FOLLOW US: facebook twitter

Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις, απαισιόδοξα τα νοικοκυριά

Ημερομηνία: 04-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”141750″ img_size=”full”][vc_column_text]Ψυχολογία δύο ταχυτήτων και σαφώς αντίθετων κατευθύνσεων επικρατεί στην οικονομία μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο. Αντανακλώντας την ανάλογη τάση που καταγράφηκε προ ημερών στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, στις οποίες ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1985 (στις 118 και στις 119 μονάδες αντίστοιχα), τροφοδοτούμενος από τις υψηλές προσδοκίες των επιχειρήσεων της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, των υπηρεσιών και των κατασκευών, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα έκανε τον Ιούλιο άλμα στις 111,2 μονάδες, από τις 108,7 τον Ιούνιο και από τις 90 τον Ιανουάριο. Είναι σαφώς μια «επίδοση» που αντιστοιχεί στα προ πανδημίας επίπεδα και η δεύτερη υψηλότερη από το 2007.

Στον αντίποδα κινείται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος, αν και αποτελεί συνιστώσα του συνολικού δείκτη οικονομικού κλίματος, δεν καταφέρνει να αντισταθμίσει την αισιοδοξία των επιχειρηματιών. Οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση του τελευταίου 12μηνου επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο (-32,6 το ισοζύγιο αρνητικών και θετικών εκτιμήσεων), ενώ και για το επόμενο 12μηνο οι προβλέψεις επιδεινώθηκαν (από τις -16,3 μονάδες τον Ιούνιο σε -23,1 μονάδες τον Ιούλιο). Ο συνολικός δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών επιδεινώθηκε στις -32,9 μονάδες. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η απαισιοδοξία των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, το 59% των νοικοκυριών προβλέπει αισθητή ή ελαφρά επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι μόλις 18% που περιμένει σταθερότητα. Ας σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος δείκτης στην ευρωζώνη τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις +0,6 μονάδες.

Σε αυτό το παράδοξο δίπολο αισιοδοξίας των επιχειρήσεων και απαισιοδοξίας των νοικοκυριών, το ΙΟΒΕ βλέπει την αντανάκλαση της αβεβαιότητας που προκάλεσε η έντονη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και οδηγεί τους ερευνητές του Ινστιτούτου στο συμπέρασμα ότι «η διαδικασία εξόδου από την υγειονομική κρίση δεν είναι προδιαγεγραμμένη, παρά την κλιμάκωση των μέτρων προστασίας, ιδίως του εμβολιασμού».

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia