FOLLOW US: facebook twitter

Ρύθμιση 120 δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορεία και ΟΤΑ

Ημερομηνία: 10-05-2019 | Συντάκτης:
Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.)

Κατατέθηκε την Δευτέρα 6 Μαΐου στην Βουλή από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Το πακέτο των ρυθμίσεων αυτών δικαιώνει την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) καθώς συμπεριλαμβάνει διατάξεις που αποτέλεσαν και προτάσεις της. Δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να επαναφέρουν την κανονικότητα στον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Όσον αφορά την ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία ο επανυπολογισμός των εισφορών, το κούρεμα των προσαυξήσεων και η πληρωμή των οφειλών, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 31η-12-2018, σε πολλές δόσεις θα δώσουντη δυνατότητα σε αρκετούς οφειλέτες να βάλουν οριστικό τέλος στα οικονομικά βάρη του παρελθόντος. Σημαντικό ευεργέτημα στην ρύθμιση αυτή είναι και ο απεγκλωβισμός περίπου 80.000 ασφαλισμένων που ήθελαν να πάρουν σύνταξη αλλά δεν μπορούσαν λόγω οφειλής τους  προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν αμέσως να λάβουν σύνταξη και μέσα από μια μικρή παρακράτηση που θα γίνεται στη σύνταξή τους και πάλι σε έως 120 δόσεις, να πληρώσουν και την οφειλή τους.Για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν προβλέπονται περιουσιακά ούτε εισοδηματικάκριτήρια. Κάποια από τα σημεία της ρύθμισης που θα ήταν καλό να σταθούμε και που θεωρούμε ότι χρειάζονται επανεξέταση για να μην χαθούν τα οφέλη της ρύθμισης χρεών για την αγορά είναι η αφαίρεση της  χρέωσης του κλάδου ασθενείας εφόσον ο οφειλέτης δεν ήταν ασφαλισμένος λόγω χρεών, επίσης είναι το πάγωμα των οφειλών μετά τον επανυπολογισμό σε όσους λόγο αδυναμίας δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση και η δυνατότητα να αφαιρεθούν στο μέλλον από την σύνταξη, ακόμα είναι η μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο για όσους αδυνατούν να μπουν στη ρύθμιση και τέλος η ευκαιρία παραμονής στην ρύθμιση ακόμα και αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ως και τέσσερις συνεχόμενες δόσεις, άλλως πάγωμα του υπολειπόμενου ποσού και παρακράτηση στο μέλλον από την σύνταξη.

Σε ότι αφορά την ρύθμιση προς την φορολογική διοίκηση είναιευνοϊκό ότι επιτρέπει σε εκατομμύρια φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αποκτώντας τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και τακτοποιώντας τις υποθέσεις τους µε την Εφορία. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια, ενώ τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων θα είναι σε κάθε περίπτωση τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι τα τεκμαρτά.

Τέλος, σχετικά με τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από πολίτες και επιχειρήσεις προς τους δήμους και τους δημοτικούς φορείς με την διαγραφή των προσαυξήσεων μεταξύ 50% και 100% που θα πετύχουν όσοι ζητήσουν ρύθμιση σε έως και 100 δόσεις,θα παρέχεταιη δυνατότητα αφενός σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να ανταποκριθούν σε χρονίζουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και αφετέρου στους ίδιους τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των εσόδων τους και να εισπράξουν απαιτήσεις που επί χρόνια δεν εξυπηρετούνταν.

Η Ομοσπονδία μαςστοχεύει στην διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού και φορολογικούσυστήματος, το οποίο δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας εμπόρων και επιχειρηματιών και να συμβάλει στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και στην επανεκκίνηση της μικρής επιχείρησης για να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος