FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Ο «πληθωρισμός της απληστίας» είναι εδώ

Ημερομηνία: 12-04-2024 | Συντάκτης:

Φέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ένταξη της χώρας στα μνημόνια και 6 από την έξοδο, αλλά είναι σαν να μη βγήκαμε ποτέ. Αν εξαιρέσουμε τη διακοπή των επισκέψεων της τρόικας, με τον δραματικό χαρακτήρα που προσλάμβαναν κάθε φορά, πρακτικά ελάχιστα άλλαξαν.

Η δημοσιονομική ευμάρεια, με τα υπερπλεονάσματα που απολαμβάνουν και διαχειρίζονται οι υπουργοί Οικονομικών από το 2018 και εφεξής, οφείλεται αποκλειστικά στα μέτρα που έχουν επιβληθεί κατά τις περιόδους των μνημονίων και παρότι η χώρα έχει εξέλθει από την εποπτεία, τα μνημονιακά μέτρα ρίζωσαν.

Αν είχε επιστρέψει στην κανονικότητα η φορολογική πολιτική, δεν θα υπήρχε κανένα υπερέσοδο όπως π.χ ο ΕΝΦΙΑ, που αποδίδει στα κρατικά ταμεία περί τα 2,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Θα ήταν «εφιάλτης» για τους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών η επαναφορά των συντελεστών του ΦΠΑ στα προ των μνημονίων επίπεδα.

Για την ιστορία, μέχρι την πρώτη μνημονιακή αναπροσαρμογή τους, οι συντελεστές ΦΠΑ έως τις 14 Μαρτίου 2010 ήταν 19%, 9% και 4,5%. Σήμερα είναι 24%, 13% και 6%, ενώ είχαν προηγηθεί και μετατάξεις αγαθών από τον μειωμένο συντελεστή στον κανονικό (υψηλό).

Κατά τα άλλα, η καθημερινότητα είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ακρίβεια, η οποία εξακολουθεί να επελαύνει και έχει αναδειχθεί πλέον στο μεγαλύτερηκοινωνική πληγή.Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ανατιμήσεις τον Μάρτιο έφτασαν μέχρι και το τρομακτικό 67,2%και ο τιμάριθμος επιταχύνθηκε στο 3,2% από 2,9%, που ήταν τον Φεβρουάριο, ενώ τα τρόφιμα ανατιμήθηκαν με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό, κατά 5,3%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει πως το ελαιόλαδο ανατιμήθηκε κατά 67,2%, τα αναψυκτικά-χυμοί φρούτων, το μεταλλικό νερό κατά 11,4%, τα φρούτα κατά 12,7%, τα κρέατα κατά 3%, τα ασφάλιστρα υγεία κατά 14%, τα πακέτα διακοπών κατά 8%, η ένδυση υπόδηση κατά 5,8%.  Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ο πληθωρισμός όχι μόνο μόνο τρέχει αλλά πάει για… ρεκόρ.

Ακόμα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρας,  έκανε λόγο για «πληθωρισμό της απληστίας». Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος πιστοποιείται ότι το 2022 –χρονιά της μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού– τα επιχειρηματικά κέρδη πραγματοποίησαν άλμα. Σύμφωνα με την ΤτΕ οι επιχειρήσεις πέτυχαν ρεκόρ κερδοφορίας το 2022, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που τους επέτρεπε να προχωρούν σε μεγάλες ανατιμήσεις.Στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα καταλήγει μέχρι και το γνωστό μας ΔΝΤ, που σε έκθεσή του διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2022, οφείλεται κατά 45% στα υψηλότερα επιχειρηματικά κέρδη, κατά 40% στις τιμές εισαγωγών και κατά μόλις 25% στην αύξηση των μισθών, ενώ το μήνυμα προς τις επιχειρήσεις για περιορισμό της «δίψας» για πρόσθετα κέρδη το  έχει στείλει και η Κριστίν Λαγκάρντ,  καθώς και άλλοι σημαίνοντες διεθνείς φορείς.  

Σ’ ό,τι αφορά στη χώρα μας είναι πρόδηλο και πιστοποιείται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ότι η βιομηχανία, ο τουρισμός και λοιπές υπηρεσίες το… παράκαναν με τις αυξήσεις της διετία 2021-22.

Με λίγα λόγια, οι επιχειρήσεις κάνουν πάρτι κερδών, με τους υπολογισμούς να επιβεβαιώνουν ότι έχουν ήδη βγάλει προ πολλού τα «σπασμένα» της πανδημίας. Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να σημειωθεί το προφανές, ότι δηλαδή δεν είχαν όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι κλάδοι την ίδια συμμετοχή στο πάρτι. Το πάρτι της απληστίας αφορά κατά κύριο λόγο τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, όπως π.χ. οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, οι οποίες ευθύνονται για τον πληθωρισμό και κατ’ επέκταση για την δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή. Η απληστία τους, όπως έφτασε στο σημείο να την χαρακτηρίσει μέχρι και ο κεντρικός τραπεζίτης,προδίδει την καθοριστική συμβολή του «πληθωρισμού των κερδών» στη διατήρηση της ακρίβειας.

Και ενώ χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, χρήζουν βοηθείας για να μη βάλουν λουκέτο, κάποιες άλλες συνεχίζουν το πάρτι ανενόχλητες. Άραγε που πήγε το αόρατο χέρι της αγοράς; Που πήγε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης; Ποιος ξέρει… Ίσως συνετιστούν οι «άπληστοι» από μόνοι τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia