FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Η ψήφος και οι ετεροδημότες

Ημερομηνία: 16-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94893″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην ανάρτηση της προηγούμενης Δευτέρας[κλικ ΕΔΩ] αναφερθήκαμε αρκετά επισταμένως στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του απόδημου Ελληνισμού, που διαμένουν εκτός Επικρατείας, τους χιλιοτραγουδισμένους μέτοικους της ξενιτιάς!

Σήμερα θα εντρυφήσουμε στο θέμα των ετεροδημοτών, των μέτοικων του εσωτερικού, που έχει αρκετές συνάφειες με το προηγούμενο. Οι ετεροδημότες είναι οι πολίτες που διαμένουν σε άλλους δήμους από αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια τους και αναφερόμαστε κυρίως σε όσους μετοίκησαν στην πρωτεύουσα. Με πρόχειρους δε υπολογισμούς πρέπει να είναι περί το 1 εκατομμύριο πολίτες. Βεβαίως με το πέρασμα του χρόνου συνεχώς ο αριθμός τους ελαττώνεται για τον ίδιο λόγο που συμβαίνει και με τους απόδημους Έλληνες [Α΄ γενιά κτ.λ.].

Δεν είναι τέκνα της οργής αλλά είναι τέκνα της αναγκαστικής αστυφιλίας και της μεγάλης εσωτερικής μετανάστευσης από την επαρχία στις μεγάλες πόλεις που οδήγησε στον υδροκεφαλισμό της Αθήνας με όλα τα γνωστά αρνητικά επακόλουθα. [1]

Όσον αφορά τις εκλογές οι ετεροδημότες αποτελούν μια ειδική κατηγορία ψηφοφόρων. Μέχρι τώρα δύνανται να ψηφίσουν είτε εκεί που διαμένουν με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είτε στους δήμους που είναι εγγεγραμμένοι.

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί με την ψήφο τους να καθορίζουν την εκλογή των τοπικών βουλευτών κι ακόμα χειρότερο να καθορίζουν την εκλογή των τοπικών αρχόντων [περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, περιφερχειαρχών, δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων] πολλάκις κόντρα στη θέληση των ντόπιων κατοίκων που στο κάτω – κάτω είναι οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι. Πολλάκις δε συμβαίνει επώνυμοι και μη [καλλιτέχνες, γιατροί, αστυνομικοί, εφοπλιστές κάθε είδους και μεγέθους] από την πρωτεύουσα να κατέρχονται σαν κομήτες στην επαρχία και να κερδίζουν την προτίμηση των ντόπιων σαν σωτήρες.

Διαμένουν στην Αθήνα και στις εκλογές καθορίζουν ποιοι θα βγουν στην Ηλεία!

Αυτό είναι δίκαιο; Είναι δημοκρατικό;

Εξυπακούεται ότι όταν ένας ετεροδημότης επιστρέφει στη γενέτειρά του για οποιονδήποτε λόγο [σύνταξη, επάγγελμα κτ.λ] τότε αυτόματα πρέπει να αποκτά και το δικαίωμα της μεταδημότευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Βεβαίως αυτή η αλλαγή, η επιστροφή, η   μεταδημότευση, να είναι πραγματική, οπότε να  βεβαιώνεται με πιστοποιητικό κάποιας επίσημης κρατικής αρχής του υπουργείου Εσωτερικών και όχι με βεβαίωση του δήμου, γιατί φαντάζεστε τι έχει να γίνει με τους κομματικούς φίλους του εκάστοτε δημάρχου.

Πολλοί υποστηρίζουν την υπάρχουσα εκλογική διαδικασία με τα σαχλά επιχειρήματα ότι  εδώ είναι οι ρίζες τους, οι συγγενείς τους και οι αγροτικές περιουσίες [2] τους. Επίσης υποστηρίζουν ότι οι υποψήφιοι ετεροδημότες εμπλουτίζουν τη λειψυδρία  της επαρχίας.

Η αλήθεια είναι ότι έχει υιοθετηθεί αυτό το εκλογικό σύστημα με τους ετεροδημότες από λόγους καθαρά μικροπολιτικούς και παλαιοκομματικής και οπισθοδρομικής κοπής. Όλα αυτά τα τερτίπια, δήθεν διευκολύνσεις αποτελούν εντελώς απαράδεχτες και ξεπερασμένες επιλογές. Το φαινόμενο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα ακόμα που ναυλώνει ο κάθε υποψήφιος αποτελεί όνειδος  της δήθεν σύγχρονης κοινωνίας μας και υποβιβάζει το επίπεδο του πολιτισμού μας.

Με αυτά και με τα άλλα ανήκομεν στην Ευρώπη…

Τρομάρα μας!!

[1] Με την αστυφιλία λοιπόν και την κατά χιλιάδες  εσωτερική μετανάστευση  στα αλλοτινά χρόνια κυρίως   στην πρωτεύουσα, οι ετεροδημότες ίδρυσαν πολλούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες. Το ίδιο περίπου έγινε και με τους μετανάστες στο εξωτερικό, τους απόδημους, με τη διαφορά ότι εκεί οι σύλλογοι έγιναν σε επίπεδο εντοπιότητας κατά περιφέρεια με παρεμφερή εξέλιξη, ενώ στους ετεροδημότες έγιναν κατά χωριό. Ο ρόλος και η συμβολή αυτών των συλλόγων κυρίως στην πολιτιστική ανάπτυξη των γενέτειρων και όλης της επαρχίας είναι μεγάλος. Για τη σημασία που έχουν, δεν χρειάζονται περισσότερα μια και η πολύχρονη πορεία τους αυτό το έχει κάνει καταφανές τοις πάσι.

[2] Ένα από τα πιο προοδευτικά μέτρα στην αρχή του ΠΑΣΟΚ ήταν ΄που προσπάθησε να ιδρύσει την Τράπεζα Γης με σκοπό τα χωράφια και οι ελιές να αγορασθούν με στοχευμένες δανειοδοτήσεις από τους πραγματικούς αγρότες και έτσι θα είχαμε γλυτώσει από το μετέπειτα κομφούζιο  με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα υπόλοιπα.

Μια και το έφερε η κουβέντα θα θυμάστε και την ιστορία με την προσπάθεια ανάπλασης της Κεντρικής Λαχαναγοράς με το σύνθημα ” από το χωράφι στο τραπέζι” ή το άλλο “κάτω οι μεσάζοντες”

Το Πασόκ άρχισε με φούρια τα πανιά, αλλά μετά ξεφούσκωσαν…

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia