FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Προσδοκίες «εναντίον» προσδοκιών

Ημερομηνία: 23-02-2024 | Συντάκτης:

Τώρα η κυβέρνηση λέει ότι «ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού», αλλά έχει αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να ανακοινώνει… πασχαλινό επίδομα 280 εκατ. ευρώ σε ευάλωτους

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά και με σαφή υπόνοια περί διάθεσης ενεργοποίησης, ανακλαστικών κοινωνικού αυτοματισμού διαχειρίζεται η κυβέρνηση το ζήτημα νέων μέτρων στήριξης για κοινωνικές ομάδες. Από τη μια, στον άμεσο πολιτικό χρόνο διαπιστώνει στενά περιθώρια για ουσιαστικά μέτρα στήριξης στους αγρότες· από την άλλη, εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το Πάσχα θα υπάρχουν οι δυνατότητες για επίδομα σε «ευάλωτους» – πάντα με την υπόμνηση «ανάλογα με την πορεία της οικονομίας».

Από τη μια, προκειμένου για τους αγρότες, «ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού»· από την άλλη, αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να ανακοινώνεται από τώρα πασχαλινό επίδομα.

Από τη μια, για τους αγρότες, το μόνο σίγουρο και μετρήσιμο, τα 80 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα· από την άλλη, για το πασχαλινό επίδομα διαρρέουν συγκεκριμένα νούμερα, τα οποία παραπέμπουν σε πολύ μεγαλύτερη δαπάνη.

Συγκεκριμένα, για το ύψος του επιδόματος (200 ευρώ), αλλά και για τις κοινωνικές ομάδες και τον αριθμό των πολιτών που θα επωφεληθούν: γίνεται λόγος για 250.000 πολίτες-δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους και για 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ακόμη και αν το επίδομα δεν θα έχει το ίδιο ύψος για τις τρεις αυτές κατηγορίες, ένας πρόχειρος πολλαπλασιασμός δείχνει ότι τα «λεφτά υπάρχουν», αλλά μόνο για το Πάσχα, μιλάμε για πάνω από 200 και έως 280 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρεί τώρα κατάλληλη τη στιγμή για να υπογραμμίσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, «ερεθίζοντας» τις σχετικές προσδοκίες με δηλώσεις όπως αυτή του κ. Χατζηδάκη  ότι ο νέος κατώτατος μικτός μισθός θα έχει πρώτο ψηφίο το 8, είναι ακόμη μία αποχρώσα ένδειξη ότι η κυβέρνηση καταφεύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό: για να καθηλώσει τις προσδοκίες των αγροτών για ουσιαστική στήριξη τώρα, αναπτερώνει τις προσδοκίες για κοινωνική στήριξη σε άλλα κοινωνικά στρώματα… αργότερα. Προσδοκίες εναντίον προσδοκιών και ευάλωτοι εναντίον αγροτών…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot