Αφωνία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”20543″ img_size=”full”][vc_column_text]Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ και διαδίδει σενάρια για αποπληρωμή σε… 50 ή 60 δόσεις.
Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίστηκε πανέτοιμη και καλά προετοιμασμένη στα θέματα που αφορούν το ουσιαστικό πάγωμα των μισθών –με την αποδόμηση των κλαδικών συμβάσεων και την κατάργηση σειράς διατάξεων του εργατικού δικαίου– αλλά για το αν, πότε και πώς θα υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015 για τα αναδρομικά των συνταξιούχων φαίνεται πως έχει χάσει τη φωνή της.
Λαλίστατη το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, σύμμαχος των συνταξιούχων, ως αντιπολίτευση, αποφεύγει σήμερα να πάρει θέση για την εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ.
Συνταξιούχοι σε σύγχυση
Το έργο είναι γνωστό: περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι έχουν μετατραπεί σε μπαλάκι ανάμεσα σε δικαστές, τηλεοπτικά κανάλια, βαρύγδουπα πρωτοσέλιδα και αναλύσεις δικηγόρων που χειρίζονται τις ομαδικές προσφυγές.
Η σύγχυση είναι διάχυτη και προκύπτει από την τακτική της κυβέρνησης να κρύβεται πίσω από την αναμονή για τον δεύτερο κύκλο αποφάσεων του ΣτΕ για μια σειρά ζητήματα που αφορούν μεν συνταξιοδοτικά θέματα, αλλά δεν σχετίζονται με την αναδρομικότητα για την οποία υπάρχει αμετάκλητη απόφαση.
Την ίδια ώρα, ο καταιγισμός των προαναγγελιών για τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ συντηρεί την προσδοκία των συνταξιούχων και φυσικά την πελατεία των δικηγορικών γραφείων στα οποία προστρέχουν οι συνταξιούχοι προκειμένου να δουν εάν εντάσσονται στους ωφελούμενους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1,5 εκατ. αιτήσεις έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ, ενώ υπερβολικά μεγάλο μέγεθος προσφυγών έχουν κατατεθεί μεμονωμένα ή ομαδικά.
Γκρίζα ζώνη
Υπό την πίεση του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους για τα αναδρομικά, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, εάν συμπεριληφθεί και η αναδρομικότητα της 13ης σύνταξης που κόπηκε, αλλά και με δεδομένες τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης του Ιουνίου, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, είχε χαρακτηρίσει «γκρίζα ζώνη» τα κονδύλια που είχαν μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2019 ως αποθεματικό για πιθανή κάλυψη μέρους των αναδρομικών (650 εκατ. ευρώ), η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
Ταυτοχρόνως, προετοιμάζει την κοινή γνώμη μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων για απόδοση των αναδρομικών με πολλές δόσεις, των οποίων η λήξη ενδέχεται να υπερβεί ακόμη και το προσδόκιμο ζωής πολλών συνταξιούχων, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για επιστροφές αναδρομικών σε 50 ή και 60 δόσεις.
Όμως, τι σημαίνει πραγματικά η εκτέλεση της ειλημμένης απόφασης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις για το δεκάμηνο Ιούλιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016;
Αν περιοριστούμε μόνο στα αναδρομικά του επίμαχου δεκάμηνου, 2,5 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά τα οποία θα κυμαίνονται περίπου από 650 έως 7.000 ευρώ και θα καλύπτουν την περικοπή του 2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και την κατάργηση της 13ης σύνταξης (800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση). Χαμηλότερα ποσά πρέπει να λάβουν οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι απώλεσαν τα δώρα ενώ λάμβαναν κατώτατη σύνταξη 330 ευρώ.
Τι άλλο αναμένεται να κριθεί από το ΣτΕ το προσεχές διάστημα, με βάση άλλες προσφυγές;
Οι επόμενες προσφυγές
Οι προσφυγές, πίσω από τις οποίες καλύπτει το παιχνίδι της καθυστέρησης η κυβέρνηση, αφορούν τέσσερις συγκεκριμένες ενότητες..
Ειδικότερα, οι εν αναμονή αποφάσεις αφορούν τα εξής θέματα:
-Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Να σημειωθεί ότι το ύψος των εισφορών για ορισμένες κατηγορίες παραμένει αρκετά μεγάλο ακόμη και μετά τις μειώσεις που ισχύουν από την 1.1.2019.
-Την ενοποίηση διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων, κυρίως των μη μισθωτών, στον ΕΦΚΑ. Επ’ αυτού του θέματος θεωρείται απίθανο να υπάρξει απόφαση που θα τινάξει στον αέρα μια τόσο σύνθετη διοικητική αναδιάρθρωση όπως αυτή των ενοποιήσεων στον ΕΦΚΑ.
-Τους καινούργιους συντελεστές αναπλήρωσης συντάξεων, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για τον νέο τρόπο υπολογισμού των τελικών ποσών, με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες μειώσεις ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων.
-Τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων. Στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των παλαιών συντάξεων, το δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να φτάσει στα ύψη και θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]