FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Φωνές βοώντων…

Ημερομηνία: 08-06-2022 | Συντάκτης:

Όλα τα είπαμε. Όλα τα ευχηθήκαμε. Καλό μήνα, καλό καλοκαίρι, καλές διακοπές. Μήπως όμως ξεχάσαμε κάτι; Κάτι σημαντικό; Κάτι που έχει γίνει θεσμός, όπως λένε, στη χώρα; Ένα έθιμο για μικρούς και μεγάλους. Ένα θέαμα για όλη την οικογένεια. Τις φωτιές. Μάλιστα, τις φωτιές! Γιατί δηλαδή, σάμπως δεν είναι μέρος της ζωής μας; Σάμπως δεν αποτελούν το συνώνυμο του ελληνικού καλοκαιριού; Καλοκαίρι στην Ελλάδα χωρίς φωτιές, δε γίνεται. Κι αν ξεχάστηκες, τράβα ρώτα στη Βάρη και στη Βούλα, όπου ξεκίνησε η φετινή πυρόπληκτη περίοδος. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις φωτιές. Γιατί για μας είναι μοίρα. Είναι γραφτό μας κάθε καλοκαίρι να καιγόμαστε.

Η κλιματική αλλαγή! Αυτή η άτιμη κλιματική αλλαγή τα φταίει όλα. Που δηλαδή φταίει, αλλά όχι για όλα, διότι, για παράδειγμα, αν έφταιγε για όλα δεν θα καλούνταν από τη δικαιοσύνη 107 αξιωματικοί της πυροσβεστικής ως ύποπτοι για λάθη ή παραλείψεις στην καταστροφική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, όπου 100.000 στρέμματα δάσους, κατοικίες και επιχειρήσεις, κάηκαν με μηδέν μποφόρ. Θα μου πεις, «θα βγει άκρη;». Θα απαντήσω «όχι», και με τη βεβαιότητα ότι η έννοια της ευθύνης στο θαυμαστό νεοελληνικό κράτος μετακυλίεται κατά κανόνα κάθετα, από πάνω προς τα κάτω.

Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτά τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις, οι οποίες επισημάνθηκαν μετά από δικογραφίες οι οποίες κατατέθηκαν από πολίτες των περιοχών που κάηκαν, όπως δεν υπάρχει αμφιβολία για την ακόμη πιο εγκληματική υποστελέχωση της πυροσβεστικής, την υποχρηματοδότηση των δασαρχείων, την απουσία επιτήρησης, την υποβάθμιση εναέριων πυροσβεστικών μέσων σε αριθμό και σε συντήρηση και το γενικότερο «υπό», σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την προστασία ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και περιβάλλοντος. Το μόνο που υπάρχει τα τελευταία χρόνια είναι το δόγμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Εγκαταλείψτε τα πάντα και τρέξτε να σωθείτε γιατί μέχρι εκεί μπορούμε. Μέχρι εκεί εκτείνεται η ολίγιστη, η τραγικά ανίκανη διαχειριστική επιλογή.

«Είχαμε τρεις εστίες μέσα σε λίγες ώρες», ισχυρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός κ. Στυλιανίδης στη συνέντευξη τύπου για τη Βάρη. Τι θα πει ακριβώς αυτό; Ότι τι; Η πυρόσβεση σε αυτόν τον τόπο νοείται μόνο για μία εστία; Τότε γιατί βρίσκεται εκεί που βρίσκεται ο κ. υπουργός; Τι ακριβώς περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό του; Κι αν είναι βαλτές οι πυρκαγιές, γιατί δεν τους πιάσατε; Είπε όμως και ένα άλλο χαριτωμένο, ότι «ο συντονισμός είναι μια δυναμική διαδικασία». Αυτό θυμίζει λίγο διαχείριση πανδημίας αλλά δε θα πάω εκεί. Σίγουρα πάντως δεν αποπνέει καμία εμπιστοσύνη όταν κοτζάμ υπουργός επικαλείται ένα δόγμα του τύπου «βλέποντας και κάνοντας». Μπορεί να μας ήρθε από το εξωτερικό αλλά φαίνεται δεν παραδειγματίστηκε καθόλου από τους εκπληκτικούς Ρουμάνους οι οποίοι κατέβηκαν στην Εύβοια ως εξωγήινοι και έδωσαν μαθήματα σχεδιασμού, οργάνωσης και στρατηγικής πυρόσβεσης.

Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης, μας προειδοποίησε ότι «το καλοκαίρι θα είναι σκληρό». Εγώ, ως Ηλείος, το ακούω αυτό και τρέμω. Φοβάμαι. Έχω σκιαχτεί μέχρι εκεί που δεν πάει, διότι είναι σα να προεξοφλεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την πυρόσβεση ότι θα καώ. Όπως καήκαμε το 07’, όπως καήκαμε πέρυσι, όπως καήκαμε τόσα καλοκαίρια. Δεν είναι απαισιοδοξία. Είναι η επίσημη παραδοχή εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης. Και έτσι όμορφα θα κυλήσει κι αυτό το καλοκαίρι μας. Με θάλασσα και καμένη γη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος