοστίσει 30 εκατ. ευρώ. Αν πάμε να κόψουμε βουνά, θα θέλουμε 60  και δε θα μας τα δώσει κανένας.

Δημόσια εκπαίδευση

Διάβασα τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε «ό,τι είμαι το χρωστάω στη δημόσια εκπαίδευση». Επειδή γενικά είναι από τους συμπαθείς υπουργούς, με ψύχραιμο και μετριοπαθή λόγο,  θα ήθελα να του θυμίσω ότι το προηγούμενο νομοσχέδιο για την παιδεία δεν ήταν και πολύ υποστηρικτικό στη δημόσια εκπαίδευση, διότι προέβλεπε κάτι «παραθυράκια» για τους απόφοιτους των κολεγίων, ενώ και τώρα με τα ξενόγλωσσα τμήματα για φοιτητές ευρωπαϊκών χωρών, διαφαίνεται μια παράκαμψη του άρθρου 16 διά της πλαγίας οδού. Επειδή λοιπόν αισθάνεται υπερήφανος για τη δημόσια εκπαίδευση –και θα συμφωνήσω μαζί του ότι έχουμε πολύ καλά πανεπιστήμια και δεν πρέπει να τα απαξιώνουμε- θα πρέπει να κάνει και την αυτοκριτική του για τον νόμο που ψηφίστηκε. H Eλλάδα έχει εξαιρετικά ΑΕΙ, εξαιρετικούς καθηγητές και απόφοιτους. Δεν είναι ψωροκώσταινα.

Επιτέλους συζήτηση

Ανταποκρίθηκε τελικά στις προσκλήσεις του Μιχάλη Κατρίνη ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, να παραστεί στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής και να ενημερώσει τους βουλευτές για το τι μέλλει γενέσθαι με τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος. Ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι θα είναι παρών για να διεκδικήσει την άμεση έναρξη και τη γρηγορότερη ολοκλήρωση του έργου. Θέλω να ελπίζω ότι το χρονικό σημείο που επέλεξε ο υπουργός για να πάει στην Επιτροπή, να συνεπάγεται και καλά νέα. Αν είναι να ακούσουμε πάλι τα ίδια, θα απογοητευτούμε.

Προς δικαίωση

Κάποια στιγμή είχα συζητήσει με τον Θανάση Βομπίρη για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και μου είχε πει  «να δεις που θα ανακοινώσουν ποσό που ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά θα βάλουν τέτοιους όρους, που η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων θα μείνουν εκτός αποζημιώσεων». Πιθανόν να δικαιωθεί, γιατί ο Βορίδης ανακοίνωσε 31 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τους όρους. Σας θυμίζω ότι στην Ισπανία δώσανε 20 ευρώ για κάθε αρνί και εδώ συζητούσαμε για 4 ευρώ…

Πολιτιστικό αίτημα

Την από κοινού διοργάνωση λειτουργίας του Σινέ  Χελωνίτη  για  το 2020, από τον Δήμο Ήλιδας  και  το  Κίνημα  Φίλων  Χελωνίτη  Κόλπου ζητά από τη δημοτική αρχή ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κράλλης, τονίζοντας επιχειρήθηκε και λειτούργησε με επιτυχία η δοκιμαστική προβολή στη Δυτική  προβλήτα  στο Λιμανάκι  Παλουκίου.  «Η εν λόγω προβολή συγκέντρωσε το έντονο  ενδιαφέρον  των  φίλων  της έβδομης  τέχνης . Ο χώρος είναι  απόλυτα  ήρεμος   και  μοναδικός  ( χωρητικότητας 500 θέσεων)  για  λειτουργία  θερινού  Σινεμά. Η δημιουργία ενός νέου  Πολιτιστικού  Θεσμού αποτελεί σπορά για  το μέλλον, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική  λειτουργία  υπέρ  των  πολιτών  του  Δήμου», ανέφερε και ζήτησε από τον πρόεδρο το δημοτικού συμβουλίου να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Στοχευμένη κριτική

Μέχρι να γίνουν οι εκλογές, η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν να υπερέχει στην οικονομία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις εκλογές, όμως, οι αριθμοί τη διαψεύδουν. Όπως αναφέρει ο πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, η ΝΔ -που εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την… αναιμική ανάπτυξη του 2%, υποσχόμενη 4% και ενώ παρέλαβε την οικονομία στο +2,8%- σε μόλις 9 μήνες καταγεγραμμένης διακυβέρνησης, έχει «επιτύχει» να συρρικνώσει την οικονομία τουλάχιστον στα 2/3 της περιόδου αυτής. Παράλληλα, υπογράμμισε την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στους 7 από τους 10 μήνες της κυβέρνησης, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και επισήμανε ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης προ κορωνοϊού.  «Κατάρρευση προσδοκιών που καλλιέργησε ο Μητσοτάκης», έγραψε χαρακτηριστικά.

Στηλίτευσε τον αποκλεισμό

Αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι οι περισσότερες επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως τόνισε σε δηλώσεις του πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου ΒΔ Πελ/σου & Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Παππάς, σημειώνοντας πως τα κριτήρια είναι αυστηρά για να χαρακτηριστεί μια επιχείρηση φερέγγυα. «Αν συνυπολογίσει και κάποιος ότι η χώρα προέρχεται από μια βαθιά οικονομική κρίση πολλών ετών, όπου οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν προβλήματα, απορώ πώς αυτές οι επιχειρήσεις θα κάνουν restart» σχολίασε χαρακτηριστικά και  πρόσθεσε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα βοηθήσει εφόσον γίνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια. «Θα πρέπει η μείωση του τζίρου να είναι σε χαμηλότερο πλαφόν, να μην εφαρμόζουμε αυστηρά τι σημαίνει προβληματική επιχείρηση, βέβαια αυτό είναι ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί η τραπεζική ενημερότητα να είναι πιο ελαστική», εξήγησε.

Καθαρισμός στη Σπιάντζα

Εκστρατεία καθαριότητας και καλλωπισμού στο αλσύλλιο της Σπιάντζας θα πραγματοποιηθεί σήμερα , έπειτα μετά από κινητοποίηση πολλών εθελοντών και συλλόγων που στηρίζουν την προσπάθεια με στόχο ένα καθαρό περιβάλλον. Στον σημερινό καθαρισμό όπου το ραντεβού των εθελοντών έχει οριστεί για τις 8.30 το πρωί  στην είσοδο του αλσυλλίου της Σπιάντζας. Την προσπάθεια στηρίζουν το Γραφείο Εθελοντισμού του δήμου Πύργου, η υπηρεσία Ανακύκλωσης και Πρασίνου του δήμου Πύργου και πολλοί σύλλογοι και εθελοντές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος