FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 4/6/2020

Ημερομηνία: 04-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Το πάλεψε

Η ανάπλαση των εισόδων των πόλεων θεωρούνταν χαμένη υπόθεση στις αρχές του έτους από ορισμένα στελέχη της διαχειριστικής αρχής. Όταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, συζήτησε το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η απάντηση που του έδιναν εμμέσως πλην σαφώς ήταν «δεν το αφήνεις να ασχοληθείς με κανένα άλλο έργο πιο ώριμο και με καλύτερα χρονικά περιθώρια;». Η απάντηση του ιδίου τότε ήταν «αφήστε με να το παλέψω». Τελικά, το πάλεψε διότι η εικόνα των εισόδων του Πύργου, ειδικά της ανατολικής, υστερεί δραματικά σε αισθητική. Ειδικά αν κάποιος έρχεται στον Πύργο και έχει επισκεφθεί πρωτύτερα την Καλαμάτα, ένα πολιτισμικό σοκ το παθαίνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε.

Η διαχείριση του πακέτου

Παραμένει το σενάριο των εκλογών ως μία από τις επιλογές του πρωθυπουργού για τους επόμενους μήνες; Ο ίδιος απαντά κατηγορηματικά «όχι», το ίδιο υποστηρίζουν και ορισμένοι από τους υπουργούς του, ερμηνεύοντας όσα άκουσαν στο τελευταίο Υπουργικό. Η λογική φαίνεται πως συμφωνεί με τη διαφαινόμενη απόφαση Μητσοτάκη να αποφύγει προσώρας τις κάλπες και να στρέψει το ενδιαφέρον του στη διάσωση της οικονομίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η οικονομία μπαίνει σε πρώτο πλάνο για τους πολίτες και επισκιάζει την αγωνία για την πανδημία και την υγειονομική διαχείρισή της. Οι πολίτες ανησυχούν για τις επιχειρήσεις τους, την εργασία τους, τα εισοδήματά τους, το μέλλον τους. Και ασφαλώς δεν θέλουν να ζήσουν σε επανάληψη όσα βίωσαν την προηγούμενη δεκαετία των μνημονίων. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο «πικ» της δημοφιλίας του. Όμως γνωρίζει πολύ καλά  ότι όσο θα βυθίζεται η οικονομία, τόσο θα πέφτουν οι προσωπικές επιδόσεις σε μια αντίστροφη πορεία με τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την επιδείνωση της καθημερινότητάς της λόγω ύφεσης. Κάπου εδώ έρχεται και η δεύτερη ανάγνωση. Που θέλει τον πρωθυπουργό να έχει βάλει μεν στο συρτάρι το σενάριο των εκλογών, όμως αυτό είναι το πάνω πάνω συρτάρι στο γραφείο του. Όμως η Ε.Ε. στέλνει στην κυβέρνηση ένα «πακέτο» ενίσχυσης, ένα «μάννα εξ ουρανού» -θα φανεί με ποιους όρους-, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και για την αποφυγή των δυσμενέστερων οικονομικών σεναρίων.  Ένα καλό ερώτημα προς τους πολίτες θα μπορούσε να είναι «ποιος θέλετε να διαχειριστεί αυτό το πακέτο;»…

Nέος πρόεδρος

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μπακέλλας είναι ο νέος πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Ήλιδας «Ο Ηλείος», όπως αποφασίστηκε στη διά περιφοράς τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το Σάββατο 30 Μαΐου. O κ. Μπακέλλας αντικατέστησε τον Βαγγέλη Χριστοφόρου στο διοικητικό συμβούλιο και στη συνέχεια ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του ΔΣ.

Έντονη διαφωνία

Ωστόσο, η ψηφοφορία για τον αντιπρόεδρο του «Ηλείου» δεν ήταν ανέφελη, καθώς διαπιστώθηκαν διαφορετικές απόψεις. Τον νέο αντιπρόεδρο Γ. Παρασκευόπουλο καταψήφισαν τόσο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Βασίλης Ζαχαρόπουλος, όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΝΠΔΔ, Ευγένιος Αστερής. Ο δεύτερος, μάλιστα, καταφέρθηκε με σκληρά λόγια εναντίον της υποψηφιότητάς του, κάνοντας λόγο για «πλήρη απαξίωση και ανύπαρκτη συναδελφική αλληλεγγύη» απέναντί του, όσο ήταν πρόεδρος, και για «σχεδόν μηδενική παρουσία στα διοικητικά συμβούλια του νομικού προσώπου».

Δημιουργική αντιπολίτευση

Ένα λιθαράκι στο θέμα των «πυροδανείων» το έβαλε και ο Παναγιώτης Μπράμος. Με την επερώτησή του στην πρόσφατη τηλεσυνεδρίαση του Συμβουλίου, ο Ηλείος περιφερειακός σύμβουλος το επανέφερε θεσμικά στην επικαιρότητα, δείχνοντας ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν.

Μειώνει και το δώρο

Καημό το έχω να γράψω σχόλιο για τον Βούτση και να είναι θετικό.  Χθες ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι μειώσεις των μισθών μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα επιφέρουν και μειώσεις στο δώρο Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας. «Η προσαρμογή θα γίνει πάντα στη βάση του μισθού που παίρνει στην τσέπη του. Θα υπάρχει αντιστοίχιση με την προσαρμογή στο νέο μισθό που παίρνει στο νέο περιβάλλον. Είναι η προσαρμογή που θα γίνει σε όσους μπουν στο Συνεργασία», σημείωσε επιβεβαιώνοντας  και τους εργατολόγους που σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι θα υπάρξει «ψαλίδι» στο δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν μπορεί να παρέμβει το κράτος η απάντηση του ήταν: «Δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης του κράτους. Η δημοσιονομική δυνατότητα είναι συγκεκριμένη». Μας υποχρέωσε…

Συνάντηση με Μπαγινέτα

Με τον γγ Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, συναντήθηκε η Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τη προστασία της βιοποικιλότητας και την αγροτική παραγωγή. Η βουλευτής Ηλείας μετέφερε στον κ. Μπαγινέτα και τις πρόσφατες καταστροφές που έγιναν στην Ηλεία από τον καύσωνα και το χαλάζι, επισημαίνοντας τη μη συμπερίληψη ορισμένων καιρικών φαινομένων στους «ασφαλίσιμους κινδύνους» με επακόλουθο να μην μπορούν οι αγρότες να αποζημιωθούν.

Απολογήθηκαν οι δύο

Σήμερα θα απολογηθούν τελικά οι επτά από τους εννέα συλληφθέντες που εμπλέκονται στην υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικών ομάδων για διακίνηση ναρκωτικών. Χθες απολογήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας Ηλείας οι δύο, εκ των οποίων ο ένας προφυλακίστηκε και ο έτερος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Δημόσιες σχέσεις

Κάπου τα έχουμε μπερδέψει λίγο με την έννοια του αυτοδιοικητικού. Το να βγάζεις φωτογραφία όταν υπογράφεις μια σύμβαση ή επιθεωρείς ένα σημαντικό έργο, είναι κατανοητό και θεμιτό. Παρουσιάζεις κάτι απτό, κάτι που υλοποιήθηκε, επομένως οφείλεις να το γνωστοποιήσεις διότι προβάλλεις τη δουλειά που παράγεις. Όταν, όμως, μέρα παρά μέρα κάνεις βόλτα στην πλατεία για χειραψίες ή πας να μοιράσεις τρόφιμα και φωτογραφίζεσαι, αυτό δεν λέγεται αυτοδιοικητική δουλειά, αλλά δημόσιες σχέσεις. Είναι καλό για το facebook, όχι για να δημοσιευτεί στον Τύπο. Εκτός αν έχουμε μπει σε άτυπη προεκλογική περίοδο και δεν το έχω ακόμα αντιληφθεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος