FOLLOW US: facebook twitter

Άδειες τσέπες, άδεια μαγαζιά…-Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση έχουν «παγώσει» την αγορά της Ηλείας

Ημερομηνία: 29-03-2022 | Συντάκτης:
  • «Ανάγκη λήψης μέτρων για να επιβιώσουμε» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης
  • «Πρωτόγνωρα όσα βιώνουμε» δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σιαψάλης

Γράφει η Κική Κολοβέρου- [email protected]



Απογοήτευση, κούραση, κακή ψυχολογία και κυρίως άδειες τσέπες, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στην αγορά που διανύει τη δυσκολότερη ίσως περίοδο της τελευταίας 12ετίας ακόμα και από την εποχή των capital control. Μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα δυο χρόνια πανδημίας, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι η πρώτη φορά που η εμπορική κίνηση στα καταστήματα της Ηλείας παρουσιάζει τέτοια πτώση, όπου όμοια της δεν έχει ξαναζήσει. Το κόστος ενέργειας και οι υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, η ακρίβεια στην αγορά καταναλωτικών αγαθών, που με δυσκολία πλέον προμηθεύονται οι πολίτες ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για… αγορές στα εμπορικά καταστήματα. Σε αυτό το «παγωμένο» κλίμα που έχει διαμορφωθεί, οι έμποροι και επαγγελματίες βιώνουν την απόλυτη «βαρυχειμωνιά» και κάθε ελπίδα για αναθέρμανση της αγοράς την πασχαλινή περίοδο που πλησιάζει, έχει ήδη «ψαλιδιστεί» από την σκληρή πραγματικότητα…


Η. Ξανθούλης: «Δεν κυκλοφορεί… τίποτα»

Στον «πάγο» υποστηρίζει πως βρίσκεται η αγορά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, τονίζοντας ότι δυστυχώς εδώ και μερικές εβδομάδες «δεν κυκλοφορεί τίποτα!». «Υπάρχουν καταστήματα που δεν εισπράττουν και αυτό οφείλεται καθαρά στην ενεργειακή κρίση που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Οι καταναλωτές, φοβούμενοι και τον πόλεμο στην Ουκρανία, φυλάνε ακόμα και τα λίγα ευρώ που τους περισσεύουν, έτσι είναι η νοοτροπία του Έλληνα και σε συνδυασμό μάλιστα με την επισιτιστική κρίση που ακούμε ότι έρχεται δημιουργούν ένα μίγμα φόβου και ανασφάλειας που βαραίνουν το κλίμα οδηγώντας την οποιαδήποτε κίνηση στα καταστήματα στο ναδίρ. Θα πρέπει λοιπόν, το συντομότερο, η κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν και οι επαγγελματίες. Μείωση ΦΠΑ, μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης για να μπορέσει να πάρει μπροστά η αγορά».
Οι ελπίδες για το Πάσχα, όπως είπε είναι περιορισμένες και αυτό γιατί η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. «Δε ξέρουμε τι να περιμένουμε. Οι επαγγελματίες δεν ξέρουν τι να παραγγείλουν και τι κίνηση θα έχουν. Ελπίζουμε ότι η έλευση των ετεροδημοτών θα βοηθήσει, όσο μπορέσουν βέβαια και αυτοί γενικά όμως μιλάμε για μια κατάσταση εντελώς ρευστή. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να τρέξει τα προγράμματα ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των καταστημάτων αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (ψυγεία, κουζίνες, κλιματιστικά) που πάει από μήνα σε μήνα, για να μπορέσει να στηριχθεί και να κινηθεί λιγάκι η αγορά. Και επίσης, θα καλέσουμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα τοπικά καταστήματα και τα λίγα ευρώ που τους μένουν να τα διαθέσουν για την τόνωση της τοπικής αγοράς διότι κάθε ευρώ που δίνεται σε αυτήν επιστρέφει στην τσέπη μας».


Ν. Σιαψάλης: «Χειρότερα και από τα capital control»

«Αυτό που βιώνει η αγορά της Ηλείας είναι πρωτόγνωρο. Πρώτη φορά η κατάσταση είναι τόσο χάλια» επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σιαψάλης τονίζοντας ότι το λιανεμπόριο βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ότι την περασμένη χρονιά που είχαμε click away ξεπερνώντας ακόμα και την πτώση που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2015 με τα capital control… «Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει πριν τον πόλεμο. Οι αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα έχουν κάνει τον κόσμο να παραμιλάει. Ένα μόνιμο σοκ στα πρόσωπα όλων για τους λογαριασμούς ρεύματος και τις αυξήσεις στο ψωμί και τα είδη διατροφής. Που να μείνουν χρήματα για άλλες αγορές; Οι καταναλωτές δεν έχουν πλέον χρήματα για να ψωνίσουν αφού ακόμα και τα λίγα ευρώ που τους έμεναν πλέον τα απορροφά η ακρίβεια. Η κρίση στην ενέργεια, αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα και όχι ημίμετρα, θα μας τελειώσει» είπε προσθέτοντας πως σε αυτό το κλίμα οι έμποροι δεν έχουν περιθώρια ελπίδας αφού και αυτοί αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την ακρίβεια σε σημείο που δυσκολεύονται να προχωρήσουν ακόμα και σε νέες ανοιξιάτικες παραγγελίες.
Όσον αφορά το Πάσχα που πλησιάζει, ο κ. Σιαψάλης εμφανίστηκε απαισιόδοξος, τονίζοντας πως τη δεδομένη στιγμή μια οποιαδήποτε ανάκαμψη στην αγορά επι του παρόντος δεν φαίνεται εφικτή, ελπίζοντας όμως πως η έλευση των ετεροδημοτών ίσως βοηθήσει έστω και λίγο την τοπική οικονομία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia