Παραμένει το σενάριο των εκλογών ως μία από τις επιλογές του πρωθυπουργού για τους επόμενους μήνες;
Ο ίδιος απαντά κατηγορηματικά «όχι», το ίδιο υποστηρίζουν και ορισμένοι από τους υπουργούς του, ερμηνεύοντας όσα άκουσαν στο τελευταίο Υπουργικό.
Η λογική φαίνεται πως συμφωνεί με τη διαφαινόμενη απόφαση Μητσοτάκη να αποφύγει προσώρας τις κάλπες και να στρέψει το ενδιαφέρον του στη διάσωση της οικονομίας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η οικονομία μπαίνει σε πρώτο πλάνο για τους πολίτες και επισκιάζει την αγωνία για την πανδημία και την υγειονομική διαχείρισή της.
Οι πολίτες ανησυχούν για τις επιχειρήσεις τους, την εργασία τους, τα εισοδήματά τους, το μέλλον τους.
Και ασφαλώς δεν θέλουν να ζήσουν σε επανάληψη όσα βίωσαν την προηγούμενη δεκαετία των μνημονίων.
Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο «πικ» της δημοφιλίας του.
Όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο θα βυθίζεται η οικονομία, τόσο θα πέφτουν οι προσωπικές επιδόσεις σε μια αντίστροφη πορεία με τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την επιδείνωση της καθημερινότητάς της λόγω ύφεσης. Κάπου εδώ έρχεται και η δεύτερη ανάγνωση.
Που θέλει τον πρωθυπουργό να έχει βάλει μεν στο συρτάρι το σενάριο των εκλογών, όμως αυτό είναι το πάνω πάνω συρτάρι στο γραφείο του.
Όμως η Ε.Ε. στέλνει στην κυβέρνηση ένα «πακέτο» ενίσχυσης, ένα «μάννα εξ ουρανού» -θα φανεί με ποιους όρους-, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και για την αποφυγή των δυσμενέστερων οικονομικών σεναρίων.
Ένα καλό ερώτημα προς τους πολίτες θα μπορούσε να είναι «ποιος θέλετε να διαχειριστεί αυτό το πακέτο;»…