FOLLOW US: facebook twitter

Αυξημένη κατά 25% η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ηλεία

Ημερομηνία: 29-09-2022 | Συντάκτης:

Αισιόδοξες οι έως τώρα εκτιμήσεις για την νέα ελαιοκομική χρονιά- Μόνος φόβος οι καιρικές συνθήκες των επόμενων 2-3 μηνών

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την φετινή ελαιοκομική χρονιά σε όλες σχεδόν  τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, καθώς υπάρχει αυξημένη παραγωγή, εξαιρετική ποιότητα και ο συνδυασμός αυτός θα φέρει και υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο για τους παραγωγούς. Όλες αυτές οι εκτιμήσεις βεβαίως εξαρτώνται και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέχρι την έναρξη  αλλά και κατά την διάρκεια του ελαιομαζώματος. Ο μέγας φόβος είναι κυρίως οι βροχοπτώσεις και τα χαλάζια. 

Ευοίωνα είναι τα μηνύματα για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στην Ηλεία, καθώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Τα ελαιόδεντρα όπου κι αν κοιτάξεις είναι φορτωμένα με καρπό και ίσως για πρώτη φορά η εμφάνιση δάκου ως τώρα είναι είτε ανύπαρκτη είτε περιορισμένη. Έτσι αναπτερώνονται οι ελπίδες των ελαιοπαραγωγών ότι φέτος τουλάχιστον θα αποζημιωθούν για τις προηγούμενες κακές χρονιές και θα βγάλουν τα «σπασμένα», αν το καλλιεργητικό κόστος έχει φτάσει πλέον στα ύψη με τη τεράστια αύξηση στα  λιπάσματα,  αλλά και στα καύσιμα που θα χρειαστούν για μετακινήσεις, τρακτέρ και μηχανήματα για το λιομάζωμα. 

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΔΑΟΚ Ηλείας κ.  Γιώργο Μικέογλου σε δήλωσή του στο ypaithros.gr η φετινή ελαιοπαραγωγή στον νομό, φαίνεται ότι θα παρουσιάσει μια αύξηση της τάξης του 25%  χάρη στις ιδανικές  καιρικές συνθήκες που επικράτησαν .και ευνόησαν την ελιά, παρά το γεγονός ότι οι εκτάσεις και τα ελαιόδεντρα μειώθηκαν δραματικά μετά τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων δύο τουλάχιστον χρόνων, πέρυσι αλλά και φέτος, κυρίως στους δήμους Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων αλλά και Πύργου. Μέχρι στιγμής πρόβλημα με το δάκο δεν έχει παρουσιαστεί, βρίσκεται βεβαίως σε εξέλιξη το πρόγραμμα δακοκτονίας και δολωματικών ψεκασμών , ωστόσο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της καλλιέργειας και στις αποδόσεις της αναμένεται να παίξουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τους επόμενους δύο- τρεις  μήνες .  Επίσης οι αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες στα ελαιόδεντα, απέτρεψαν προσβολές από ασθένειες της ελιάς. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η παραγωγή ελαιολάδου στην Ηλεία, αναμένεται να φτάσει τους 25.000 τόνους από 20.000 τόνους που ήταν πέρυσι.

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι ελαιοπαραγωγοί προσδοκούν ότι θα λάβουν αρκετά υψηλότερες τιμές , καθώς η περσινή μειωμένη παραγωγή δεν δημιούργησε αποθέματα στην αγορά . Έτσι, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι τιμές που θα καρπωθούν θα είναι αισθητά αυξημένες σε σχέση με τη  ελαιοκομική περίοδο 2021-2022.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot