FOLLOW US: facebook twitter

Αφιέρωμα στους ήχους της Μικράς Ασίας

Ημερομηνία: 03-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

kounadisΣτο Κουρβισιάνειο της Γαστούνης την Κυριακή ο εθνομουσικολόγος Παναγιώτης Κουνάδης

Μια ξεχωριστή εκδήλωση – αφιέρωμα για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες της Ηλείας, με τίτλο «Για να θυμόμαστε» θα παρουσιάσει την Κυριακή,στις 8 μ.μ. στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Πηνειού. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο εθνομουσικολόγος  Παναγιώτης Κουνάδης και μαζί του στο πάνελ ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και ο στενός του φίλος, Πύργιος καθηγητής Τάκης Σπυρόπουλος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μια αναδρομή στα τραγούδια της καθ’ ημάς Ανατολής, και μετά τις ιστορικές τοποθετήσεις θα ακολουθήσει πρόγραμμα με Μικρασιάτικα τραγούδια από ζωντανή ορχήστρα. Σε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δημήτρης Βασιλόπουλος και ο καθηγητής Τάκης Σπυρόπουλος, αναφέρθηκαν στην εκδήλωση.

Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων για τον κ. Κουνάδη πως «πρόκεται για έναν λαογράφο της Ελληνικής μουσικής που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το Μικρασιάτικο και το ρεμπέτικο τραγούδι και αποτελεί τιμή που έρχεται στο δήμο μας και στην πόλη μας. Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά, για τον κ. Κουνάδη που μας κάνει την τιμή να έρθει και θα πω μόνο ότι το αρχείο του είναι το μεγαλύτερο που υπάρχει στην Ελλάδα και πάνω σε αυτό κάποιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν ασχοληθεί. Ο  κ. Σπυρόπουλος, προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Παναγιώτη Κουνάδη, μίλησε για τη φιλία που τους συνδέει και ανέφερε πως «το Εθνομουσειολογικό του είναι γνωστό, αποτελεί εθνικό κεφάλαιο καθότι τεκμηριώνει και ερμηνεύει τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό και συμβάλει στη διάδοσή του. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι τον έργο του δεν αφορά μόνο στον Ελληνικό πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, το ρεμπέτικο, αλλά όλο τον Ελληνικό μουσικό πολιτισμό.

Αξίζει να αναφερθούμε στο αρχείο Κουνάδη, το οποίο επιμελούμαστε και φροντίζουμε και θα ήθελα να σας πω ότι έχουν γίνει προσπάθειες και πρέπει να συνεχιστούν για να αναπτυχθούν συνεργασίες των φορέων πολιτισμού της Ηλείας με το αρχείο Κουνάδη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσικό αρχείο της χώρας, το σημαντικότερο…».

Από την πλευρά του ο κ. Καστρινός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι

Τέλος, ο δήμαρχος Πηνειού κ. Καστρινός ευχαρίστησε τόσο τον κ. Σπυρόπουλο, όσο και τον κ. Τζαβάρα για την συμβολή τους στην εκδήλωση και δήλωσε πως «εκτιμώ ότι ο κόσμος που μπορεί να καταλάβει την αξία του μεγάλου δημιουργού και τα όσα έχει προσφέρει αυτός ο άνθρωπος στον πολιτισμό και όσα διαχρονικά θα προσφέρει με το μάζεμα αυτού του αρχείου που θα αφήσει σαν παρακαταθήκη, τότε θα καταλάβει την αξία του δημιουργήματος του ανθρώπου αυτού. Είμαι πολύ υπερήφανος που θα τους φιλοξενήσουμε την Κυριακή το βράδυ. Θα σας πω ενδεικτικά, για το ήθος αυτού του ανθρώπου, ότι θα έρθει από την Αθήνα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ και θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του φίλου του Τάκη Σπυρόπουλου. Φανταστείτε για τι ταπεινό άνθρωπο μιλάμε, σε αντίθεση με άλλους «σταρ» που παρουσιάζουν διάφορα πράγματα σε άλλους τόπους και χρόνους» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πηνειού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος