FOLLOW US: facebook twitter

Αγωνιούν οι τοματοπαραγωγοί για τις επιπτώσεις του καύσωνα

Ημερομηνία: 08-07-2021 | Συντάκτης:
Ανοίγουν τα εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας σε Σαβάλια και Γαστούνη

Έτοιμοι για την συγκομιδή του προϊόντος είναι οι τοπατοπαραγωγοί της Ηλείας, καθώς την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας, εκτιμάται ότι ο ΚΥΚΝΟΣ  στα Σαβάλια θα ανοίξει 15-16 Ιουλίου και μέχρι τις 20 θα ξεκινήσει η παραλαβή και από το εργοστάσιο ΜΙΝΕΡΒΑ – πρώην Unilever-. στη Γαστούνη. Μάλιστα φέτος, τα συμβόλαια που έχουν κλείσει με τα δύο εργοστάσια, έχουν εξασφαλίσει λίγο καλύτερες τιμές για το προϊόν και έχουν υπογράψει για απορρόφηση μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Ωστόσο οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο,  αγωνιούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καύσωνας στην τομάτα η ζημιά έχει ήδη γίνει όπως έγινε και με πολλά άλλα εποχικά προϊόντα της Ηλείας, ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζουν την έκταση. Τις επόμενες ημέρες και λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή θα φανεί η ζημιά και ευελπιστούν να είναι τέτοια που δεν θα καταστρέψει τελείως μεγάλο μέρος της σοδειάς τους. Και το μοναδικό ζητούμενο δεν είναι μόνο οι ζημιές που θα υπάρξουν από τον καύσωνα, αλλά η αγωνία τους να διατηρηθούν οι καιρικές συνθήκες σε ήπια κατάσταση για την εποχή, να μην υπάρξει ούτε νέος καύσωνας μα ούτε και μπουρίνια ή χαλάζια τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβρη που θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή της βιομηχανικής τομάτας και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή από τα εργοστάσια.

Όπως αναφέρει στην Πρωινή ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος «αυτό είναι το πιο κρίσιμο διάστημα για την βιομηχανική τομάτα που αποτελεί μαζί με την σταφίδα και το ελαιόλαδο το βασικό εισόδημα του αγροτικού κόσμου. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να το διαφυλάξουμε, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το νομό. Ζημιές από τον καύσωνα έχουν σίγουρα γίνει, δεν ξέρουμε ακόμα πόσες μεγάλες είναι στην βιομηχανική τομάτα, τα εργοστάσια ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα και οι παραγωγοί αγωνιούν για την τύχη του προϊόντος. Ας ελπίσουμε οι απώλειες να είναι μικρές και να μην επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και κυρίως οι καιρικές συνθήκες να διατηρηθούν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και να μην έχουμε το δίμηνο αυτό έκτακτα και δυσμενή καιρικά φαινόμενα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος