FOLLOW US: facebook twitter

Market Pass: Ανάρπαστα λόγω φτώχειας

Ημερομηνία: 24-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Η αύξηση της ακρίβειας σε συνδυασμό με τους πολύ χαμηλούς μισθούς που όχι μόνο είναι καθηλωμένοι αλλά έχουν υποστεί βάναυσες μειώσεις πάνω από μία δεκαετία αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να αναζητήσουν τα πενιχρά ποσά που εξασφαλίζει η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης μέσω «κουπονιών» και καρτών δήθεν «πρόνοιας».

Από την Τρίτη νωρίς το πρωί πάνω από 300.000 πολίτες με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1, 2, 3 και 4 είχαν σπεύσει να υποβάλλουν στο vouchers.gov.gr. αιτήσεις για την χορήγηση του λεγόμενου «Market Pass» ώστε να εξασφαλίσουν το πενιχρό οικονομικό βοήθημα για τις οικογένειές τους, ενώ από χθες, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα ηταν ανοιχτή για όλους τους δικαιούχους, ανεξάρτητα από τον λήγοντα αριθμό του Α.Φ.Μ. τους.

Τι παίρνουν οι δικαιούχοι

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται ανάλογα με την κατηγορία του νοικοκυριού.

Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2023. Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass, που θα καταβληθεί για έξι μήνες, από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο 2023, είτε:

  • Εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).
  • Είτε, μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δε διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Πώς γίνεται η αίτηση για το Market Pass

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών».

Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ. Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

  • Άγαμοι/ες, χήροι/ες, εν διαστάσει   – Οικογενειακό Εισόδημα έως €16.000 – Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των €250.000
  • Έγγαμοι με ή χωρίς τέκνα / Με σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα  – Οικογενειακό εισόδημα έως €24.000, προσαυξανόμενο κατά €5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος  -Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των €400.000
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ένα ή περισσότερα τέκνα – Οικογενειακό εισόδημα έως €24.000, προσαυξανόμενο κατά €5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος – Αξία  ακίνητης περιουσίας κάτω των €400.000

Τι ποσό θα πάρουν οι δικαιούχοι:

Το ποσό που θα δοθεί ως οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται ως το 10% από το μηνιαίο ύψος αγορών, το οποίο ορίζεται στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Συνεπώς ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.

“Σήματα” για φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

Μπορεί η χώρα να είναι στο “κατώφλι” του ανοίγματος της “κάνουλας” διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, ωστόσο φαίνεται ότι είναι απαραίτητα τα λογής – λογής “pass”, αλλά και πρωτοβουλίες όπως το “καλάθι” για να αντέξουν οι πολίτες της.

Επιδοματικές πολιτικές, συνεπώς, αλλά και “ευρεσιτεχνίες” επιστρατεύονται για να μπει “φρένο” στην επέλαση της ακρίβειας στα τρόφιμα, κι όχι, μόνο. Κι αυτά είναι “διάσημα” μιας συγκυρίας, που σίγουρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τα νοικοκυριά, μάλλον παραπέμπει σε μια εικόνα, που απέχει από αυτήν της “ισχυρής” Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που η κυβέρνησή της, θέλοντας να δείξει την αποτελεσματικότητα των προωθούμενων μέτρων, άθελά της, ίσως, αναδεικνύει, κατά τα άλλα, την πενία των πολιτών της, που σπεύδουν να τα εκμεταλλευτούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος

ΑΓΓΕΛΙΑ