FOLLOW US: facebook twitter

Επιστρέφεται ως «απαράδεκτο»!: Αίρει την αρχική απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο για την εργολαβία του €1,4 εκατ.

Ημερομηνία: 11-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Πλήρης επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων της Πρωινής για το «κρυφτό» με τους δικαστές

Αμφίβολης νομιμότητας καθίσταται πλέον η περιβόητη πια εργολαβία 1,4 εκατ. ευρώ για αποκαταστάσεις αγροτικής οδοποιίας στον δήμο Πύργου, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αναθεώρησε την αρχική απόφασή του περί μη κωλύματος συμβασιοποίησης, τονίζοντας ότι τα σχέδια σύμβασης του δήμου Πύργου με την εταιρεία «ΔΟΜΟΤΕΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ»  εισήχθησαν «απαραδέκτως για έλεγχο» στο κλιμάκιο του κορυφαίου θεσμού της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, στο κείμενο της νέας απόφασης, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Κλιμακίου επιβεβαιώνουν στο έπακρο το ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η Πρωινή στις 18 Δεκεμβρίου του 2020 με τίτλο «Παίζοντας κρυφτό με τους δικαστές», αφού εκθέτουν πλήρως τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι παρέλειψε να ενημερώσει για τις ενστάσεις και τις προσφυγές, καθώς και τις ακυρωτικές αποφάσειςτης Αποκεντρωμένης και και της Επιτροπής του άρθρου 152.

«Το Κλιμάκιο (…) κρίνει ότι συντρέχει λόγος αναθεώρησης της 768/2020 Πράξης του , λόγω της εκ των υστέρων διαπίστωσης της αντικειμενικής ανυπαρξίας των πραγματικών δεδομένων στα οποία στηρίχθηκε η κρίση του. (…) Το Κλιμάκιο αποφαίνεται ότι απαραδέκτως εισάγονται για έλεγχο τα σχέδια σύμβασης μεταξύ του δήμου Πύργου και  της εταιρείας ΔΟΜΟΤΕΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ για την εκτέλεση τριών υποέργων του έργου(…)», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της νέας πράξης.

Στο ίδιο κείμενο, αναφέρουν ότι η Απόφαση της Αποκεντρωμένης συνιστά στοιχείο που ασκεί ουσιώδη επιρροή στον προσυμβατικό έλεγχο που άσκησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού η συγκεκριμένη ακυρωτική απόφαση εκδόθηκε στις 8.10.2020 , άρα προϋπήρχε της ημερομηνίας εισαγωγής του φακέλου του έργου στο Ελεγκτικό Συνέδριο «χωρίς όμως η ακυρωτική αυτή απόφαση να έχει τεθεί υπόψη του». Παράλληλα, υπενθυμίζουν πως στο σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του δημάρχου Πύργου προς το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρεται ότι δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις, κάτι που όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, δεν ευσταθεί.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από τη στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο αναίρεσε το «πράσινο φως» που είχε δώσει αρχικά, λόγω απόκρυψης ουσιωδών στοιχείων, η εργολαβία του 1,4 εκατ. ευρώ δεν διαθέτει κανένα ισχυρό νομικό έρεισμα, αφού έχει απορριφθεί και από την Αποκεντρωμένη και από την Επιτροπή του άρθρου 152.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της ουσίας καθιστά άνευ αντικειμένου την «πιλοτική δίκη» που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαΐου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι του Λατσείου Δημοτικού Μεγάρου θεωρούν ότι δεν αλλάζει κάτι από τη νέα πράξη του Ε.Σ. και πως το ΣτΕ θα κρίνει κατά πόσον ήταν νόμιμη η επιλογή του δήμου Πύργου για τη διαγωνιστική διασικασία της συγκεκριμένης εργολαβίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος