FOLLOW US: facebook twitter

Οι αποφάσεις της  συνέλευσης θα καθορίσουν το μέλλον της βιομηχανικής τομάτας

Ημερομηνία: 29-09-2022 | Συντάκτης:

Στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί  η Γ.Σ όλων των τοματοπαραγωγών της Ηλείας  στις 5 Οκτωβρίου- Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της συζήτησης

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Στο Εργατικό  Κέντρο Αμαλιάδας,  αποφασίστηκε τελικά να πραγματοποιηθεί την  ερχόμενη  Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, η  Γενική Συνέλευση των τοματοπαραγωγών της Ηλείας που συγκαλείται με πρωτοβουλία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας και  στην οποία θα συμμετέχουν τα μέλη των τριών Ο.Π βιομηχανικής τομάτας συμβολαιακής γεωργίας, η Ο.Π  Αμαλιάδας, Γαστούνης και ΚΗΠΟΣ.

Στόχος της Γ.Σ είναι να  πραγματοποιηθεί ο φετινός απολογισμός της διακίνησης της καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης του προϊόντος στα εργοστάσια μεταποίησης και παράλληλα να  συναποφασίσουν από τώρα που είναι νωρίς,  το νέο  διεκδικητικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν την επόμενη σεζόν πριν υπογράψουν τα νέα συμβόλαια του 2023. Αυτή τη στιγμή οι τοματοπαραγωγοι της Ηλείας βρίσκονται σε θέση ισχύος έναντι των συναδέλφων τους στη Θεσσαλία, αφού παρέδωσαν το 95% της συμφωνημένης ποσότητας που είχαν υπογράψει, 95.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας και μάλιστα αρίστης ποιότητας καθώς δεν είχαν ζημιές από τις καιρικές συνθήκες όπως οι Θεσσαλοί.

Αυξάνεται  από το βορρά το ενδιαφέρον προς την Ηλεία

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η «τράπουλα» θα ανακατωθεί σε ότι αφορά το ενδιαφέρον των εργοστασίων μεταποίησης, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να κατέβουν προς την Πελοπόννησο και κυρίως προς την Ηλεία και άλλα εργοστάσια που έως τώρα ειχαν «επενδύσει» στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τοματοπαραγωγοί της Ηλείας, θα έχουν ένα δυνατό χαρτί στα χέρια τους για να διεκιδκήσουν μεγαλύτερες τιμές, αφού οι τιμές του 2022 αν και ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με το 2021 δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα. Από τις τιμές που θα πετύχουν στις διαπραγματεύσεις με τα εργοστάσια, θα εξαρτηθεί και από τα στρέμματα που θα καλλιεργήσουν το 2023, το 2022 ήταν αυξημένα κατά 10% περίπου.

Άλλωστε η  βιομηχανική ντομάτα  έχει αποκτήσει στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την πανδημία μια ανανεωμένη δυναμική, ενώ ως συμβολαιακό προϊόν παρέχει εισόδημα όχι μόνο στον παραγωγό  άλλα και στην αλυσίδα των επαγγελματιών,  που ασχολούνται κάθε χρόνο με την καλλιέργεια  όπως μεταποιητές, μεταφορείς, εμπόρους εφοδίων – εργαλείων, φυτωριούχους, και εργατικό δυναμικό, γιατί όλα στην οικονομία, είναι αλυσίδα.

Όλα τα παραπάνω θα εξεταστούν λεπτομερώς στην Γ.Σ της 5ης Οκτωβρίου που επειδή θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της βιομηχανικής τομάτας, ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους τοματοπαραγωγούς του νομού να είναι παρόντες στη συνέλευση γιατί αν υπάρχει όπως είπε ομοψυχία, θα μπορέσουν ενωμένοι σαν γροθιά να διεκδικήσουν ότι τους αναλογεί, με στόχο να επαναφέρουν τη βιομηχανική τομάτα στην κορυφή του αγροτικού χάρτη της Ηλείας. «Εμείς δηλώνουμε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση, δεν αποκλείουμε κανέναν» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Βαλιανάτος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος