FOLLOW US: facebook twitter

«Αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο σχολείο»

Ημερομηνία: 16-02-2023 | Συντάκτης:

Συγκέντρωση και πορεία εκπαιδευτικών απ’ όλη την Ηλεία χθες στον Πύργο ενάντια στην αξιολόγηση

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Δυναμικό «παρών» στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση της Δ.Ο.Ε. και της ΟΛΜΕ έδωσαν οι εκπαιδευτικοί της Ηλείας μετά από καιρό, διατρανώνοντας την αντίθεση τους στην αξιολόγηση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και διεκδικώντας την μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων τους. Μέλη των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Πύργου και της Ολυμπίας, των Λεχαινών, της Αμαλιάδας και της Ζαχάρως αλλά και της ΕΛΜΕ Ηλείας, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Πύργου με πλακάτ και πανό, με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών τους οργάνων, να εξηγούν στις ομιλίες τους τη στόχευση της κυβέρνησης με το εν λόγω νομοσχέδιο που όπως είπαν είναι η κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών, των σχολείων και των μαθητών τους.

Μετά τις ομιλίες, πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου με τους εκπαιδευτικούς να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην αξιολόγηση.

«Επιδιώκουν σχολεία πολλών ταχυτήτων»

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας στο σύντομο χαιρετισμό της, χαρακτήρισε αντιεκπαιδευτική και αντιεπιστημονική την αξιολόγηση που προωθείται τονίζοντας ότι στοχεύει στην δημιουργία ενός σχολείου κατηγοριοποιημένου, κατηγοριοποιώντας εκπαιδευτικούς, μαθητές και σχολεία. «Θέλουν να υπάρχουν σχολεία πολλών ταχυτήτων, «καλά» και «κακά». Τα «καλά» που θα έχουν χορηγούς και θα μπορούν τα παιδιά να τελειώσουν τις σπουδές τους, και τα «κακά» σχολεία των λαϊκών γειτονιών που στην ουσία εκεί τα παιδιά θα οδηγούνται μέσω των δεξιοτήτων να γίνουν ανειδίκευτοι εργάτες. Εμείς αυτή την εκπαίδευση δεν την θέλουμε για τα παιδιά μας και τους μαθητές μας, ούτε θέλουμε να είμαστε τέτοιοι εκπαιδευτικοί για αυτό το λόγο αντιδρούμε, εκφράζουμε την αντίθεση μας σε αυτή την αξιολόγηση, είτε είναι εσωτερική αξιολόγηση του σχολείου είτε είναι η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που ξεκινάει τώρα η κυβέρνηση. Θα μας βρίσκει πάντα μπροστά της.

Ταυτόχρονα απαιτούμε άμεσα τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων που εδώ και δυο χρόνια η υπουργός και η κυβέρνηση συνεχίζει να τους κρατάει σε ομηρία και ενώ έχουν συμπληρώσει τα δυο χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας δεν τους μονιμοποιεί όπως οφείλει σύμφωνα και με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα» είπε και πρόσθεσε ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα. «Καλούμε όλη την κοινωνία να έρθουν με το μέρος μας γιατί πραγματικά το σχολείο που ετοιμάζουνε είναι ένα σχολείο κατηγοριοποιημένο, το σχολείο της αγοράς, που να προετοιμάζει ευέλικτο εργατικό δυναμικό και κυρίως αμόρφωτους μαθητές και σκυφτούς εκπαιδευτικούς».

«Κατάπτυστο νομοσχέδιο»

Ο γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης περιφέρειας Αμαλιάδας Γιώργος Μοσχονάς χαρακτήρισε κατάπτυστο το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι φέρνει «συνταγές» που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό γνωρίζοντας τα αποτελέσματα τους που είναι στην ουσία η καταστροφή της δημόσιας εκπαίδευσης. «Η στόχευση τους από τα δικά τους επίσημα αρχεία που έχουν και τις εκτιμήσεις, λένε ότι η εκπαίδευση στηρίζεται στο υψηλό εκπαιδευτικό διδακτικό προσωπικό, θεωρούν λοιπόν ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ανταποκρίνονται. Άρα προς τι όλη αυτή η αξιολόγηση; Που στοχεύει;

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν εδώ και 40 χρόνια στη ουσία είναι ότι θέλουν να περάσουν σχολεία που θα έχουν διαφορετικές ταχύτητες και τα βάρη και οι ευθύνες των κυβερνήσεων όλων θα πέσουν στις πλάτες των δασκάλων. Για ότι φταίει θα φταίει ο δάσκαλος. Αυτό που θέλουν είναι η χρηματοδότηση που έχει μειωθεί κατά πολύ να περάσει στους γονείς όπως γίνεται και στο εξωτερικό οπότε θα έχουμε τα καλά και τα κακά αξιολογημένα σχολεία και ο γονιός θα ποντάρει ανάλογα την τσέπη του όπως στην Αμερική να βρει ένα σχολείο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού του. Άρα μιλάμε για καθαρά ένα ταξικό σχολείο».

«Υπερ μιας αξιολόγησης που θα αναβαθμίσει το σχολείο»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου- Ολυμπίας Αντωνία Μπρή, επισήμανε ότι δεν αρνούνται να αξιολογηθούν αλλά συγκεντρώθηκαν για να πουν ότι οι παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας είναι ουσιαστικές. «Είναι η άγνοια των παιδαγωγικών και επιστημονικών επιχειρημάτων, τα οποία εμείς αντιπαραβάλουμε.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε αφενός τους νεοδιόριστους συναδέλφους μας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως Δούρειος Ίππος από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ προκειμένου να περάσει την εκπαιδευτική αξιολόγηση, και δεύτερον για να πούμε σε όλη την κοινωνία για μία ακόμα φορά ότι τασσόμαστε υπέρ, μιας ακόμα αξιολόγησης η οποία ουσιαστικά θα έχει ως στόχο τη βελτίωση, την ανατροφοδότηση και τελικά την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, των μαθητών και του έργου των εκπαιδευτικών».

Χαιρετισμό απεύθυναν ακόμα η Αναστασία Καπόλα, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας περιφέρειας Αμαλιάδας αλλά και η Μαρία Καρπίτη, δασκάλα ειδικής αγωγής οι οποίες και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στην αξιολόγηση που θέλει τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot