Αιρετικά και επίκαιρα: Η «ευημερία» των αριθμών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”146086″ img_size=”full”][vc_column_text]«Εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, προϊδεάζοντας μάλιστα για ανοδική αναθεώρηση του ετήσιου στόχου».
Η ενημέρωση ή για την ακρίβεια η επανάληψη ως μήτηρ κάθε μαθήσεως, θα συνεχιστεί μέχρι το μάθημα να εμπεδωθεί και από τον κατεξοχήν αδαή του καναπέ. «θετική έκπληξη αυτή πέρα και πάνω από τις προβλέψεις, η επίδοση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο. Έχουμε μία εντυπωσιακή μεγέθυνση πραγματικά, έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό από το 1995 οπότε έχουμε συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία, το 15,2%».
Συμπέρασμα: Τρέχει η ελληνική οικονομία! Επί δέκα λεπτά δηλαδή, τι μας έλεγαν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού; Ότι σε σύγκριση με πέρυσι που η ελληνική οικονομία ήταν δεμένη χειροπόδαρα λόγω των lockdown και των περιοριστικών μέτρων, τώρα πηγαίνει καρφί. Ακόμη και μία χελώνα αν την δέσεις και κατόπιν την αφήσεις, θα σου φανεί ότι κινείται εντυπωσιακά γρήγορα σε σχέση με πριν. Είναι γελοίο αλλά δυστυχώς είναι το νέο αφήγημα, το νέο success story, ένα ακόμη στην ακολουθία του σταθερά φθίνοντος βιοτικού επιπέδου των τελευταίων δεκαετιών.
Δεν έχει σημασία ότι παρά τα παρελθόντα μέτρα στήριξης, πολλές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συγκροτούν και την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αδυνατούν να ξεπεράσουν το κενό που δημιούργησε η πανδημία στην οικονομική τους δραστηριότητα. Δεν έχει σημασία ότι και αν κάποιες το ξεπεράσουν, έχουν αναγκαστεί να απολύσουν εργαζόμενους τους οποίους επί τόσους μήνες είχαν θέσει σε καθεστώς αναστολής. Δεν έχει σημασία ότι καταγράφεται ήδη και προβλέπεται ακόμα μία τρομακτική ανατίμηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες για να το πούμε απλά, θα καταστήσουν φτωχότερή την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Ένας βασικός κανόνας που διέπει τον «βίο» των εκάστοτε κυβερνήσεων και αποτελεί το μείζον κριτήριο αξιολόγησής τους, είναι τα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Πρωτίστως, όμως, η οικονομική καθημερινότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες, αποτελεί διαβατήριο αποτυχίας ή επιτυχίας για μια κυβέρνηση.
Ποσώς ενδιαφέρει την πλειοψηφία των πολιτών, αν τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και οι οικονομικοί δείκτες «ευημερούν». Εάν αυτό δεν «μεταφράζεται» σε ευημερία των οικονομικών που αφορούν τα νοικοκυριά τους, τότε ουδείς πείθεται εμπράκτως για την… επιτυχία του οικονομικού μοντέλου που ακολουθεί η κυβέρνηση. Για κάθε αύξηση του ΑΕΠ, για κάθε βελτίωση των εξαγωγών και των επενδύσεων, τα οποία «παρουσίασε» η ελληνική οικονομία το 2021 υπάρχει το ισχυρό κοινωνικό αντιστάθμισμα, με τη ραγδαία άνοδο των ενεργειακών τιμών και την κατακόρυφη αύξηση σε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, το γάλα, καφές.
Η κυβέρνηση, θα κριθεί για την αποτελεσματικότητά της. Όχι για τις εξαιρετικές (;) οικονομικές αναλύσεις επί των προβλημάτων που προέκυψαν και προκάλεσαν άνοδο του πληθωρισμού και «κύμα» ανόδου στις τιμές, ούτε φυσικά για τις παραινέσεις για ψυχραιμία που ξεστομίζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Θα κριθεί για το αν θα ανασχέσει, το «κύμα» ανατιμήσεων που χτυπάει ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε περίπτωση αποτυχίας, η κοινωνική δυσαρέσκεια θα οξυνθεί και θα δημιουργήσει συνθήκες κρίσης στην κυβέρνηση, η οποία πέρασε κάτω από τη βάση στη διαχείριση των πυρκαγιών, ενώ έχει ορθάνοιχτο μέτωπο με την πανδημία του κορωνοϊού, μιας και η εμβολιαστική πολιτική δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
Η λογική που διέπει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως αυτές «προσδιορίζονται» βάσει των μέχρι τώρα «διαρροών» προς τον Τύπο, εδράζεται κυρίως στις πρόσθετες μειώσεις εισφορών και φόρων και όχι στην αύξηση μισθών, η οποία θα ισχυροποιούσε άμεσα την τσέπη των πολιτών και καταναλωτών.
Η απάντησή των πολιτών στα σενάρια αυτά είναι στην καλύτερη περίπτωση…ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, και στην χειρότερη θα πούμε το ψωμί ψωμάκι…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]