Αιρετικά και επίκαιρα: 2ος ανασχηματισμός: Τρικυμία στο ποτήρι
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127155″ img_size=”full”][vc_column_text]Με τον ανασχηματισμό να χαρακτηρίζεται περισσότερο τρικυμία στο ποτήρι, τη μεγαλύτερη φουρτούνα των ημερών η κυβέρνηση την είδε από την Εκκλησία της Ελλάδος, και μάλιστα σε μια εποχή που οι αριθμοί των νεκρών από την πανδημία ημερησίως και των διασωληνωμένων δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το lockdown.
Το «αντάρτικο» της Ιεράς Συνόδου για τα Θεοφάνια, και η ελάχιστη υποχώρηση της Εκκλησίας μάλλον δείχνουν ότι το κυβερνητικό «τα μέτρα πρέπει να τηρούνται απ’ όλους» πήγε στον βρόντο.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το αν η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι υπόκειται σε κανόνες, όπως π.χ. ο ιδιοκτήτης κομμωτηρίου που το Σάββατο άκουσε ξαφνικά ότι τη Δευτέρα δεν θα ανοίξει το μαγαζί του. Το πρόβλημα έγκειται στο ίδιο το κυβερνητικό σχήμα και στην εικόνα του… αλαλούμ που δίνει.
Έτσι, ενώ όλα τα κυβερνητικά στελέχη σκίζουν τα ιμάτιά τους ότι αυτή η κυβέρνηση πορεύεται πάντα με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών, οι πολίτες μαθαίνουν από την τηλεόραση ότι η γνώμη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τη Θεσσαλονίκη δεν μέτρησε. Και αυτό ήρθε σε λιγότερες από τρεις ημέρες, μετά τη σαφή παράκαμψή της για το θέμα των σχολείων.
Ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι στις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των ειδικών ήταν να γίνει τη Δευτέρα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν εισήγηση για άνοιγμα μόνο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων. Και όλα αυτά ενώ η χώρα εξακολουθεί να βιώνει με σφοδρότητα το κύμα της πανδημίας, χωρίς να είναι σαφές πότε θα βγει από το lockdown, μιας και ακόμα και να ανακοινωθεί κάτι δεν είναι σίγουρο ότι θα ισχύσει τελικά.
Με σαφή τρόπο είναι πλέον κατανοητό ότι η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο πριν καλά – καλά μπει το νέο έτος. Ήδη το παιχνίδι των εντυπώσεων με τον ανασχηματισμό χάθηκε, τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση αναζωπύρωσαν τη συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ στο μπρα-ντε-φερ με την Εκκλησία της Ελλάδος η κυβέρνηση υπέστη σαφή ήττα.
Την ίδια στιγμή οι αμήχανες ανακοινώσεις δεν στάθηκε δυνατόν να κρύψουν το πραγματικό μέγεθος της ομολογίας του υπουργού Ανάπτυξης ότι η κυβέρνηση αγνόησε προειδοποίησεις των ειδικών αλλά και αυτοδιοικητικών και δεν επέβαλε lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, με τα τραγικά αποτελέσματα που είχε η απόφαση αυτή.
Η παραδοχή Γεωργιάδη θέτει ανοιχτά υπό αμφισβήτηση συνολικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η πολιτική της σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας καθορίζεται εν πολλοίς από τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών. Ενώ οι αμήχανες απόπειρες ανασκευής δεν μπορούν να κρύψουν το ρήγμα που οι δηλώσεις δημιουργούν και δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαφανίσει το θέμα από την επικαιρότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Αυτή λοιπόν την κατάσταση τη διαχειρίζεται το ίδιο κυβερνητικό σχήμα, μιας και ο δεύτερος ανασχηματισμός που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ούτε σαρωτικός ούτε δομικός. Τάκης Θεοδωρικάκος και Γιάννης Βρούτσης είναι τα πρόσωπα που κρίθηκαν ότι δεν τα κατάφεραν, τα βασικά υπουργεία παραμένουν στα ίδια χέρια, παρά τις γκάφες, τις παραλείψεις ή και την έλλειψη ανοιχτής γραμμής με το Μαξίμου για κρίσιμα θέματα, ενώ παράλληλα είναι σαφής μια στροφή προς τα δεξιά, ενδεχομένως και με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές.
Όσον αφορά το παιγνίδι των εντυπώσεων με τον ανασχηματισμό, αυτό χάθηκε στον βάλτο της πανδημίας…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]