ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: «Φρένο» στο κοινωνικό μέρισμα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”149599″ img_size=”full”][vc_column_text]
«Έχουμε σοβαρό έλλειμμα, δεν μπορώ να εισηγηθώ κάτι τέτοιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτημα για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Η ενεργειακή κρίση τα αλλάζει όλα. Κλονίζει την αυτοπεποίθηση ότι με την ευφορία των αριθμών και των ευνοϊκών προβλέψεων για το άλμα ανάπτυξης φέτος μπορεί να διατηρήσει αισιοδοξία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Όμως αφενός η στατιστική δεν τρώγεται, αφετέρου οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν στους πολίτες προκαλούν ήδη σοκ. Οι ρήτρες χονδρικής που περιείχαν φέρνουν ιλιγγιώδεις αυξήσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από τις επιδοτήσεις των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση.
Οσο για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, που αναμένονται μέχρι και τετραπλάσιοι από πέρσι, είναι αστείο να πει κανείς ότι αντισταθμίζονται από τις εκπτώσεις 15% που υποσχέθηκαν η κυβέρνηση και οι προμηθευτές.
Το οικονομικό επιτελείο, με καθυστέρηση μηνών, αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι ο λογαριασμός της ευφορίας δεν βγαίνει. Ούτε η ενεργειακή κρίση είναι παροδική, ούτε η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι αμελητέα.
Αντίθετα, με δεδομένο πλέον ότι και οι κεντρικές τράπεζες και οι διεθνείς οργανισμοί εγκαταλείπουν τις ασκήσεις ψυχραιμίας και εκφράζουν ανοιχτά φόβους ότι το τσουνάμι ανατιμήσεων και το «έμφραγμα» στο διεθνές εμπόριο θα καταλάβει όλο το 2022, τα κυβερνητικά στελέχη αναγκάζονται να σχεδιάσουν από το μηδέν την οικονομική πολιτική τους.
Το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσαν στις αρχές του μήνα είναι πια ένα «πουκάμισο αδειανό». Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που αναμένουμε στις 20 Νοεμβρίου θα αφηγείται μια άλλη «ιστορία» για το 2022, πολύ λιγότερο αισιόδοξη.
Είναι προφανές ότι και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη ή για την έκρηξη επενδύσεων που περίμενε η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά προσγειώνονται στη σκληρή πραγματικότητα της ενεργειακής ακρίβειας. Πολλές εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις παγώνουν επ’ αόριστον.
«Έχουμε σοβαρό έλλειμμα, δεν μπορώ να εισηγηθώ κάτι τέτοιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτημα για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Το σενάριο κυκλοφορεί με αφορμή την πρόβλεψη για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 6,1% του προσχεδίου προϋπολογισμού και τα υψηλότερα έσοδα του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 943 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο προκρίνουν τη στήριξη των υγειονομικών και ίσως άλλων επιλεγμένων ομάδων και όχι ενός γενικού κοινωνικού μερίσματος, όπως έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα υπερπλεονάσματα. Και αυτό αφού επιβεβαιωθεί, με τα στοιχεία Οκτωβρίου, η υπέρβαση στα έσοδα. Ο κ. Σκυλακάκης στη συνέντευξή του τόνισε κατ’ επανάληψιν ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει φέτος στο 7,3% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα η χώρα έχει το υψηλότερο χρέος, 197% του ΑΕΠ. Χρέος που σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες πρέπει να μειώσει στο 60% του ΑΕΠ σε είκοσι χρόνια, κάτι πολύ δύσκολο, όπως τόνισε.. Με το ίδιο σκεπτικό είπε ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, ούτε ο ΦΠΑ. «Αντί να μειώσουμε τον ΦΠΑ προτιμάμε να ενισχύσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά», ανέφερε.
Η επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, πάντως, θα συνεχιστεί πιθανότατα και τους πρώτους μήνες του 2021. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι στα υπόλοιπα προϊόντα, πλην των ενεργειακών, οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν πριν από τον Απρίλιο.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων θα δει μείωση.
Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι έως τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, έως τις 10 Δεκεμβρίου θα πάρουν ως προκαταβολή το σύνολο της περυσινής τους επιδότησης οι περυσινοί δικαιούχοι και το υπόλοιπο, εφόσον το ποσό που δικαιούνται είναι υψηλότερο φέτος, αφού καταθέσουν τιμολόγια, έως τις 30 Δεκεμβρίου. Οι καινούργιοι δικαιούχοι θα πάρουν ό,τι τους αναλογεί έως τις 30 Δεκεμβρίου. Εφόσον δεν εξαντλήσουν το όριο έως το τέλος του χρόνου, θα εισπράξουν το υπόλοιπο το επόμενο έτος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]