FOLLOW US: facebook twitter

Αγριέλαιο, η «κρυφή δύναμη» της Ηλείας

Ημερομηνία: 10-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”88254″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ένα ακόμα δασικό προϊόν του νομού μπαίνει δυναμικά στη φαρέτρα της δασικής οικονομίας

Aκόμα ένα δασικό προϊόν με μεγάλο εξαγωγικό προσανατολισμό μπαίνει δυναμικά στη φαρέτρα της δασικής οικονομίας του Νομού Ηλείας. Ο λόγος για το αγριέλαιο, το οποίο επιχειρεί να αξιοποιήσει η Δασική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναδείξει νέα καινοτόμα προϊόντα από τον αναξιοποίητο πλούτο των δασών.

Η αγριελιά (Olea sylvestris) είναι αυτοφυές είδος και συγκροτεί μαζί με άλλα είδη (σχίνος, κουμαριά, πουρνάρι) το δάσος των αείφυλλων πλατύφυλλων. Όπως προκύπτει από έρευνες, το αγριέλαιο περιέχει την ελαιοκανθάλη και την ελαιασίνη, δύο φαρμακευτικές ουσίες, 4-5 φορές παραπάνω σε σχέση με το ελαιόλαδο

Μετά την εργαστηριακή ανίχνευση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της αγριελιάς, όπως των φαινολών και των Ω3 και Ω6 λιπαρών από τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, σχεδιάζεται η παραγωγή τριών γενοτύπων αγριελιάς σε φυτώρια, τα οποία θα φυτευτούν σε αναδασώσεις σε διάκενα αείφυλλων πλατύφυλλων.

Πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας είναι ο διευθυντής Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή του εργαστηρίου Δασικής Γενετικής, Απόστολο Σκαλτσογιάννη.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κορισιάνος, απαραίτητη προϋπόθεση για να «προχωρήσει» το όλο εγχείρημα είναι η συνεργασία των φαρμακευτικών σχολών και των εταιρειών, με τους αγρότες και τις Ομάδες Παραγωγών. Μάλιστα, προτείνει τη σύσταση σε επίπεδο κάθε νομού ομάδας γεωτεχνικών αυτοτελούς δράσης (δασολόγοι, γεωπόνοι, κτηνίατροι) για την προώθηση καινοτόμων προϊόντων.

Η ομάδα θα ασχολείται αποκλειστικά με την εμπορία και την εξεύρεση αγορών και ειδικά με τις εξαγωγές, που αποτελούν κομβικό σημείο αδυναμίας των αγροτών. Να επισημάνουμε ότι η αγριελιά (Olea sylvestris) είναι αυτοφυές είδος και συγκροτεί μαζί με άλλα είδη (σχίνος, κουμαριά, πουρνάρι) το δάσος των αείφυλλων πλατύφυλλων. Όπως προκύπτει από έρευνες, το αγριέλαιο περιέχει την ελαιοκανθάλη και την ελαιασίνη, δύο φαρμακευτικές ουσίες, 4-5 φορές παραπάνω σε σχέση με το ελαιόλαδο[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot