FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Στην κορυφή της Ευρω-απαισιοδοξίας

Ημερομηνία: 15-04-2022 | Συντάκτης:

3 στους 4. Τρεις στους τέσσερις και ολογράφως. Έτσι για να εξασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός χώρος για παρεξηγήσεις και παρανοήσεις. Για λειάνσεις και στρογγυλέματα. Για «ναι μεν αλλά» και γενικώς για να βαπτίζεται ξανά και ξανά το κρέας ψάρι, με τις ευλογίες των τηλε-ευαγγελιστών. Όσο και να θυμιατίζουν, όσο και να λιβανίζουν, όσο και να παπαγαλίζουν τα non paper από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν κρύβεται αυτός ο όλεθρος. Δεν καλύπτεται αυτή η ντροπή. Δεν κουκουλώνεται αυτό το σκάνδαλο. Γιατί το μεγαλύτερο σκάνδαλο δεν είναι οι λαμογιές, οι μίζες και το πελατειακό κράτος, αλλά η καταδίκη ενός ολόκληρου λαού σε ανέχεια.

Μάλλον των τριών τετάρτων του, για να ακριβολογούμε. Το 77% των πολιτών, σε τούτη την έρμη χώρα, αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του μήνα, ΠΡΙΝ, επαναλαμβάνω, ΠΡΙΝ τη ρωσική εισβολή. Ωραία μέχρι εδώ; Στα εξηγεί ωραία; Η κατάσταση που περιγράφει δεν είναι καθόλου ωραία, η εξήγηση όμως είναι άψογη. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε ότι το δεδομένο αυτό αφορά την περίοδο πριν τον πόλεμο ή ορθότερα προτού αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του πολέμου, να προλάβουμε τους εγκάθετους με την πηγή, τόσο αυτής της διαπίστωσης, όσο και των ποικίλων άλλων συμπερασμάτων τα οποία προσφέρει.

Διότι τα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ποια είναι αυτά για Γενάρη και Φλεβάρη; Ακολουθούν συνοπτικά:

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποιήθηκε για τον χειμώνα 2021-2022, απέναντι στο δυσθεώρητο ελληνικό δείκτη του 77%, υπάρχει ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ο οποίος κυμαίνεται μόλις στο 33%. Αντίστοιχα, εννέα στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική στην Ελλάδα, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο αρνητικό στη συγκεκριμένη έκθεση, όπως υψηλότερο είναι και το 85%, οι οποίοι δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση. Ακόμη, το 50% αγωνιά για την κάλυψη των οικονομικών του νοικοκυριού, την ώρα που στην Ε.Ε. το ποσοστό είναι 26%. Το σημαντικότερο εύρημα είναι προφανώς ότι τρεις στους τέσσερις Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους τις περισσότερες φορές, ποσοστό εξαιρετικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό των ερωτηθέντων Ευρωπαίων προσδιορίζεται γύρω στο 34%. Τέλος, στο μείζον ερώτημα της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, το 99% (!) των πολιτών εξέφρασε την αγωνία του για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, με το 64% να δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. να είναι στο 48%.
Την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να τη μελετήσει ο οποιοσδήποτε σε μορφή pdf. Αν το κάνει, είναι δύσκολο να μη προσέξει την πηχυαία διευκρίνηση, κάτω ακριβώς από την ένδειξη «τακτικό ευρωβαρόμετρο». Γράφει επί λέξει «Κοινή γνώμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα και αυτό προσδίδει τεράστιο κύρος σε αυτήν την καταγραφή, διότι δεν υπαγορεύτηκε από τα κυβερνητικά κλιμάκια ή τα υπόγεια παράκεντρα της εξουσίας, αλλά από τα αρμόδια και αξιόπιστα ευρωπαϊκά όργανα, τα οποία συλλέγουν, αξιολογούν και μεταφέρουν αφιλτράριστη κάθε πληροφορία. Η κοινή γνώμη έχει γνώμη και άποψη για αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους αυτής της χώρας. Αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες. Όχι όλοι. 3 στους 4.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot