Αδιέξοδο διαρκείας η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”150874″ img_size=”full”][vc_column_text]-Τα πολλά προβλήματα στην πλατφόρμα δεν επιτρέπουν στους οφειλέτες να βρουν λύση στα χρέη τους
-Η δικηγόρος Κων/να Κολλιοπούλου εξηγεί στην «Πρωινή» τι συμβαίνει και αναλύει τους λόγους που απέτυχε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Σε διαρκές αδιέξοδο βρίσκονται οι οφειλέτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσα από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς ακόμα δεν έχουν διορθωθεί σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα, επιτείνοντας την αβεβαιότητα.
Όπως ανέφερε στην Πρωινή η δικηγόρος Πύργου και Συντονίστρια Μητρώου της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Κωνσταντίνα Κολλιοπούλου, η οποία ήταν το νέο νομοθετικό πλαίσιο συγκεντρώνει περισσότερο ενδιαφέρον σε σχέση με το προηγούμενο, καθώς δέχεται αιτήσεις από φυσικά πρόσωπα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτή η ουσιαστική αξιοποίησή του για την διευκόλυνση των οφειλετών.
«Δυστυχώς μέχρι τώρα διαπιστώνουμε αρκετά τεχνικά προβλήματα, που δεν μας έχουν επιτρέψει να ολοκληρώσουμε την υποβολή αιτήσεων οφειλετών που θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να πάρουν οικονομική “ανάσα”. Το πρόβλημα αποκτά ακόμα πιο σημαντική διάσταση να λάβουμε υπόψη ότι πλέον δεν υπάρχει άλλο νομοθετικό πλαίσιο για όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ώστε να αποφύγουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Επί της ουσίας, η κύρια κατοικία ευάλωτων οφειλετών προστατεύεται ως τώρα χάρη στην αποχή των δικηγόρων. Ακόμα, όμως, και σε φυσικά πρόσωπα που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την υποβολή της αίτησης για τη ρύθμιση σε 240 δόσεις, η ασάφεια και η αβεβαιότητα παραμένουν διότι δεν τους έχει παραδοθεί ακόμα το σχέδιο με το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των οφειλών, ούτε γνωρίζουν πότε θα γίνει αυτό», εξήγησε στην «Πρωινή» η κ. Κολλιοπούλου.
Η αίτηση στην πλατφόρμα φαίνεται να είναι λιγότερο δύσχρηστη σε σχέση με την προγενέστερη που είχε θεσπιστεί το 2017, όμως δεν παύει να αποτελεί σύνθετη και απαιτητική διαδικασία, από την οποία δεν λείπει η γραφειοκρατία, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις.
«Η διαδικασία παραμένει περίπλοκη και δεν είναι εύκολο να υποβάλει την αίτηση μόνος του ένας πολίτης δίχως εξειδικευμένη γνώση. Και το υπάρχον πλαίσιο προβλέπει τη συγκέντρωση εγγράφων που πρέπει να υποβληθούν, δεν προβλέπεται αυτόματη ανάκτηση. Δυστυχώς η λειτουργία της πλατφόρμας δεν έχει εξομαλυνθεί, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για οφειλέτες που θέλουν να ρυθμίσουν έσω και οφειλές από ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ», τόνισε η κ. Κολλιοπούλου.
Μόλις μία επιχείρηση με τον «παλιό» εξωδικαστικό
Η Κωνσταντίνα Κολλιοπούλου, η οποία είχε οριστεί διαπιστευμένη μεσολαβήτρια στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που είχε νομοθετηθεί το 2017 και χειρίστηκε όλη τη διαδικασία για τρία χρόνια, ανέλυσε στην «Πρωινή» τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη διαδικασία αποδείχθηκε ατελέσφορη για τη διάσωση επιχειρήσεων με συσσωρευμένα χρέη αλλά και με δυνατότητα ανάκαμψης.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή», μόλις μία επιχείρηση της Ηλείας κατάφερε να αξιοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο και να ρυθμίσει ευνοϊκά τις οφειλές που είχε προς το Δημόσιο, ενώ όλες κι όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν, δεν ξεπέρασαν τις δέκα.
«Η υποβολή μιας αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ήταν μια πολύ δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία, που απαιτούσε πρόσθετες δαπάνες για όποιον αποφάσιζε να το πράξει. Προϋπέθετε την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας, τον ορισμό πραγματογνώμονα, κλπ, δηλαδή προαπαιτούμενα που κόστιζαν. Επίσης, ήταν δύσχρηστη η πλατφόρμα, ωστόσο μια σημαντική παράμετρος αναποτελεσματικότητα ήταν το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν δεσμεύονταν σε ευνοϊκή ρύθμιση. Για αυτό και η μοναδική περίπτωση επιχείρησης που τελεσφόρησε, αφορούσε οφειλές μόνο στον ΕΦΚΑ και στην ΑΑΔΕ. Η ίδια παράμετρος, βέβαια, ισχύει και τώρα…» επισήμανε η Κωνσταντίνα Κολλιοπούλου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”150875″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]